Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 28.02.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 28.02.2024

1. Російський виробник алмазів АЛРОСА, що потрапив під санкції, повідомив про чистий прибуток за 2023 рік у розмірі 85,18 мільярда рублів ($925 мільйонів), що на 15,2% менше, ніж у минулому році.

- Оборот зріс на 9,2% і склав 322,6 млрд руб.

- Лідери Великої сімки домовилися в грудні про заборону продажу непромислових алмазів з росії з січня, а російські алмази, які продаються третіми країнами, - з березня.

2. Російський гігант НОВАТЕК може не отримати цього року шість СПГ-танкерів з корейської верфі Hanwha Ocean, призначених для вивезення газу з проекту «Арктик СПГ-2».  

- Три газовози наразі недоступні, оскільки їхні замовники — структури «Совкомфлоту» — 23 лютого потрапили під прямі санкції США.

- Ще три танкери будуються на замовлення MOL і не потрапили під санкції, але їхня здача затримується.

- В результаті поки у НОВАТЕКу немає флоту для комерційних відвантажень з «Арктік СПГ-2», незважаючи на запуск першої лінії проекту.

3. Частка розвинених країн в імпорті рф за підсумками 2023 року знизилася з 47% до 17%, а Китаю зросла з 27% до 45%, що несе ризики надто високої концентрації поставок з однієї країни.

- Більше того, переорієнтація зовнішньої торгівлі на Китай відбувається нерівномірно: зростання постачання готової техніки не супроводжується порівнянним збільшенням ввезення комплектуючих.

4. Російська державна корпорація "Росатом" уникла санкцій і продовжує заробляти астрономічні суми.

- Виторг держкорпорації минулого року склав 2,5 трлн руб. З них понад половина – понад $16 млрд – «Росатом» отримав за кордоном. Це рекорд в історії компанії.

- Як і Газпромбанк, через який йдуть розрахунки за постачання газу до Європи, що залишилися, «Росатом» практично не зачепило санкціями, хоча він відіграв важливу роль у війні.

- Відмовитись від його послуг набагато складніше, ніж від російського газу.

- На росію припадає близько 45% світових потужностей зі збагачення урану, і вона займає близько 36% на світовому ринку послуг з його збагачення.  

- «Росатом» залишається домінуючим джерелом палива для АЕС у всьому світі, задовольняючи приблизно половину глобального попиту, причому швидко збільшити потужності з виробництва збагаченого урану неможливо.

- Ряд країн сильно залежать від російського ядерного палива, наприклад, у Центральній та Східній Європі. Деякі їх виробляють на АЕС понад 30% електроенергії, а Словаччина – 60%. Навіть США минулого року купили у росії збагаченого урану на рекордні $1,2 млрд.

- $16 млрд зарубіжного виторгу «Росатому» – це приблизно 4% всього російського експорту минулого року.

5. Нові санкції США загрожують продажам російської нафти до Індії.

- Нові санкції США проти рф можуть вплинути на продаж російської нафти в Індію, яка є найбільшим покупцем її морської нафти.

- Зазначається, що санкції також ускладнять спроби індійських державних нафтопереробників забезпечити щорічні угоди про постачання.

- Санкції націлені на провідну російську танкерну групу "Совкомфлот", яку Вашингтон звинуватив у причетності до порушення обмеження цін G7 на російську нафту.

6. В Сенаті закликали американських виробників вживати більше заходів, щоб попередити потрапляння власної продукції до росії.

- З таким зверненням до місцевих виробників напівровідників виступив сенатор Річард Блументаль. Його зауваження були спрямовані, зокрема, до таких компаній, як Advanced Micro Devices, Intel Corp, Texas Instruments і Analog Devices, після звітів про знаходження їхньої продукції в російському обладнанні або її постачання в рф, незважаючи на американський експортний контроль.

- "Компанії мають можливість відстежувати ці компоненти досить добре, щоб зробити більше, ніж зараз", — сказав Блументаль.

7. Новий 14-й пакет санкцій, який ЄС планує прийняти до червня, міститиме цільові заходи проти конкретних секторів економіки, повідомив депутат Європарламенту від Чехії Томаш Здеховскі.

- Черговий пакет антиросійських санкцій, найімовірніше, буде прийнято до виборів до Європарламенту, які відбудуться з 6 по 9 червня.

8. У Єврокомісії пропонують використати прибуток від активів рф на зброю для України.

- Європейський союз повинен розглянути можливість використання прибутку від заморожених російських активів для закупівлі військового спорядження для України. Про це заявила президент Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн.

- "Настав час почати розмову про використання прибутків від заморожених російських активів для спільної закупівлі військового обладнання для України", - сказала вона, закликаючи ЄС робити більше в оборонній політиці.  

- Президентка Єврокомісії додала: "Не може бути сильнішого символу та більшої користі для цих грошей, ніж зробити Україну та всю Європу безпечнішим місцем для життя".

9. Єврокомісія розкрила деталі принципу No Russia у торгівлі.

- Експортери ЄС не повинні продавати санкційні товари, у тому числі літаки, контрагентам з третіх країн, якщо ті відмовляються прописувати умову про заборону реекспорту до росії, йдеться в роз'ясненнях Єврокомісії.

- Якщо таке застереження у договорі порушено, постачальники повинні задіяти такі заходи впливу/покарання як розрив контракту чи вимога виплати неустойки.

10. Єврокомісія працює над повною відмовою від поставок російського газу через Україну, заявив представник ЄК Тім Макфі.

- За його словами, зараз суммарний обсяг поставок газу з росії через українську територію в Європу становить близько 15 млрд куб. м. в год.

- Термін дії угоди про транзит газу завершується 31 грудня 2024 року, продовжувати його Євросоюз не має наміру.

11. Казахстанський банк "Фрідом Фінанс" зупинив перекази з карток "Мир".

- Після санкцій США, запроваджених 23 лютого проти оператора платіжної системи, банк розглядає питання "мінімізації ризику застосування вторинних санкцій іноземних юрисдикцій".

- На цей час операції з картами «Мир» припинено.

Більше на https://t.me/OmelyanNews