Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 28.03.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 28.03.2023

1. Дефіцит федерального бюджету рф станом на 28 березня перевищив позначку 4 трлн рублів.

- Доходи бюджету на цю дату склали 3 трлн 496,9 млрд рублів, витрати - 7 трлн 504,6 млрд руб.

- Таким чином, дефіцит дорівнював 4 трлн 7,7 млрд руб. У січні-лютому, за попередніми даними, дефіцит бюджету становив 2,6 трлн рублів.

- Відповідно до закону про бюджет, доходи федерального бюджету в 2023 році заплановані у розмірі 26 трлн 130,3 млрд рублів, витрати - 29 трлн 55,6 млрд рублів, дефіцит - 2 трлн 925,3 млрд рублів.

2. Уряд росії визнав проблеми банківського сектора.

- За словами чиновників, капіталізація російського фінансового ринку (2022 року) порівняно з попереднім роком знизилася майже на 39%, а обсяг торгів — на 41%.

- Кількість нових розміщень акцій впала з 11% у 2021 році до всього 2% минулого року.

- Загострився дефіцит «довгих» грошей, зокрема у зв'язку з відходом іноземних інвесторів.

- Значно впала довіра інвесторів, пов'язаних у тому числі із закриттям інформації для учасників ринку.

- Посилилися ризики, пов'язані зі зростанням невизначеності, у тому числі через проблеми з платежами та валютним ринком, оскільки фондовий та валютний ринки тісно пов'язані між собою.

3. У росії очікують падіння видобутку газу на третину через виснаження запасів.

- Видобуток газу на найбільших родовищах Західного Сибіру впаде на третину до 2040 року через виснаження запасів, що легко видобуваються.

- За даними росстату, 2022 року в росії було видобуто близько 672 млрд кубометрів газу.  

- За прогнозами експертів, загальний показник може впасти до 460 млрд куб. м, або більш як на 30%.

- При цьому обсяг внутрішнього споживання газу в росії складає 470 млрд. куб. м.

- Таким чином, росія може не мати вільних обсягів для експорту.

- Падіння видобутку на 30% може призвести до скорочення надходжень до бюджету на 1 трлн руб.

4. путінська війна посилює дефіцит робочої сили в російській економіці.

- Прагнення путіна розширити збройні сили росії посилює нестачу робочої сили, оскільки його війна в Україні залучає сотні тисяч працівників до армії з інших секторів економіки.

- Дані Федеральної служби статистики свідчать про збільшення армії минулого року приблизно на 400 000 осіб.

- Цього року кремль шукає ще 400 000 новобранців за контрактом, щоб воювати в Україні.

- Найсильніше через втрату цивільного чоловічого населення та спровокованих війною економічних проблем постраждали торгівля (сектор втратив минулого року близько 310 000 працівників), виробництво (250 000), будівництво (130 000).  

- Продуктивна частина економіки, здатна забезпечити розвиток та зростання добробуту, також постраждала від перетікання робочої сили в сектор виробництва зброї, яка буде витрачена або знищена впродовж війни.

- Дедалі більша нестача робочої сили заважає російській економіці, оскільки підприємства та сектори прагнуть пристосуватися до безпрецедентних міжнародних санкцій, запроваджених через війну.

5. російський уряд почне закривати держустанови по всій рф після обвалу доходів бюджету.  

- Мінфін запропонував уряду скоротити кількість федеральних казенних установ (ФКУ) - найчисленнішого типу держструктур, утримання яких обходиться державі 1,8 трлн руб. щороку.  

- «Під ніж» пропонується пустити всі ФКУ, окрім тих, що перебувають у віданні силових структур.

- Станом на 21 березня, за статистикою відомства, видатки на утримання цих установ майже вдвічі перевищили доходи - 7 трлн руб. проти 3,7 трлн руб.

- За даними росстату, на 1 січня 2023 року в рф було зареєстровано 9024 федеральних державних казенних установ. Серед них – науково-дослідні інститути, аналітичні центри, архіви, музеї, поліклініки та лікарні, лепрозорії, протичумні центри та психіатричні лікарні.

6. Американський Мінторг вводить експортні обмеження щодо російських компаній «Авіатех» та «Авіазапчастина» за те, що їхня діяльність суперечить «інтересам національної безпеки та зовнішньої політики США».

- Крім того, під санкційними обмеженнями опинилися компанії з Китаю, М'янми, Нікарагуа.

7. США обійшли росію і стали найбільшим постачальником сирої нафти у ЄС — Євростат.

- З останнього кварталу 2021 року по січень 2022 року імпорт з росії коливався від 39,6 до 49,6 тисяч барелів, що становило 24-31% від загального обсягу імпорту у ЄС.

- Сполучені Штати були на другому місці, постачаючи 10-13% від сукупного імпорту.

- До травня 2022 року імпорт російської нафти знизився до 24,1 тисячі барелів.

- Водночас до кінця року найбільшими постачальниками сирої нафти до ЄС стали США (24,1 тисячі, 18%), Норвегія та Казахстан.

8. Один із найбільших світових постачальників сільгосппродукції — американська Cargill — наступного сезону припинить експорт зерна з росії.  

- Про свій намір російська "дочка" компанії 28 березня повідомила Мінсільгосп рф.

- У листі компанія повідомляє, що в новому сільськогосподарському сезоні, який почнеться з 1 липня 2023 року, вона не планує здійснювати експорт зерна з росії, а також починає переглядати портфель активів, пов'язаних з експортом зерна, який їй належить.

- Cargill входить до числа великих експортерів російського зерна: на її частку припадає близько 4% постачання зернових за кордон.

9. Міжнародний олімпійський комітет поширив рекомендації щодо того, як спортсмени з росії та білорусі зможуть брати участь у міжнародних змаганнях.

- Збірні росії та білорусі не зможуть брати участь у командних видах спорту навіть під нейтральними прапорами.

- В індивідуальних видах спорту до змагань не допустять спортсменів, пов'язаних з армією, силовими структурами та органами безпеки.

- Інші спортсмени зможуть брати участь в індивідуальних змаганнях під нейтральним прапором – і за умови, що вони не підтримують війну росії в Україні.

10. Міжнародна спілка біатлоністів (IBU) не планує розглядати питання повернення російських та білоруських спортсменів до турнірів під своєю егідою.