Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 28.07.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 28.07.2023

1. За півроку в росії змогли збудувати лише два пасажирські літаки.

- За першу половину 2023 року в росії було випущено лише 2 повітряні судна масою порожнього спорядженого апарату понад 15 тонн.

- Один такий літак був випущений у лютому, другий у червні.

- Обсяги випуску SSJ-100 – першого з часів СРСР створеного в росії широкофюзеляжного лайнера, – утричі відстають від плану.

- Замість 19 машин корпорація «Іркут» зможе випустити лише 6. Причина — відмови у постачанні імпортного обладнання.

2. У росії зростають ціни на труни та кремацію.

- Вартість труни зросла на 38% рік у рік. Вартість кремації зросла на 36%.

- Зростання цін на хрести, огорожі та труни пояснюється подорожчанням сировини — металу та дерева.

- Дошка та метал піднялися в ціні у 2–2,5 рази, в тому числі через те, що раніше частина матеріалів закуповувалась в Україні.

3. росія нарощує виробництво ЗПГ.

- росія зберігає за собою четверту позицію у списку найбільших експортерів ЗПГ.

- Незважаючи на війну та санкції, вона запустила новий (1,5 млн тонн на рік) завод «Газпром ЗПГ «Портова».

- Також продовжив нарощувати збут "Ямал ЗПГ".

- За даними Reuters, у 2022 році росія продала 45 млрд кубометрів ЗПГ, половина з якого зайшла до європейських портів. Це на 20% перевищило показник 2021 року.

- Також виробники судів минулого року відзначали рекордні показники щодо кількості контрактів на танкери для ЗПГ і очікують, що бум продовжиться і надалі, оскільки попит на паливо зростає.

4. Японія ввела в дію заборону експорту до росії автомобілів з двигуном понад 1,9 літра, гібридних машин і шин для великогабаритних автомобілів, повідомив міністр економіки Японії.

5. Міноборони Японії у щорічній доповіді назвало росію «єдиною та безпосередньою загрозою» для безпеки Європи.

- Занепокоєння Токіо також викликає «зовнішня діяльність росії, її військові тенденції та стратегічна взаємодія з Китаєм».

- Крім того, в японському оборонному відомстві незадоволені «розміщенням озброєнь та військової техніки рф» на островах Курильської гряди, які в Токіо називають своїми «північними територіями».

6. За даними розвідки США, Китай постачає до росії навігаційне обладнання, технології для перешкод та запчастини для винищувачів.

- Також Пекін став ще важливішим торговим партнером після початку конфлікту в Україні.

- Країни збільшили товарообіг, розрахунки у юанях, розширюється використання вітчизняних платіжних систем.

- Китай збільшив імпорт російських енергоносіїв, у тому числі нафти та газу, які раніше призначалися клієнтам у Європі.

7. Знижки на російську нафту в Китаї на мінімумі.

- Знижки на російську нафту марки ESPO (марка сибірської нафти, що постачається по трубопроводу «Східний Сибір — Тихий океан»), яка надійде до Китаю у вересні, знаходяться на мінімумі за останні вісім місяців через активний попит з боку китайських незалежних НПЗ.

- За останній тиждень було продано близько дюжини партій легкої малосірчистої нафти ESPO зі знижками від $2 до $2,50 за барель до листопадової ICE Brent з урахуванням постачання у вересні. Минулого місяця знижка складала близько $4.

- Очікується, що темпи переробки сирої нафти в Китаї також залишатимуться високими, щоб задовольнити попит на транспортне паливо під час майбутніх національних свят у вересні та жовтні.

- Конкуренція з боку індійських нафтопереробників за ESPO також підвищує ціни.

8. З січня по червень до Таїланду прибуло 791 574 громадян росії, що більш ніж на 1000% більше, ніж за аналогічний період минулого року, - Bloomberg.

- Більше половини з них прибули на Пхукет.

- Кількість проданих 2022-го вілл на острові зросла на 82% і досягла 338. Половину з них купили росіяни.

9. Фінляндія припиняє обслуговування клієнтів у генконсульстві у Санкт-Петербурзі з 1 вересня, заявили в МЗС. Візовий центр Фінляндії у Санкт-Петербурзі з 1 серпня припинить прийом заяв на візи.

10. Круїзний лайнер з росіянами залишив Батумі на тлі акції протесту грузинів.

- Вчора круїзний лайнер Astoria Grande, на борту якого перебувалося понад 800 туристів, більшість із яких – громадяни рф, покинув Батумі.

- Цьому передували акції протесту у Тбілісі та Батумі.

- Мітингувальники розгорнули плакати: “Росія позбавляє нас нашої батьківщини, життя і майбутнього”, “немає політики обрусіння”, “уряд Грузії не зможе зробити з грузинського народу росіян”.

- Обурення населення викликала заява деяких російських туристів про те, що “рф звільнила Абхазію від грузинів”, а деякі з них зізналися журналістам, що відвідували Абхазію, що є порушенням закону “про окуповані території”.