Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 28.08.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 28.08.2024

1. Утилізація нафтобаз окупантів на росії триває.  

- Сьогодні вночі українські дрони поцілили в нафтобазу «Атлас» в ростовській області. Тепер там палає одночасно дві нафтобази.  

- Також повідомляють про влучання дрону в нафтобазу у кіровській області – це понад 1000 км від українського кордону.

2. рф встановила історичний рекорд за кількістю промислового сміття.  

- Минулого року обсяг промислових відходів у рф досяг рекордних 9,3 млрд тонн, перевищивши показник 2022 року на 3%, або на 262 млн тонн. При цьому загалом в країні утилізується лише 40% такого сміття, а в низці регіонів не справляються з його потоком. Найбільш проблемна ситуація склалася в Республіці Комі, Чечні, на Камчатському краї, у Примор'ї та Калмикії. Тут маса утилізованих промислових відходів у 20 і більше разів відстає від маси згенерованих, а на об'єкти захоронення потрапляє сміття, накопичене ще в попередні періоди.

3. У росії ОТП Банк із 2 вересня підвищить комісії на грошові перекази в євро.  

- У мобільному та інтернет-банку вони становитимуть 3% від суми переказу замість діючих 2%.  

- При цьому максимальний розмір комісії збільшиться до 1000 євро з поточних 400 євро, а мінімальний — до 150 євро (зараз 80 євро).  

- ОТП Банк є російською «дочкою» угорського OTP Bank. Він залишається одним із небагатьох іноземних банків, які продовжують працювати в росії та проводити валютні перекази.  

- З 2 вересня проведення валютних переказів для всіх категорій клієнтів зупинить Райффайзенбанк, винятками стануть лише корпоративні клієнти у сфері великого та міжнародного бізнесу.

4. Керівництво російського лоукостера "Победа" вимагає від своїх пілотів економити паливо.

- Це призвело до значного зниження безпеки польотів і підвищення рівня стресу у пілотів.  

- На стоянках в аеропортах вильоту після заправки деколи з’являються повідомлення про брак або використання резервного палива, яке потрібне для відходу на запасний аеродром.  

- Проблему ще більше посилюють санкції, через які немає можливості отримати інформацію про фактичний вітер на маршруті літака.

- Це призводить до того, що витрата палива в більшості випадків не збігається з фактичною.  

- Пілоти розповідають, що командири повітряних суден бояться запитувати додаткове паливо, оскільки зазнають жорсткого пресингу з боку керівництва.  

5. Банки ОАЕ блокують платежі російських компаній за китайську електроніку.  

- Росіяни використовували компанії в ОАЕ, щоб розплатитися з китайськими постачальниками і відправити техніку в росію.

- За такою схемою в рф ввозили близько 10-20% усіх ноутбуків. Однак останнім часом банки ОАЕ перестали проводити платежі слідом за банками Китаю.

- В обох випадках це сталося через ризик вторинних санкцій.

6. Республіка Палау тимчасово призупинила реєстрацію трьох транспортних засобів зрідженого природного газу, щодо яких нещодавно були введені санкції США через зв’язки з експортом російського газу.  

- Влада на острові розслідує, чи не порушили судна санкції шляхом обману, йдеться у заяві Міжнародного суднового реєстру Палау у вівторок.

- Судна — Asya Energy, Everest Energy і Pioneer — потрапили під санкції Управління з контролю за іноземними активами Мінфіну США 23 серпня.  

- Санкції, накладені на сім СПГ-возів, пов’язаних з експортом російського газу з її новітнього заводу Arctic LNG 2, стали новим ударом по росії, оскільки вона витратила місяці на розвиток того, що вважається тіньовим флотом танкерів для природного газу, подібним до нього. призначений для транспортування сирої нафти та продуктів.

- Такі судна мають непрозору власність, невідомих страховиків і застосовують такі методи, як приховування свого місцезнаходження шляхом вимкнення або маніпулювання системами автоматичної ідентифікації.  

- Судна повинні бути під прапором країни, щоб відповідати вимогам міжнародного морського права та страхування. Відсутність прапора обмежувала б рух судна, особливо через великі канали, для яких потрібна страховка та документація.  

- Санкції проти судна є додатковим розширенням США для націлювання на російський експорт енергоносіїв після того, як наприкінці минулого року США наклали санкції на арктичний об’єкт Arctic LNG 2.

7. росія все ще залишається світовим лідером в експорті газу.  

- Згідно з доповіддю Міжнародного газового союзу, минулого року росія втримала світове лідерство в експорті газу, незважаючи на вплив західних санкцій та ослаблення постачання через трубопроводи.  

- За даними звіту, росія поставила на світовий ринок 139 млрд. куб. м газу, тримаючи першу позицію.  

- На другому місці опинився Катар з обсягом експорту в 128 млрд куб м, а третє місце посіли Сполучені Штати зі 127 млрд куб м.  

- У звітному році Китай став лідером з імпорту зрідженого природного газу, обігнавши Японію, і продовжує залишатися найбільшим імпортером енергоносіїв.

8. Експорт російської нафти зростає.  

- Експорт сирої російської нафти за останні чотири тижні збільшився до 3,26 млн бар на добу на тижні, що закінчився 25 серпня, що на 60 тис бар більше, ніж у попередній період.  

- Постачання нафти на танкерах, що знаходяться в списках санкцій, також збільшилися до семи штук за останні п'ять тижнів. Всього за тиждень з 19 до 25 серпня було завантажено 23,44 млн бар нафти, з Азією, що приймає приблизно 3,08 млн бар.  

- Однак, постачання до Китаю та Індії залишаються нижчими за рівень, зафіксований у квітні. Туреччина скоротила імпорт із росії до 180 тис бар на день до 25 серпня, найнижчий рівень із квітня 2023 року.  

- За звітний тиждень загальна вартість експорту нафти піднялася до $1,62 млрд, при цьому середній дохід за 28 днів залишався на рівні $1,59 млрд.

9. російський проект Arctic LNG 2 різко збільшив переробку в липні, незважаючи на обмеження США.  

- Завод під керівництвом ПАТ «Новатек» , проти якого в листопаді США ввели санкції, переробив близько 28,7 мільйона кубометрів газу минулого місяця.

- Це в 3,5 рази більше, ніж у червні, і є найвищим рівнем за три місяці  Згідно з даними відстеження суден і супутниковими знімками, збільшення переробних операцій Arctic LNG 2 відбулося, коли підприємство готувалося до першого експорту зрідженого газу, що відбулося на початку серпня.  

- Згідно з даними, у серпні три танкери — Pioneer , Asya Energy і Everest Energy — пришвартувалися на заводі для прийому вантажів СПГ. Усі вони є частиною «тіньового флоту» суден СПГ, який Москва може накопичувати через заборони Заходу.  

- Російська промисловість СПГ стала об’єктом санкцій США, оскільки Вашингтон і його союзники намагаються зменшити майбутні доходи Кремля від експорту енергоресурсів на тлі війни в Україні.

- Arctic LNG 2 був ключовим у планах Москви потроїти виробництво суперохолодженого палива до кінця десятиліття.  

- Міністерство фінансів США минулого тижня посилило свою позицію, наклавши обмеження на три СПГ-танкери, які доставляли вантажі з Arctic LNG 2, і ще на чотири судна. Ocean Speedstar Solutions, індійська компанія, пов’язана з танкерами, які потрапили під санкції, також входить до санкційного списку Міністерства фінансів США.  

- Видобуток газу на родовищах, які живлять проект Arctic LNG 2, підскочив майже до 48 мільйонів кубометрів у липні, що є двомісячним максимумом. Частина продукції пішла на власні потреби заводу.  

- Хоча проект збільшив обсяги переробки в липні, вони залишалися значно нижчими за проектну потужність його поточної робочої першої лінії, яка має виробляти 6,6 мільйона метричних тонн СПГ, що еквівалентно приблизно 9,1 мільярду кубічних метрів на рік.

10. Північна Корея відправила до росії понад 13 000 контейнерів із боєприпасами.  

- З середини 2022 року Північна Корея відправила до росії 13 тисяч морських контейнерів, у яких могло бути озброєння. Про це йдеться у доповіді Агентства військової розвідки Південної Кореї.  

- Через східний порт Наджин КНДР могла переправити до рф понад 6 мільйонів артилерійських снарядів калібру 152 мм, а також мобільні зенітні ракетні комплекси, протитанкові ракети та інше військове обладнання.  

- Майже половину контейнерів було відправлено після лютого поточного року.  

- За даними Міністерства оборони Південної Кореї, до цього Пхеньян передав Москві 6,7 тисяч контейнерів зі зброєю.  

- У південнокорейській розвідці вважають, що в обмін на такі поставки росія може надавати Північній Кореї технологічну допомогу в ракетних та супутникових програмах.

11. Норвегія може побити рекорд 2017 року з постачання газу.  

- Експорт трубопровідного газу з Норвегії до Європейського союзу прагне нового рекорду в поточному році, встановленого раніше в 2017 році, обсяг поставок вже досягає значних 70 млрд куб м до кінця липня, перевищуючи показники за перші сім місяців минулого року, коли було поставлено близько 64 млрд куб м.  

- Незважаючи на невелике зниження у 2023 році порівняно з попереднім, 2024 року очікується зростання на 10 відсотків, що дає підстави подолати досягнення 2017 року. Тоді було експортовано понад 117 млрд. куб м газу.  

- Ця країна успішно заповнює прогалину, що утворилася через скорочення російських поставок, зміцнюючи свою позицію на європейському енергетичному ринку.  

- Норвегія продовжує бути провідним постачальником трубопровідного газу в Євросоюзі, поставляючи 95 відсотків блакитного палива трубою, а частка зрідженого метану становить лише 5 відсотків.

12. Словаччина позбавила захисту пропагандиста і соратника Медведчука Артема Марчевського.  

- Словаччина скасувала тимчасовий захист, який раніше надала громадянину України та Ізраїлю Артему Марчевському, звинуваченому в проведенні проросійської кампанії через новинний веб-сайт.  

- Марчевський потрапив під санкції Чехії за свою діяльність, після чого втратив захист у цій країні.

- Згодом він отримав тимчасовий захист у Словаччині на початку цього року, скориставшись програмою ЄС для допомоги біженцям. Однак тепер і Словаччина вирішила скасувати цей статус після ретельного перегляду його справи.

Більше на https://t.me/Omelyan_News