Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 28.11.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 28.11.2023

1. путін підписав бюджет на 2024 рік з рекордним зростанням витрат на армію та силовиків.

- За рік за статтею «національна оборона» в бюджеті передбачено 10,775 трлн рублів - на 70% більше, ніж у 2023-му (6,8 трлн), у 2,3 рази більше, ніж у 2022-му (4,7 трлн), та втричі вищі за показники довоєнного 2021 року (3,5 трлн).

- Частка військових витрат у бюджеті рф досягне 29,5%.

- Ще 3,338 трлн рублів, згідно із законом про бюджет, уряд витратить за статтею «національна безпека», куди включені бюджети МВС, Росгвардії, спецслужб та системи ФСВП.

- У порівнянні з поточним роком ці витрати збільшаться на 163 млрд. рублів.

- Сумарно на силові структури буде витрачено майже 40% бюджету.

2. Заради війни росія зменшує витрати на підтримку національної економіки: вони зменшаться з 4,125 до 3,889 трлн рублів.

- Фінансування освіти та медицини – по 1,6 трлн рублів – буде «заморожено», а в реальному вираженні – з урахуванням інфляції – скоротиться.  

- Витрати за національним проектом «Охорона здоров'я» планується урізати на 10%, з 321,3 до 289,9 млрд рублів.

3. Росія продовжує красти активи у іноземних компаній.

- путін своїм розпорядженням схвалив передачу російських активів американської компанії Caterpillar - заводу спецтехніки в Ленінградській області (ТОВ "Катерпілар Тосно") та московської лізингової "дочки" (ТОВ "Катерпілар Файненшл") - російському інвестору.

- Аналогічне розпорядження видано щодо активів німецького виробника автокомпонентів Schaeffler.

4. Прихований експорт із Європи до росії після початку війни в Україні зріс у десятки разів. На тенденцію звернув увагу головний економіст Інституту міжнародних фінансів Робін Брукс.

- На прикладі Киргизстану він вказав на вибухове зростання європейського експорту у 2023 році.

- Киргизстан є лише посередником у цих угодах, а реальним одержувачем товарів прихованого імпорту є росія: обсяги прихованого імпорту зросли на 2100% з Польщі, на 1300% з Німеччини, на 1200% з Чехії та на 300% з Угорщини.

- Також зафіксовано значний розрив між киргизькою статистикою імпорту та німецькою статистикою експорту.

- Зокрема, німецький експорт автомобілів та запчастин до Киргизстану зріс на 5500% з початку війни.

5. Єврокомісія погодила заборону на алмази з росії.

- Єврокомісія схвалила пропозицію щодо заборони на продаж російських алмазів.

- Найближчим часом документ може бути направлений на розгляд усім країнам-членам Євросоюзу.

- Заборону на алмази з росії планується ввести з 1 січня 2024 року, на оброблені в третіх країнах - планують поетапно ввести в дію з березня по вересень наступного року.

6. Адміністрація Джо Байдена посилює тиск на Туреччину, яка не приєдналася до санкцій проти росії і стала одним із найбільших хабів з постачання в рф товарів, у тому числі тих, що підпадають під обмеження Заходу.

- США направили попередження до Ради із зовнішньоекономічних зв'язків республіки, вимагаючи від турецьких компаній припинити порушення торгових санкцій.

- США попереджають, що можуть відстежити операції турецьких фірм, які користуються американськими системами, програмним забезпеченням або торгують зі США.

- США вже попередили кілька турецьких компаній про вторинні заходи, включаючи фінансові санкції, які відріжуть їм доступ до західної банківської системи.

- У листопаді американський Мінфін уже вніс до чорних списків понад 20 компаній, зокрема з Туреччини. За даними Вашингтона, вони постачали рф підсанкційну продукцію.

7. У рамках 12-го пакету антиросійських санкцій, спортивна арена Helsinki Hall, колишня Hartwall Arena, що належить російським бізнесменам Аркадію та Борису Ротенбергам та Геннадію Тимченку, може бути передана фінській владі. Про це повідомляє фінська агенція STT.

- Власники арени, Аркадій та Борис Ротенберги, а також Геннадій Тимченко перебувають у списку санкцій ЄС.

- Нові плани обмежень передбачають можливість продажу заморожених активів власників у списку санкцій.

- Також пакет розглядає можливість примусового відчуження, якщо власність, подібна до арені в Гельсінкі, не буде добровільно передана громадськості згідно з санкціями.

8. В Афінах з'явиться нова ЗПГ-платформа.

- Компанія Seatrium оголосила про завершення робіт з проекту плавучої установки для регазифікації та зберігання.

- Ця платформа зможе приймати 5 млрд. кубометрів газу на рік.

- Газові термінали ЗПГ та плавучі установки FSRU поступово збільшують свою присутність у Європі.

- Вони розміщуються як на півночі, так і на півдні Європейського Союзу.

- Це створює додаткові щити для постачання російського газу до Європи.

9. Інтерпол запросив російську делегацію на 91-ю сесію Генеральної асамблеї та святкування сторіччя організації, представники рф візьмуть участь у заходах.

- Інтерпол підтримує зв'язок із російською поліцією, - про це заявив в інтерв'ю президент організації Ахмед Насер ар-Раїсі.  

- Також він заявив, що Інтерпол цілодобово відстежує ситуацію на Близькому Сході на тлі загострення палестино-ізраїльського конфлікту.

10. Міністри закордонних справ країн Балтії поширили спільну заяву, в якій йдеться про те, що вони не мають наміру брати участь у засіданні ради міністрів ОБСЄ в Скоп'є, яке відбудеться наприкінці тижня, через присутність на ньому Сергія Лаврова.

- Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна зокрема заявив, що "Естонія не може сидіти за столом з агресором і нести відповідальність за наслідки, до яких може привести участь Лаврова. Це суперечить нашим основним принципам".

Більше на https://t.me/OmelyanNews