Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 29.05.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 29.05.2023

1. Динаміка нафтогазових надходжень в росії відображає ситуацію на ринку російських вуглеводнів.

- Зокрема, різке падіння цін на нафту, (середня ціна на нафту в січні-березні 2023 була майже в 2 рази нижчою від ціни в аналогічному періоді 2022 року), що в сукупності з чинними обмеженнями на експорт російських енергоресурсів спричинило зниження надходжень нафтогазових доходів на 2252 млрд рублів (порівняно з рівнем січня-квітня 2022 року).  

- У реальному вираженні нафтогазові доходи за січень-квітень виявилися нижчими за аналогічні показники 2022 року більше, ніж удвічі (на 53%).  

- У результаті частка нафтогазових доходів у загальному обсязі доходів федерального бюджету у січні 2023 року становила 29,3% проти 47,7% у січні-квітні 2022 року.

2. Іноземні інвестори, що залишили росію, продавши свій бізнес, за рік вивели з рф близько 36 мільярдів доларів.

- Згідно з даними Центробанку рф, всього з березня 2022 року по березень 2023 року було здійснено 200 угод з продажу активів компаніями, що йдуть з росії, при цьому лише 20% з них продали активи вартістю понад 100 мільйонів доларів.

- Як зазначається у матеріалах регулятора, у майбутньому планують обмежувати щомісячний обсяг виходу нерезидентів із російського ринку.

3. Темпи закачування газу в підземні сховища Європи в травні залишаються низькими — на 32% нижчими за торішні і одними з найменших за останні роки.  

- При цьому заповнення сховищ становить понад 67,5% - другий максимальний показник для цього часу.

- Сумарні надходження зрідженого природного газу в ЄС знаходяться на історичному максимумі, а газ вперше більш ніж за два роки торгується близько $270 за 1 тис. куб. м.  

- «Газпром» подає газ для Європи транзитом через Україну в обсязі 40,7 млн куб. м на добу через газовимірювальну станцію «Суджа».

4. Влада Саудівської Аравії висловила росії невдоволення її політикою у сфері експорту енергоносіїв, - Wall Street Journal.

- За даними джерел видання, королівство вимагало від Москви виконувати свої зобов'язання в рамках ОПЕК, вказавши на те, що вона продовжує перенасичувати ринок більшими обсягами дешевої нафти.

5. Американська TJX Companies, яка розвиває в США магазини одягу T.J. Maxx і Marshalls, продала свою частку в компанії російської мережі формату off-price Familia - Familia Trading S. a. r. l.

- Раніше американська компанія була готова списати свою частку в російському ритейлері - 218 млн дол. оргова мережа Familia заснована у 2000 році, у неї - понад 415 магазинів у понад 115 містах росії та білорусі.

- Виручка мережі минулого року зросла на 26%, до 43,3 млрд рублів.

- TJX Companies придбала 25% у ритейлері восени 2019 року.

6. Польща розширила санкції проти білорусі за фінансові зв’язки із росією та порушення прав людини.

- У санкційному списку 365 осіб. До списку потрапили 16 підприємців, пов’язаних з російським капіталом (15 громадян рф, один — білорусі), та 20 компаній.

- Також до списку потрапили пропагандисти, спортсмени, науковці, діячі культури та держслужбовці, які підтримують режим лукашенка (загалом 63 людини).

- Білоруський парламент у повному складі (159 депутатів), 76 суддів, сім прокурорів, 28 правоохоронців тощо.

- Підсанкційним особам буде закрито в’їзд на територію Польщі та до Шенгенської зони, їхні активи та кошти у країні будуть заморожені.