Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 29.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 29.05.2024

1. росія планує підвищити податки для багатих компаній, оскільки витрати на війну зростають.

- росія заявила, що планує підвищити податки для бізнесу та багатих, оскільки її війна в Україні чинить тиск на державні фінанси.

- Мінфін рф планує запровадити новий прогресивний податок на прибуток.

- Крім того, з 2025 року ставка податку на прибуток підприємств зросте до 25% з нинішніх 20%.

- Також зросте збір на видобуток залізної руди, калійних і фосфорних добрив.

- У 2025 році підвищення податків залучить до російського бюджету додатково 2,6 трильйона рублів ($29,4 мільярда), причому більше половини цього обсягу буде отримано від підвищення податку на прибуток підприємств.

- Прогресивний податок на доходи фізичних осіб торкнеться близько 2 мільйонів осіб, або 3,2% від загальної кількості зайнятих, заявив міністр фінансів рф.

- Ставки коливатимуться від нинішніх 13% для тих, хто заробляє до 2,4 мільйона рублів на рік, до 22% для тих, хто перевищує 50 мільйонів рублів.

- Витрати росії після виборів призвели до глибокого дефіциту бюджету.

- росія має дефіцит бюджету з кінця 2022 року, що є відображенням великих витрат від вторгнення путіна в Україну в лютому того ж року.

2. росія почала продавати метали до Китаю за криптовалюту .

- російські сировинні компанії почали використовувати криптовалюту у торгівлі з Китаєм.

- Як мінімум два великі виробники металів, що не перебувають під санкціями, перейшли в платежах на стейблкоіни, прив'язані до долара США (USDT).

- Більшість розрахунків здійснюється через Гонконг. Скористатися криптовалютою у зовнішньоторговельних угодах російських постачальників змусило те, що банківські транзакції йдуть вкрай повільно, а в деяких випадках можна зіткнутися із заморожуванням рахунку в закордонному банку.

- У Банку росії дозволили компаніям вдаватися до криптовалютів, але лише у транскордонних переказах, а також рекомендували не афішувати такі угоди.

3. російське відділення Райффайзенбанку відмовиться від вкладів росіян.

- Райффайзенбанк оголосив про нові обмеження для клієнтів після того, як Європейський Центробанк вимагав від австрійської Raiffeisen Bank International (RBI) різко скоротити бізнес у рф.

- З 1 червня банк припиняє відкриття нових накопичувальних рахунків.

- З 3 червня в рф у Райффайзенбанку більше не можна буде відкривати нові депозити.

- Пролонгація старих вкладів також стане недоступною.

4. Банки Казахстану почали блокувати платежі з росії до Китаю.

- Декілька казахстанських банків припинили переказувати гроші з рф у КНР.

- Причиною банкіри називають те, що найбільший у Китаї Bank of China регулярно «розгортає» казахстанські платежі за санкційні коди продукції.

- Казахстан став великим хабом із ввезення товарів до рф після того, як західні компанії залишили російський ринок, а банківські санкції обмежили можливості проводити платежі в головних світових валютах.

- Однак у квітні минулого року казахстанська влада посилила контроль за пересуванням товарів через кордон ЄАЕС, а в жовтні запровадила заборону на експорт до росії 106 видів підсанкційної продукції.

5. Власник AliExpress перестав приймати рублі та відправляти замовлення до росії.

- Китайська компанія Alibaba, що володіє маркетплейсом AliExpress, ускладнила умови для російського бізнесу: перестала приймати рублі і не дозволяє оформити постачання в росію.

- Тепер російським покупцям доведеться задіяти схеми з казахстанськими, киргизькими та вірменськими картами.

- При цьому для фізичної доставки товарів до росії доведеться вдатися до «якихось транзитних схем», що призведе до подорожчання та втрати «економічного сенсу» у придбанні продукції на маркеплейсі.

- Посилення політики Alibaba пов'язане, перш за все, з загрозою вторинних санкцій, через які виникли й інші проблеми з російськими платежами в Китаї.

6. США розглядають додаткові санкції, оскільки росія змінює позиції війни.

- Сполучені Штати та їхні партнери готові застосувати санкції та експортний контроль, щоб запобігти розширенню торгівлі рф з Китаєм, та як наслідок доступу росії до критичних компонентів, що росія може використовувати у війні проти України, заявив у вівторок офіційний представник Білого дому.

- Заступник радника Білого дому з питань національної безпеки з питань міжнародної економіки Дейліп Сінгх заявив, що країни можуть також вжити додаткових заходів, щоб збільшити витрати росії на використання тіньового флоту, щоб уникнути обмеження цін на нафту країн Великої сімки.

- Також можуть бути розширені формулювання чинних санкцій щодо фінансового сприяння, враховуючи кроки Москви, спрямовані на переведення своєї економіки на воєнний стан.

- Водночас Сінгх наголосив, що відсоток російської зброї, в якій є компоненти американського виробництва, або виробництва союзників США, залишається неприпустимо великим.

- Також, західним країнам необхідно активізувати зусилля, щоб запобігти обходу Москвою санкцій.

7. Останні успіхи росії змушують Білий дім переглянути деякі "червоні лінії".

- Президент Байден розглядає можливість ухвалення двох нових жорстких контрзаходів: покарання Китаю за постачання ключових технологій Москві та зняття обмежень на використання Україною американської зброї малої дальності для атак на території росії.

- Ці кроки стали б значною ескалацією ретельно вивіреної політики Байдена, спрямованої на підтримку України при прагненні уникнути прямої конфронтації з президентом путіним або його ключовим союзником Сі Цзіньпіном.

- Зазначається, що значну роль у цьому зіграв візит держсекретаря Ентоні Блінкена до Києва. "Те, що він почув, стурбувало його настільки, що він закликав колег з адміністрації переглянути заборону на обстріл України американською артилерією і ракетами малої дальності території росії.

- Що стосується введення нових санкцій проти Китаю, то це питання є особливо делікатним, оскільки воно припадає на момент, коли обидві країни намагаються стабілізувати свої відносини.

- Проте американські чиновники занепокоєні тим, що Пекін, формально дотримуючись своєї обіцянки не постачати зброю Москві, став найбільшим пособником російського оборонного сектору та його повномасштабної війни.

- Після того, як Китай оголосив про "співпрацю з рф без обмежень" і публічно закликав до припинення вогню, путін благав надати росії зброю.

- Вона була готова до постачання, але Байден зателефонував Сі і попередив його, що Сполучені Штати вживуть заходів у відповідь.

- Це, як повідомили джерела видання в урядових колах США, викликало гнівну відповідь Сі, який запитав, чи погрожує йому Байден.

- Після цього Сі утримується від прямих поставок зброї.

- Але американські чиновники заявили, що китайський лідер доручив Лю Хе, колишньому віцепрем'єру й одній із найдовіреніших осіб Сі на переговорах із Заходом, проконтролювати "тиху допомогу" росії у військових діях.

8. Німеччина хоче, щоб ЄС припинив імпорт останніх 20% енергоресурсів з росії.

- Німеччина та Чехія просять блок створити робочу групу високого рівня для визначення шляхів поступового припинення поставок російського газу, що залишилися, включно з зрідженим природним газом, а також нафти та ядерних матеріалів, які все ще надходять до Європи.

- «Заради нашого енергетичного суверенітету та безпеки ми повинні продовжувати систематично скорочувати імпорт газу, нафти, а також радіоактивних матеріалів з росії», — йдеться в листі міністра економіки Німеччини Роберта Хабека та міністра торгівлі Чехії Йозефа Сікели до відділу енергетики Бельгії .

- Хоча після початку війни ЄС вдалося на 80% скоротити імпорт енергії з того, що колись був його найбільшим постачальником, багато країн блоку залишаються залежними від російського газу, а також радіоактивного матеріалу для палива атомних електростанцій.

- Через припинення поставок газу після війни імпорт СПГ з Москви зріс приблизно до 18 мільярдів кубометрів у 2023 році з менш ніж 14 мільярдів кубометрів до початку війни.

9. Найбільша нафтопереробна компанія Індії погодилася купувати в росії нафту за рублі.

- Оператор найбільшого у світі нафтопереробного комплексу – індійська компанія Reliance Industries – уклала річну угоду з російською «Роснафтою» про закупівлю принаймні 3 мільйонів барелів нафти на місяць.

- Угода з Роснафтою передбачає знижки на російську нафту для Reliance. Згідно з умовами угоди, яка набула чинності на початку індійського фінансового року з 1 квітня, Reliance купуватиме дві партії загальним обсягом близько одного мільйона барелів нафти Urals зі знижкою $3 за барель.

- Угода також дозволяє замовнику додатково купувати ще 4 партії нафти щомісяця.

- Reliance погодилася здійснити оплату за нафту в російських рублях через індійський HDFC Bank і російський Газпромбанк, який уникнув санкцій Заходу.

10. Австралійська Santos уклала довгостроковий контракт на постачання ЗПГ японської Hokkaido Gas.

- Компанія Santos та Hokkaido Gas уклали довгострокову угоду на постачання зрідженого природного газу.

- Обсяг поставок становитиме 400 тис тонн ЗПГ на рік.

- Контракт укладено на 10 років. Постачання здійснюватимуться з портфеля Santos з умовами відвантаження з судна, починаючи з 2027 року.

- Сторони також планують співпрацювати у скороченні викидів вуглекислого газу.  

- Згідно з заявою Hokkaido Gas, за контрактом їм буде поставлено близько 3,5 млн. тонн ЗПГ на термінал Ishikari LNG, який розпочав роботу в 2012 році та обладнаний резервуарами об'ємом 180 тис. і 20 тисяч куб.

- Довгострокова угода на 10 років забезпечує стабільність поставок ЗПГ, що дозволяє обом компаніям планувати свою діяльність на тривалу перспективу та зменшити необхідність закупівлі Японією російського ЗПГ.

11. У Вірменії призупинили мовлення російського пропагандистського Першого каналу.

- У Вірменії тимчасово призупинено трансляцію російського Першого каналу через заборгованість.

- Російська сторона - 1st Channel, World Network - не виконала свої договірні зобов'язання перед «Вірменською телерадіомовною мережею» і накопила заборгованість за два з половиною місяці.

- На початку травня прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян пригрозив відключити російські телеканали, якщо росія проігнорує вимоги влади республіки.

- У березні у Вірменії було заборонено трансляцію авторських передач «Вечір з Володимиром Соловйовим» та «Недільний вечір з Володимиром Соловйовим» у мультиплексі телеканалу «РТР-Планета», а в грудні зупиняли мовлення радіо "Sputnik Вірменія".

Більше на https://t.me/Omelyan_News