Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 29.10.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 29.10.2023

1. росія збільшила постачання нафтопродуктів в Індонезію до $259 млн за січень-серпень 2023 року і увійшла до топ-10 постачальників.

- Також росія посіла 10 місце у списку постачальників вугілля, подвоївши експорт до $558 млн.

2. Санкції мають бути не тільки економічні.

- У Міністерстві культури та інформаційної політики вважають непорозумінням повідомлення Представництва ЄС про повернення Фестивалю європейського кіно в росію та наголошують на тому, що санкції проти агресора мають діяти не тільки в економічній площині, а й в культурній.

- Представництво Європейського Союзу в рф повідомило про повернення Фестивалю європейського кіно в росію.

- "Щоб зупинити повномасштабну агресію рф проти України та не допустити виникнення нових осередків воєнних дій, спровокованих рф, на території європейських держав, важливо продовжувати ефективну санкційну політику не лише в економічній сфері, але й в культурі, зокрема і в кінематографі", - йдеться у заяві Міністерства культури.

3. У Брюсселі відбувся саміт ЄС, на якому були присутні друг путіна Віктор Орбан і новий прем’єр Словаччини Роберт Фіцо, який відомий антиукраїнськими заявами та виступає проти військової допомоги Україні.

- Прем'єр Словаччини заявив, що відсьогодні Словаччина у столиці ЄС матиме власну думку. Україні військову допомогу не надаватиме, а лише гуманітарну. Крім того, санкції проти росії не підтримає, доки не буде оцінки їх впливу на економіки країн ЄС, зокрема його власної.

- Голова угорського уряду у спілкуванні з медіа заявив, що вибачатися за рукостискання з путіним не збирається. Виступає й надалі за припинення вогню між Україною та росією.

4. Найбільший у світі виробник напівпровідників та мікропроцесорів - американська компанія Intel сподівається на розвиток свого бізнесу в Китаї оскільки регіон продовжує залишатися великим ринком збуту електронних компонентів.

- Intel має намір щодо Китаю, який полягає у контролі доступу до технологій, синхронізації зусиль з союзниками, але при цьому постачати в КНР максимально можливі обсяги продукції.

- Санкції США, що діють, щодо Китаю зосереджені на поставках найбільш продуктивних прискорювачів обчислень.

- Голова Intel переконаний, що компанії вдасться успішно побудувати бізнес із Китаєм навіть за умов санкційних обмежень.

5. Прямі іноземні інвестиції (ПІІ) до Китаю скорочуються за багатьма показниками.

- У вересні обсяг впав на 34% до 10 млрд доларів США в річному обчисленні.

- Це стало найбільшим зниженням з моменту появи щомісячних даних у 2014 році.

- Починаючи з травня щомісяця відзначається двозначне відсоткове зниження.

- Приплив ПІІ протягом року не дотягує до рекордних темпів минулого року на 8%.

- Дані свідчать, що іноземні компанії більше не реінвестують назад у Китай.

- Натомість вони виводять свій прибуток із країни.