Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 29.11.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 29.11.2023

1. Постачання комп'ютерних процесорів до росії впало на 70%.

- З січня до жовтня імпорт чіпів від Intel впав на 64% рік до року, а від AMD — на 70%.

- При цьому в підрахунку враховувалися не лише офіційні поставки, а й здійснені через паралельний імпорт.

- Скорочення поставок процесорів може загальмувати контрактне виробництво російського обладнання, оскільки компаніям не вистачатиме компонентів.

2. Експорт коксівного (металургійного) вугілля з росії у вересні впав на 8,2% до того ж місяця минулого року до 2,3 млн т.

- За дев'ять місяців постачання знизилося рік до року на 5,1% до 23,6 млн т.

3. Європа зменшує імпорт російської сталі.

- Європа першого року дії квоти на імпорт російських слябів не вибрала її повністю.

- З жовтня 2022 року, коли санкції набули чинності, до вересня 2023 року країни ЄС закупили 2,8 млн. тонн слябу з росії.

- Це менше за дозволені 3,75 млн тонн, але повністю покриває потреби європейських прокатних заводів НЛМК.

- Зниження імпорту може бути спричинене загальним скороченням споживання сталі в ЄС.

4. Понад 20% російського СПГ у Європі переправляється до інших частин світу.

- І ця практика збільшує доходи Москви, незважаючи на опір ЄС.

- Контракти на перевалку СПГ заборонені у Великій Британії та Нідерландах, але у Бельгії, Франції та Іспанії паливо регулярно перевантажується з одного танкера на інший. Такі перевалки вкрай важливі для росії, оскільки вона намагається найкраще використати свій арктичний флот.

- Перевалка зазвичай здійснюється між російськими танкерами «льодового класу», які використовуються для курсування між Ямалом (заводом «Ямал СПГ») та північно-західною Європою, і звичайними СПГ-танкерами, які потім вирушають до інших портів, звільняючи судна льодового класу для повернення на північ.

- П'ята частина газу призначалася для таких країн, як Китай, Японія та Бангладеш.

- Зебрюгге у Бельгії та Монтуар-де-Бретань у Франції отримають найбільше російського СПГ із усіх портів ЄС у 2023 році.

5. Власники нафтових танкерів в Греції зменшили кількість російської нафти, яку вони транспортують. Це рішення може в результаті зламати ланцюги доставки російської нафти — Bloomberg.

- Згідно із даними відстеження суден, кількість грецьких танкерів, що прямують до росії, цього місяця скоротиться на 25% порівняно з жовтнем і на 60% порівняно з червнем.

- Раніше цього місяця Міністерство фінансів США налякало деяких власників танкерів, попросивши їх пояснити, що вони зробили для дотримання встановленого "Групою семи" граничного рівня цін на російську нафту — 60 доларів за барель або нижче.

- В копії одного з листів, з якою ознайомилось Bloomberg, містився запит на надання широкої інформації та документації про поставки і компанії, яким транспортуються грузи. Там же містилася погроза кримінального переслідування, якщо одержувачі не виконають поставлені вимоги.

- Представники двох страхових компаній також повідомили, що тон розмов з владою змінився протягом останніх тижнів, що свідчить про більш суворе дотримання ліміту.

6. Російський олігарх Хан програв суд про зняття санкцій ЄС.

- Співзасновник інвестиційної компанії LetterOne, бізнес-партнер Міхаіла Фрідмана, олігарх Герман Хан програв суд з оскарження санкцій Європейського союзу.

- У середу в Люксембурзі Генеральний суд ЄС відхилив його апеляцію, ухваливши відповідне рішення.

- Хан переважно відомий своєю компанією LetterOne, заснованою в 2013 році разом з партнерами Фрідманом, Кузьмічовим і Авеном - всі вони вийшли зі складу ради директорів після того, як потрапили під санкції в березні 2022 року.

7. Скорочення поставок газу з росії спонукало Європу до підвищення енергоефективності.

- Прогнозоване споживання викопного палива у наступному році знову стане нижчим — Міжнародне енергетичне агентство (МЕА).

- Звіт МЕА показав, що розвинені економіки континенту скоротили споживання газу на 15% у 2022 році після того, як росія перекрила газові потоки.

- Європейські домогосподарства та підприємства зменшили потреби у використанні газу ще на 9% за перші три квартали цього року, що може призвести до стійкого скорочення попиту на газ найближчими роками, зазначає МЕА.

8. Індія збільшує імпорт коксівного вугілля з росії.

- Ціни на австралійське вугілля різко зросли, що спонукало Індію диверсифікувати джерела постачання.

- Санкції проти росії спочатку перешкоджали цьому переходу, але покращення платіжних механізмів, включаючи розрахунки в рупіях, сприяють збільшенню російського імпорту.

- Індійські державні виробники стали зараз активно закуповують російське коксівне вугілля, а Steel Authority of India очікує значних поставок цього кварталу.

9. Уряд Фінляндії вирішив повністю закрити всі наземні пункти переходу кордону з росією з 30 листопада до 13 грудня, оголосив прем'єр-міністр країни Петтері Орпо.

- За його словами, у Гельсінкі вважають, що короткочасне та повне закриття КПП буде ефективним для врегулювання проблеми міграційного потоку з території росії до Фінляндії.

10. Президентка Молдови Мая Санду позбавила громадянства Олександра Калініна, лідера маргінальної проросійської Партії регіонів і Конгресу молдавських діаспор у росії.

- Калінін, який був головою Партії регіонів із 2016 року, відкрито підтримував російське вторгнення в Україну, а також використовував символіку Z, заборонену в Молдові й асоційовану з війною в Україні, у своїх соціальних медіаматеріалах.

11. Казахстан збільшить транзит нафти системою магістральних нафтопроводів Дружба до Німеччини у грудні на 100.000 тонн до основного місячного плану до 200.000 тонн.

- Казахстан отримав додатковий графік транзиту у напрямку Німеччини на четвертий квартал, у тому числі 50.000 тонн із прокачуванням у листопаді та 100.000 тонн – у грудні.

12. Росію не обрали до виконавчого комітету Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХВ).

- За підсумками голосування Росія набрала 65 голосів за необхідного мінімуму 66 голосів.

- До ради на наступний рік обрали 21 країну. Від Східноєвропейської групи місця у виконавчій раді ОЗХО отримали Польща, Литва та Україна.

Більше на https://t.me/OmelyanNews