Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 30.03.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 30.03.2024

1. Російський "Норнікель" втрачає клієнтів в ЄС: вони відмовляються від продукції з російських металів.

- Металургійна компанія рф "Норнікель" стикається з проблемами збуту своєї продукції у ЄС.

- Деякі клієнти відмовилися купувати продукцію, виготовлену з російського металу.

- Проти "Норнікелю" не було введено західних санкцій, проте він зіткнувся з проблемою імпорту обладнання, "добровільними санкціями" партнерів та іншими глобальними обмеженнями, що змусило його знаходити нові ланцюжки збуту та переорієнтувати постачання до Азії.

2. Російські мережі супермаркетів «П'ятірочку» та «Перекресток» вирішили відібрати у іноземних акціонерів.

- Російська влада запускає процедуру виведення бізнесу найбільшого рітейлера в росії X5 через процедуру позбавлення іноземних акціонерів контролю за мережами супермаркетів «П'ятірочка», «Перекресток» та «Чижик».

- Мінпромторг рф подав позов до Арбітражного суду про призупинення прав голландської X5 Retail Group NV щодо її російської «дочки» (ТОВ «Корпоративний центр Ікс 5»), під керуванням якої перебуває понад 21 тисяча магазинів у 67 регіонах росії.

- Як повідомила сама X5, позов не «вплине на повсякденну діяльність компанії».

- Однак якщо він буде задоволений, голландська структура принаймні до 2024 року буде позбавлена ​​акціонерних прав щодо російської «дочки»: іноземних акціонерів позбавлять права голосу на зборах, можливості отримувати дивіденди та розпоряджатися акціями та частками.

- X5 Retail Group - найбільший у росії рітейлер за обсягом виручки.

3. Більшість банків Вірменії з 30 березня припинили працювати з картками російської платіжної системи «Мір» на тлі санкційних ризиків.

- Про таке рішення минулого тижня платіжна система Вірменії повідомила Національну систему платіжних карток (НСПК, оператор карток «Мір»).

- При цьому із російськими картами продовжить працювати банк ВТБ Вірменія.

4. ЄС запровадив заборону на польоти турецької авіакомпанії Southwind Airlines.

- 25 березня агентство транспорту та зв'язку Фінляндії заборонило авіаперевізнику виконувати рейси до країни через зв'язки з росією. ЄС також оголосив про рішення заборону, 28 березня, з посиланням на санкційний регламент 833/2014 від 31 липня 2014 року, який передбачає обмежувальні заходи у зв'язку з діями росії в Україні.

- Основна частка власності Southwind Airlines належить не турецьким, а російським структурам.

- Southwind Airlines планувала польоти до Берліна, Дюсельдорфа, Франкфурта, Гамбурга, Мюнхена і Штутгарта в Німеччині, а також Іракліона в Греції.

- На даний момент продовжують виконувати рейси до росії та білорусії з Туреччини, але літаки облітають Чорне море і не заходять на територію ЄС.

5. Найбільше кібератак, пов'язаних з політикою або направлених проти політиків та державних установ, здійснюють Китай і росія — дослідження European Repository of Cyber Incidents.

- Проаналізувавши понад 2500 випадків кібератак з 2000-го по 2023 роки включно, аналітики дійшли висновку, що у 44,8% інцидентів скоїли невідомі групи чи особи.

- Разом з тим, серед масиву атак, "авторство" яких вдалося визначити, першість утримує Китай — 11,9%.

- На другому місці росія — 11,6%. Далі у списку Іран (5,3%) та Північна Корея (4,7%).

- Україна здійснила 2,6% кібератак від загальної кількості.

Більше на https://t.me/UA_ONews