Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 30.09.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 30.09.2023

1. Витрати бюджету росії на утримання путіна збільшать на 20%.

- У найближчі три роки утримання путіна коштуватиме росіянам понад 589 млн доларів, що більше на 20 % порівняно з попереднім трирічним бюджетом.

2. Стеля цін на російську нафту працює не так, як хотілося б, заявила міністр фінансів США Джанет Йеллен.

- «Росія витратила багато грошей, часу та зусиль, щоб забезпечити послуги з експорту своєї нафти. Вони поповнили свій тіньовий флот, забезпечили більше страхування і така торгівля не обмежена граничними цінами», – сказала Джанет Йеллен.

- Йєллен зазначила, що важко точно сказати, який чистий прибуток росії від постачання її нафти, оскільки країна тепер платить і за багато супутніх послуг.

- Проте, коаліція G7 готова «згодом розглянути питання про те, чи є способи зробити цю політику більш ефективною».

3. Обсяг товарів, які їдуть з Китаю до росії, різко збільшився.

- Це призвело до того, що в росії знаходиться 150 тис зайвих вантажних контейнерів, і залізничні депо насилу справляються з ними.

- З росії до Китаю спостерігається дуже незначний рух вантажів. Це негативно впливає на бізнес контейнерної логістики через великий дисбаланс попиту та пропозиції.

- Результат – обвал вторинного ринку контейнерів у москві.

- Ціна на звичайний 40-футовий контейнер впала з 4175 доларів у лютому 2022 року до 580 доларів цього тижня.

- За даними Container xChange, ціна на нові контейнери знизилася до 1450 із 4309 доларів.

4. Норвегія частково заборонила в'їзд на свою територію автомобілям з російськими номерами — МЗС Норвегії.  

- Заборона стосується легкових пасажирських автівок, що мають до дев’яти місць. Для транспортних засобів на десять та більше місць правила не змінюються.

- Тобто на мікроавтобусах та автобусах з російськими номерами перетнути кордон дозволяється, як і раніше.

5. Фінська державна компанія Senaatti-kiinteistot розглядає варіант продажу будівлі російського генерального консульства у місті Турку після завершення строку його оренди 1 жовтня.

6. Міжнародний паралімпійський комітет призупинив членство Паралімпійського комітету росії в організації, але допустив росіян до участі в Паралімпійських іграх 2024 року в нейтральній якості .

7. Міжнародна федерація лижного спорту та сноуборду зберегла в силі усунення російських та білоруських спортсменів на сезон-2023/24 всупереч рекомендаціям МОК.