Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 31.07.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 31.07.2023

1. Валютні заощадження росіян продовжують витікати за кордон.

- Обсяг валютних вкладів у російських банках скоротився в червні до $48 млрд — майже до половини їхнього обсягу в лютому 2022 року.

- При цьому валютні депозити росіян в іноземних банках за той же період, навпаки, збільшилися на 42,7 млрд дол, а обсяг готівкової валюти зріс на 12,5 млрд дол.

2. Борги росіян за житлово-комунальні послуги за підсумками I кварталу досягли 876,4 млрд руб, за рік сума збільшилася на 72 млрд.

- Перед організаціями, які постачають до будинків воду, тепло та електрику, борги за останній рік збільшилися на 15,8 %, а перед керуючими компаніями – на 1,2%.

- Причиною збільшення заборгованостей із ЖКП стало зниження доходів населення на тлі зростання платежів.

3. росія значно збільшила закупівлі у сфері держоборонзамовлення.

- За даними Міноборони рф, кількість російських зразків озброєння, що закуповуються, порівняно з початком 2022 року зросла в 2,7 разів, при цьому закупівлі особливо затребуваних одиниць збільшилися в 7 разів.

4. Влада Чехії заблокувала рахунки компаній російського мільярдера Євтушенкова і наклала арешт на його п'ятизірковий готель у Карлових Варах Savoy Westend.

- Тим самим набули чинності санкції держави щодо бізнесмена, якого вважають близьким до путіна.

- За даними "Чеського телебачення", вартість готелю оцінюється в 100 млн крон - $4,6 млн.

5. Велика Британія постачає ключове обладнання російській компанії «Новатек», незважаючи на санкції.

- Британський уряд заплющує очі на західні санкції, дозволяючи місцевим компаніям експортувати до росії ключові технології.  

- Йдеться про відсутність заборони для місцевих виробників постачати в рф обладнання для гірничодобувної промисловості та видобутку викопного палива.

- Наприклад, британська компанія Hill & Smith, яка через дочірню фірму Bergen Pipe Supports (India) Private Limited постачає обладнання для проекту "Арктік СПГ 2" компанії "Новатек".  

- У матеріалі газети зазначається, що ще ряд британських фірм можуть займатися експортом в росії обладнання для видобувних галузей.

6. Індія розпочала постачання зброї та боєприпасів Вірменії через територію Ірану.  

- Постачання зброї з Індії до Вірменії стало результатом активних зустрічей між військовими представниками обох країн протягом останнього року.  

- Індія намагається замінити Вірменії росію як найбільшого постачальника зброї.

- росія була найбільшим експортером основних видів зброї до Вірменії у 2011–2020 роках, поставивши за вказаний період практично все основне озброєння армії країни.

- Після початку війни в Україні постачання перервалися, заявляли у Вірменії.

- У травні Вірменія скаржилася, що рф продовжує порушувати контракти на експорт зброї.

- Слідом за Індією, яка не отримала замовлені у рф комплекси С-400, вірменська влада також заявила про невиконання рф своїх зобов'язань.

7. Вірменія стала четвертим експортером напівпровідників для оборонної промисловості у світі.

- Експорт напівпровідників з Вірменії до росії збільшився на 187% у 2022 році порівняно з 2021-м.

8. Туреччина збільшила імпорт російського дизпалива у 3,6 рази.

- У червні обсяги імпорту дизельного пального до Туреччини зменшилися на 8% до 1,17 млн тонн. Водночас це на 65% більше, ніж у червні минулого року.

- Минулого місяця турецькі компанії розмитнили 962 тис тонн російського продукту, що становить 82% від загального обсягу імпорту.

- У першому півріччі обсяги імпорту дизельного палива до Туреччини склали 6,21 млн тонн, це на 52% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

- Найбільші обсяги дизпального у Туреччину у першому півріччі були імпортовані з росії.

- За шість місяців турецькі компанії розмитнили 5,03 млн тонн російського дизпального, це в 3,6 разу більше, ніж у першому півріччі торік.

- Зростання закупівель російського продукту спричинило скорочення імпорту з інших напрямків.

- У першому півріччі імпорт дизельного пального індійського виробництва скоротився у 12 разів – до 94 тис. тонн, хоча торік Індія посідала інше місце у структурі постачань продукту.

9. Пивоварний концерн Heineken заявляє про ускладнення умов виходу з російських активів.

- «Нещодавні події в росії показують, що бізнесу стало ще складніше отримати дозвіл на вихід з активів. Ми оголосили, що подали заявку на схвалення угоди (по продажу активів) ще в квітні, продовжуємо працювати над тим, щоб закрити угоду», — йдеться у звіті концерну за перше півріччя цього року.

- Heineken відобразив у звіті знецінення активів у 201 млн євро (88 млн євро в грудні 2022 рік і 113 млн євро в червні 2023 року).