Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій запроваджених 12.04.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій запроваджених 12.04.2023

1. Влада США суттєво розширила санкції проти Росії. У "чорний список" додали понад 30 фізичних та близько 90 юридичних осіб.

- Нові санкції торкнулися віце-прем'єра РФ Марата Хуснулліна, громадян Угорщини, Кіпру, Ізраїлю, Німеччини, Австрії, Ліхтенштейну та Узбекистану, які так чи інакше пов'язані з Росією.

- До санкційного списку внесли компанії Мегафон, Русатом Оверсіз (РАОС, входить до держкорпорації Росатом), Металоінвест, Удоканська мідь.

- Крім цього, під американські обмеження потрапили 17 суден під російським прапором, в основному, призначених для вантажоперевезень. Судна пов'язані з Державною транспортною лізинговою компанією. Санкції також запроваджено проти її генерального директора Євгена Дітріха. Досанкційного списку внесено також два вантажні судна під прапором Туреччини, що належать компанії Pola Raiz.

- Нові обмеження торкнулися Міжнародного інвестиційного банку (МІБ). Ця фінустанова базується у Будапешті, має майже 50% російської власності та позбавлена нагляду з боку угорської влади. Під санкції також потрапила дочірня компанія МІБ – МІБ Капітал, зареєстрована в Москві, чинний керівник банку Микола Косов та двоє колишніх – росіянин Георгій Потапов та угорець Імре Ласлочки.

- Також санкції введено проти військово-патріотичного громадського руху Юнармія та ПВ Патріот, яка пов'язана з Міноборони РФ та військовою розвідкою.

- Також санкції введено проти китайської компанії, яка надала супутникові зображення по Україні для ПВК «Вагнер».

- Спільно з Великою Британією США запроваджують санкції проти холдингу USM Holding, пов’язаного з російським олігархом і одним із найбагатших людей Росії Алішером Усмановим, проти якого обмеження були запроваджені ще в березні 2022 року.

2. Профіцит поточного рахунку росії скоротився на $51 млрд порівняно з роком раніше, досягнувши найменшого профіциту за перший квартал з 2016 року.

- Центральний банк очікує, що профіцит знизиться до $66 млрд за рік із рекордних $227,4 млрд у 2022 році.

- Зниження зовнішніх фінансів триматиме рубль у напрузі і додасть поштовху уряду та компаніям у освоєнні нових ринків для російських сировинних товарів.

- Російська валюта була однією з найгірших на ринках, що розвиваються, по відношенню до долара цього року.  

- Імпорт повністю відновився до рівня минулого року, але прибутки від продажу сировинних товарів знижуються через міжнародні обмеження на експорт енергоносіїв з росії.

- Ослаблення рубля буде все більше підривати довіру споживачів.

3. У березні цього року обсяг «вільних грошей» у росіян упав до 20% із показника 26% у лютому.  

- При цьому індекс вільних грошей становив 58%, що на 23% менше, ніж минулого місяця, але на 1,3% більше у річній динаміці.

- Під обсягом вільних грошей розуміються кошти, що залишаються у домогосподарства після купівлі продуктів харчування, товарів повсякденного попиту, оплати житлово-комунальних, транспортних та інших послуг.

- Індексом вільних грошей називається різниця між доходами домогосподарства та його обов'язковими витратами.

4. 2022 року росіяни вивели з брокерських рахунків майже 1 трлн руб., повернули лише чверть.

- За даними центробанку рф, за перший і другий квартали 2022 року чистий відтік коштів роздрібних інвесторів з брокерських рахунків склав 999 млрд руб.  

- У третьому і четвертому кварталах було зафіксовано надходження - але на рахунки повернулося лише 242 млрд руб.

5. Росія продовжує втрачати статус космічної держави.

- У 2022 році країна зробила всього 22 пуски, що на три менше, ніж роком раніше.

- В результаті частка росії у загальносвітовій кількості пусків скоротилася до історичного мінімуму в 12%.

- З початку розпаду СРСР 1990 року країна запустила 65 ракет, що становило 54% від світової кількості запусків на той момент.

- Зараз розрив між сучасною росією та провідними космічними державами продовжує зростати.

- Проти 22 російських пусків минулого року США запустили 85 ракет, а Китай — 62. Усього ж у світі було здійснено 179 пусків.

6. Канада розширила санкції проти росії — під обмеження потрапили 14 фізосіб та 34 юрособи.

- Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що під санкції потрапили зокрема особи, пов'язані з ПВК «Вагнер».

- А також санкції торкнулися дев'яти підприємств, пов'язаних із фінансовим сектором білорусі.

7. Великобританія розширила список санкцій проти росії.

- До нього включено холдинг USM, дружину віктора медведчука оксану марченко, а також членів сімей кількох російських бізнесменів.

8. ЄС хоче закрити лазівку, що дозволяє імпортувати ЗПГ із росії, навіть після введення санкцій на морську нафту та вугілля.

- Незважаючи на значне скорочення залежності від російського трубопровідного газу, закупівлі російського ЗПГ зросли, причому майже половина російського експорту ЗПГ ($14 млрд) у перші десять місяців після початку війни прямувала до Європи.

- Як наслідок, ЄС направив мільярди доларів російським газовим компаніям "Газпром" та "Новатек", які можуть бути використані для фінансування війни.

- Минулого тижня члени ЄС запропонували створити юридичний механізм, який дає змогу перешкоджати російським фірмам бронювати інфраструктурні потужності, необхідні для доставки ЗПГ до Європи.

- Ця пропозиція має бути узгоджена з Європарламентом.

- Парламент запропонував запровадити фактичну заборону на весь імпорт російського газу до ЄС.  

- "Безпрецедентні часи вимагають безпрецедентних заходів", - сказав Єжи Бузек, який веде парламентські переговори.

- Він заявив, що пропозиція відповідає стратегії ЄС щодо припинення залежності від усіх російських викопних видів палива.

9. У 2023 році росія вперше почала експорт палива до Ірану залізницею - після того, як її постійні покупці відмовилися від угод.

- Агентство зазначає, що росія та Іран, які перебувають під західними санкціями, налагоджують тісніші двосторонні зв'язки, щоб взаємно підтримати економіку один одного та частково нівелювати санкційні заходи, які москва та Тегеран вважають невиправданими.

- Через санкції, запроваджені щодо російських нафтопродуктів, на глобальних паливних ринках відбулися значні зміни — у тому числі через логістику: танкерам доводиться обирати довші маршрути, а постачальники змушені шукати «екзотичні напрямки та способи транспортування» продукції.

- У лютому та березні росія поставила до Ірану до 30 000 тонн бензину та дизельного палива.

- Російські нафтові компанії зараз зацікавлені в експорті дизеля та бензину до Ірану залізницею, оскільки експорт морським транспортом стикається з високими фрахтовими ставками та обмеженням цін, встановленим країнами G7.

10. Ціна на російську нафту близька до межі $60 за барель, який був введений країнами G-7 минулого року.

- Це обмеження було введено для контролю за прибутком Кремля через війну.

- Покупці, які платять понад ліміт, втрачають доступ до відповідного галузевого стандарту страхування через санкції.

- Проте поява тіньового флоту суден і торгових компаній із неясною приналежністю дедалі більше ускладнює оцінку реальної ціни на російську нафту.

- Є ознаки того, що російська нафта все ще досить дешева, щоб оминати інших постачальників, навіть якщо враховувати, що в лютому вартість іракської нафти для Індії впала з $78,92 у січні до $76,19 за барель.

- Експорт російської нафти зростає, причому більша його частина прямує до Індії та Китаю, але морський експорт рф щойно показав найбільше тижневе падіння з грудня.

11. Обсяг нафти, яку росія експортує через порти, впав до рівня 2,9 млн. барелів на добу.

- За інформацією агентства, за тиждень з 1 по 7 квітня морські постачання нафти знизилися на 1,24 млн барелів на добу, що стало найсильнішим скороченням обсягів із середини грудня 2022 року.

12. Deutsche Bank закриє два свої центри розробки програмного забезпечення у москві та санкт-петербурзі.

- У Deutsche Bank у росії працюють 500 фахівців, їм запропоновано переїхати до Німеччини або добровільно звільнитися з виплатою вихідної допомоги.

13. До росії повертається відомий виробник алкоголю.

- Шведський виробник горілки компанія Absolut і французький концерн Pernod Ricard, який володіє ним, відновили поставки до росії, повідомила газета Kristianstadsbladet.

- Pernod Ricard - один із найбільших виробників міцного алкоголю у світі.

- Компанія випускає віскі Chivas Regal, Martell, Jameson, Ballantine's, джин Beefeater, горілку Absolut, текілу Olmeca.