Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій запроваджених 25.03.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій запроваджених 25.03.2023

1. Експорт товарів з росії до провідних так званих "недружніх" країн впав до 11.8 млрд дол на місяць за січень 2023 (у 2.6 рази менше, ніж у січні 2022) – це мінімум з вересня 2020 і не так далеко від двадцятирічного мінімуму, сформованого у травні 2020 на хвилі зниження попиту на енергоносії та обвалу цін на сировину після COVID локдаунів.

- Поточний експорт до "недружніх" країн приблизно на 35-40% нижчий від середніх показників 2018-2019.

- Дані за січень не враховують ембарго на нафтопродукти, введене 5 лютого 2023 року.

2. США розширили санкції проти білорусі.

- Під обмеження потрапили 9 фізосіб, а також заводи БелАЗ та МАЗ.

- Санкції запровадили й щодо літака, яким користується Лукашенко.

3. США підозрюють UBS та Credit Suisse у допомозі російським олігархам в обході санкцій.

- Повістки до суду почали приходити конкретним менеджерам і консультантам ще до поглинання Credit Suisse UBS.

4. Єврокомісія розраховує отримати дохід 2,6% річних від вкладення заморожених активів російського ЦБ.

- Кошти будуть спрямовані на відновлення України. Євросоюз продовжує вивчати варіанти використання резервів Центробанку рф, заморожених у відповідь на розв'язану росією війну в Україні.

- Кошти хочуть вкласти в «ліквідні активи з високим рейтингом» та відносно коротким терміном погашення, що може принести річний дохід у середньому близько 2,6%.

- Документ, у якому викладено правові підстави для інвестування та супутні ризики, експерти спеціальної робочої групи планують обговорити 28 березня.

5. У федеральному міністерстві юстиції Австрії заявили, що виконають ордер на арешт російського президента володимира путіна у разі появи в державі.

- "Ордери на арешт, видані Судом, повинні виконуватися, а особи, які розшукуються Судом, повинні бути заарештовані", — йдеться у повідомленні.

6. Японія заборонила російським, білоруським і китайським науковцям брати участь у дослідженнях передових космічних технологій.

- Відповідні зміни до правил прийому дослідників і студентів в Інститут космічних наук Японського космічного агентства набули чинності ще у вересні минулого року.

- Цей крок став частиною зусиль із запобігання доступу іноземних агентств, що розробляють зброю масового знищення, до технологій, які використовуються у супутниках і ракетах.

7. П’ять індійських контейнерів на шляху до рф застрягли у бельгійському порту Антверпен близько року тому.

- Вони не можуть в'їхати до Європейського союзу.

- Контейнери перевозять близько 100 тонн нержавіючої сталі.

- Вони були відправлені в лютому 2022 року для відправлення через Антверпен, але були затримані через санкції ЄС, які були введені проти росії.