Іінформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій запроваджених з 04 по 12 листопада 2022

Іінформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій запроваджених з 04 по 12 листопада 2022

1. Міжнародні резерви росії станом на 1 листопада зменшилися за місяць на $6,5 млрд або на 1,2%, випливає із матеріалів Банку росії.

2. Центробанк росії "надрукував" для бюджету 260 млрд рублів за місяць. Фінансова влада продовжує емісію сотень мільярдів рублів, «друкарським верстатом» закриваючи дірки в бюджеті та балансах держкорпорацій.

- У жовтні Мінфін і ЦБ перевели до федерального бюджету 259,7 млрд рублів в результаті маніпуляцій із коштами Фонду національного добробуту, які уряд накопичував з 2017 року, складуючи в резерви доходи від барелю дорожче за $40.

3. російський центробанк спрогнозував різке прискорення економічного спаду в рф.

- Після зниження на 4,1% у другому кварталі, на 4% - у третьому, російський ВВП втратить 7,1% у річному вираженні у жовтні-грудні.

- Спад у четвертому кварталі 2022 року увійде до трійки найсильніших за останні чверть століття: рецесію глибше рф переживала лише під час глобальної фінансової кризи 2008-09 рр. і після дефолту 1998 року.

- У першому випадку на піку економіка падала на 11,2%, а в другому – на 9,1%.

4. Посилення геополітичної напруги та «часткова мобілізація» призвели до зниження економічної активності, яке виявилося в оперативних індикаторах за вересень:

- настрої бізнесу погіршились у всіх великих галузях (промисловість сільське господарство, будівництво, торгівля та послуги;

- скоротилося споживання електроенергії;

- споживчий попит продовжив знижуватися, особливо у сегменті непродовольчих товарів.

У вересні впало навантаження промислових вантажів на мережі російської залізниці.

«Постраждали» експортні товари — вугілля, чорні метали та добрива.

5. Російська економіка втратила 600 тисяч працівників лише на початку масової мобілізації, яка обернулася панічною втечею чоловіків за кордон і ледве не призвела до закриття кордонів.    

- Втрата робочої сили та більш ніж півмільйона зайнятих — це не статистичний ефект, який міг би бути пов'язаний із сезонністю, а реальні наслідки мобілізації та еміграції на ринку праці.

- Статистика враховує лише 10 днів мобілізаційних заходів у вересні, за підсумками жовтня, але цифри будуть ще вищими. У найгіршому сценарії економіка росії може втратити до 1,4% робочої сили.

- За даними Forbes, 700 тисяч людей залишили росію в перший тиждень призову до армії, який сам собою торкнувся ще 300 тисяч громадян.

6. У рф стали рідше видавати споживчі кредити - їх видано на 41,3% менше, ніж за той же період минулого року.

- Причому обсяг кредитування менший у порівнянні з "коронавірусним" періодом - на 13,3%

7. З початку року індекс Мосбіржі, який об'єднує найліквідніші акції

російського ринку цінних паперів, втратив понад 40%.

- Також сильно просів індекс блакитних фішок Мосбіржі.

- Традиційні фаворити інвесторів, такі як "Газпром", Сбербанк або "Лукойл", які регулярно займають верхні позиції в "народному портфелі" роздрібного інвестора, цього року через різні причини опинилися в глибокому мінусі.

8. Уряд росії «розпакував газову скарбничку»: до бюджету перекинули півтрильйона рублів із «Газпрому».

- За один місяць бюджет росії отримав 452,9 млрд рублів - суму, яку раніше збирав майже рік (577,8 млрд рублів у 2021 році, 488,2 млрд рублів у 2020-му).

- Надходження із сировинних рублів потрапили на рахунки уряду завдяки «Газпрому», який відповідно до прийнятого влітку закону повинен виплатити до скарбниці 1,248 трлн рублів у вигляді надбавки до податку на видобуток корисних копалин.

- До початку війни "Газпром" підійшов, маючи "грошову подушку" розміром понад 20 млрд доларів, а в першій половині 2022 року отримав 2,5 трильйона рублів чистого прибутку - рекордну суму у своїй історії.

- І ці гроші гостро потрібні російському уряду, який із червня витрачає більше, ніж збирає у вигляді податків.

- За червень-вересень дефіцит бюджету, за даними Мінфіну, становив 1,5 трильйона рублів, і в результаті весь профіцит, накопичений у перші місяці року, розтанув.

- Бюджет-2023 зверстаний з дефіцитом у 3 трлн рублів, але й ця оцінка може виявитися надто оптимістичною: економічний прогноз МЕР, який лежить в основі бюджетних проектувань, не враховує ні мобілізації, ні нових санкцій.

- Реальний дефіцит може становити 4-4,5 трлн рублів, ось тільки газових доходів, щоб його покривати наступного року вже не буде. Перекривши постачання європейським країнам, «Газпром» втратив дві третини експорту та третину видобутку газу станом на жовтень.

9. Тарифи на газ у росії з 1 грудня зростуть на 8,5%.

- Збільшення тарифів затвердила Федеральна антимонопольна служба для всіх категорій споживачів — як населення, і промислових споживачів.

10. росії не вистачить танкерів для перевезення нафти після європейського ембарго.

- У жовтні до Європи з росії доставлялося морем близько 750 000 барелів на добу.

- Але 5 грудня набуде чинності нафтове ембарго.

- Ще близько 650 000 барелів на добу поставляється нафтопроводом «Дружба».

- Польща та Німеччина мають намір з нового року перестати купувати цю нафту.

- Якщо всю нафту, яка постачається до Європи, загалом близько 1,3-1,4 млн барелів на добу перекинути в «дружні» країни (Китай, Індія та Туреччина), знадобиться 219 танкерів різних розмірів.  

- Це утричі більше, ніж використовувалося для транспортування російської нафти у жовтні.

- Особливо гостро відчуватиметься брак танкерів льодового класу для вивезення нафти взимку Балтійським морем.

- Навіть якщо використовувати їх тільки для транспортування вантажів до Атлантичного океану з метою перевалки на супертанкери, росії буде складно підтримувати експорт на колишньому рівні.

11. росія почала продавати вугілля до Індії зі знижкою 70%.

- Середня знижка на російське вугілля, що коксується, яке поставляється на ринок Індії, у вересні склала 60%, а в літні місяці досягала 70% в порівнянні з австралійськими марками.

- Незалежно від маршрутів та логістики поставки завдають збитків вугільникам.

- Відрізані від європейського ринку, куди до війни йшла майже половина російського вугільного експорту, російські вугільники шукають покупців в Азії, пропонуючи гігантські дисконти на свої марки.

- Але закрити санкційний спад повністю не вдається: з початку року експорт вугілля знизився на 9%, а в Кузбасі — найбільшому вугільному басейні росії та одному з найбільших вугільних родовищ світу — з літа зупинили видобуток щонайменше чотири великі розрізи.

12. Індекс підприємницької впевненості росстату у жовтні впав на 1 процентний пункт у видобутку (до мінус 2,3%) та на 1,3 процентного пункту в обробці (до мінус 3%).

- Показник у першій декаді місяця був мінімальним з квітня 2021 року у видобутку, а в обробці посилив падіння.

- Основні причини - погіршення оцінок економіки підприємств.

- Серед факторів, що обмежують випуск, традиційно домінують невизначеність економічної ситуації (зазначили понад 60% респондентів у обробці та 43% у видобутку), високий рівень податків та слабкий внутрішній попит.

- Зростає також потреба у висококваліфікованих кадрах (насамперед у сировинному секторі).

13. росія втрачає $4,5 млрд імпорту на місяць.  

- Аналіз експортних потоків з 57 країн до росії показав, що у червні-серпні 2022 р. середньомісячне падіння поставок склало 24% порівняно з літом 2021 р.

- У грошах це близько $4,5 млрд на місяць.

- Скорочення на європейському напрямі становило 43%.

- Падіння товарообігу найбільше помітно з саме європейських портів росії.

- У жовтні постачання до порту петербурга вперше склали менше 10% від торішнього показника.

- Імпорт через Новоросійський порт впав на 50% порівняно з тим же місяцем 2021 року.

14. За третій квартал 2022 року кількість виїздів росіян до Казахстану, Вірменії, Киргизстану, Таджикистану, Монголії та невизнаної Абхазії стала рекордною за останні п'ять років — 9,7 млн громадян.

15. Авторинок у росії впав на 63% у жовтні.

- російський авторинок у жовтні скоротився на 62,8% до минулого року, опинившись за обсягом менше, ніж навіть попереднього місяця.

- Жодна з найпопулярніших марок не змогла наростити продажі.

- Ринок виявився меншим, ніж у вересні, коли продажі склали 46,7 тис штук, а темпи скорочення до минулого року були трохи нижчими — на 59,6%

- За десять місяців продаж скоротився на 60,8%.

16. У росії впали продажі будівельної техніки.

- У третьому кварталі року у росії продали всього 3000 одиниць дорожньої, будівельної та спецтехніки.

- Це на 43,4% менше, ніж торік.

- Найбільше падіння попиту відбулося на екскаватори-навантажувачі – їх купили на 81,9% менше, ніж роком раніше. Продаж навантажувачів з бортовим поворотом впав на 60,9%, колісних навантажувачів — на 23,9%, телескопічних навантажувачів — на 87,4%.

- Обвал продажів будівельної техніки є твердою ознакою майбутнього спаду в будівельній галузі та зниження інвестиційної активності загалом, вважають аналітики.

17. Споживання сталі у російському машинобудуванні за дев'ять місяців 2022 року впало на 21% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

- Причина зниження попиту - дефіцит комплектуючих та розрив ланцюжків поставок, зупинка виробництва частини клієнтів, догляд закордонних виробників обладнання з російського ринку.

- Ще одна причина — зниження конкурентоспроможності російських виробників проти імпорту виробів з Китаю та Туреччини на тлі сильного рубля, а також обмеження просування виробів на експортні ринки.

18. Росіяни ризикують не дочекатися новорічних подарунків, замовлених у китайських інтернет-магазинах, попередили логістичні компанії.

- Терміни доставки з Китаю, за їхніми даними, зросли на 30%.

19. Цього року більшість росіян не отримають новорічних премій, навіть якщо вони раніше передбачалися.

- Дві третини (63%) опитаних роботодавців заявили, що не виплачуватимуть новорічні премії підлеглим цього року.

- Минулого року частка бізнесменів, які відмовилися від виплат премії, становила 35%.

- Причина відмов від новорічних премій — оптимізація бюджетів у кризовий рік.

20. Туроператори в росії закривають офіси через різке падіння виїзного туризму, пов'язаного з війною в Україні та санкціями.

- З початку року агентствам довелося скоротити офлайн-присутність у 16 найбільших містах росії.

- Кількість офісів зменшилась на 11%.

21. росія займає 6 місце у світі за масштабами обмежень свобод в інтернеті, а за рівнем цензури в мережі поступається лише Китаю та Ірану.

22. російські металурги працюють у збиток через занадто міцний рубль і війну з Україною.

- Санкції позбавили російські компанії доступу до преміального європейського ринку, вимушений «розворот на Схід» призвів до надто високих логістичних витрат, а міцний курс рубля обвалив доходи підприємств.

- Імпортні поставки невигідні для російських компаній через дуже міцний курс рубля.

- Аналітики зазначають, що для постачання металопрокату рівень беззбитковості починається при курсі приблизно на 37% вище за поточний.

- Для постачальників залізняку ця планка трохи нижче, необхідне падіння оцінюється в 16%.

23. Уряд рф планує достроково провести індексацію комунальних тарифів 1 грудня цього року замість 1 липня наступного року.

- Рівень зростання тарифів на житлові та комунальні послуги з 1 грудня становитиме близько 9%, а газові тарифи для населення та промисловості зростуть на 8,5%.

- Позапланове підвищення тарифів ЖКГ у грудні 2022 року обійдеться росіянам у 300 млрд рублів.

- Це означає, кожна російська сім'я заплатить додатково 6-7 тисяч рублів.

24. Через війну ціни на ринку нерухомості москви можуть впасти на 30%.

- У жовтні надходження на рахунки забудовників від продажу житла в старих межах москви обвалилися на 43%, у «новій москві» - на 34%, а в цілому по регіону москви та підмосков'я - на 39%.

- Число угод скоротилося майже вдвічі.

- Обвал попиту став рекордним за глибиною та за темпами.

- Частка об'єктів у новобудовах, що продаються зі знижкою, досягла 74%, а її максимальний розмір складає 27-30%.

25. У росії через санкції почали закриватися крематорії.

- У росії діє 31 крематорій.

- У більшості з них стоять печі з Угорщини, Китаю, Німеччини та Чехії. Обладнання зазвичай обслуговують спеціалісти з-за кордону.

- Після введення санкцій імпорт зарубіжних деталей для печей став майже неможливим, а приїхати до росії закордонні фахівці не можуть через заборону авіасполучення з ЄС.

- Через поломку вже припинив роботу єдиний у Чорнозем'ї крематорій у Воронежі, також відкладено будівництво крематорію в Пермі за 1,2 млрд рублів.

26. Прямі втрати 20 ключових російських галузей від санкцій, що зачіпають несировинний неенергетичний експорт, у 2022 році становитимуть $25,7 млрд, або 19% щодо обсягів 2021 року.

- Близько 80% цієї суми припаде на експорт до Євросоюзу.

27. Через мобілізацію росіяни збідніли на трильйон рублів.

- У вересні заощадження росіян скоротилися на 1 трлн рублів, випливає зі статистики Центробанку.

- Головна причина – обвал фондового ринку після оголошення часткової мобілізації 21 вересня.

- Портфель акцій та паїв населення подешевшав через падіння індексу Мосбіржі (-18,5%), іноземних фондових індексів та курсів валют.

- Зміцнення рубля вдарило по валютним заощадженням.

- В останній день вересня, коли росія анексувала чотири українські регіони, багато хто продав валюту, побоюючись санкцій на біржову інфраструктуру, які унеможливили б торги доларом і євро.

- Усього депозити у вересні скоротилися на 500 млрд руб., у тому числі за рахунок зняття готівки.

28. Рада ЄС та Європарламент попередньо домовилися не видавати шенгенські візи росіянам із закордонними паспортами, виданими у анексованих територіях України, а також за документами, виданими в Абхазії та Південній Осетії.

- Це рішення поки що має попередній характер, його мають затвердити всі члени Євросоюзу.

29. Британія заморозила російські активи на 21 млрд доларів після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, повідомляє управління зі здійснення санкцій.

30. ЄС може передати частину заморожених активів Росії Україні для відновлення країни, повідомляє Bloomberg.

- Йдеться про активи російського Центробанку на 300 млрд євро.

- Дискусії перебувають на ранній стадії і до них залучені юристи, які мають вирішити: яким чином оформити де-факто конфіскацію десятків мільярдів євро, які потрапили під санкції в європейських країнах.

- Уряд України оцінює такі витрати у 750 млрд доларів — суму, яка вдвічі перевищує заморожені російські активи, навіть якщо врахувати заарештовані рахунки та майно олігархів на 17,5 млрд євро.

31. Країни G7 та Австралія остаточно домовилися про встановлення фіксованої ціни на російську нафту.

- Гранична ціна поки не погоджена, але планується це зробити до кінця листопада.

32. Найбільше у світі об'єднання страховиків перестане страхувати російську нафту.

- Британія приєднується до санкцій: «максимуму ціни» на російську нафту і забороняє страхування для будь-якої компанії, яка торгує або перевозить барелі дорожче.

- Нові санкції набирають чинності 5 грудня - одночасно з європейським нафтовим ембарго.

33. Банки Узбекистану наразі не готові відновлювати обслуговування карток російської платіжної системи "Мір" через потенційні ризики.

- Про це заявив голова правління Центробанку країни.

- Він пояснив, що в системі "Мір" працюють комерційні банки Узбекистану, для яких зараз є великі ризики.

34. Популярний виробник вантажівок та пікапів Isuzu представив план виходу з росії, хоча раніше, у жовтні, спростовував свій намір згорнути діяльність у країні.

- Завод Isuzu в Ульяновську працював із 2012 року.

- У березні виробництво було припинено.

35. Японська автомобілебудівна корпорація Mazda Motor вирішила припинити свою діяльність у росії.

36. H&M оголосила про плани закрити в рф усі магазини до кінця року.

- Припинять роботу 172 точки продажу одягу та взуття. Як заявили у прес-службі компанії, процес триває поступово.

37. У жовтні 2022 року нафтогазові доходи федерального бюджету росії у річному вираженні скоротилися на 20,1%.  

- До цього зниження бюджетних надходжень, крім нафтових та газових доходів, більш ніж на 20% було в липні (мінус 29%), коли воно стало рекордним мінімумом за 11 років.

- Загальні доходи федерального бюджету в жовтні знизилися на 4,3% - їх скорочення у річному вираженні триває четвертий місяць поспіль.

38. Російська промисловість зіткнулася з рекордним за 30 років дефіцитом кадрів через оголошену путіним мобілізацію.

- Показник балансу оцінок достатності кадрів у жовтні опинився у "глибокому мінусі" (-30% у балансі відповідей), тобто з проблемою зіштовхнулося близько третини підприємств.

- На найбільший дефіцит кадрів скаржаться підприємства російської легкої промисловості (-70%), машинобудування (-35%) та харчопрому (-25%).

- Попереднє падіння оцінок достатності робочої сили на 26% відбулося у лютому.

- До цього зниження на 27% було зафіксовано у 2007 році.

- Нинішній рівень доступності кадрів у галузі виявився мінімальним з 1993 року.

39. Обсяг експорту з Німеччини до росії впав на 52,9% за підсумками вересня у річному вираженні.

- У вересні 2022 року загальний світовий експорт товарів з Німеччини склав 142,1 млрд євро, що на 20,2% більше, ніж у вересні 2021 р.

- При цьому експорт до росії за цей же період знизився на 52,9%, до 1,1 млрд євро, внаслідок військових дій в Україні і санкцій, введених проти росії – випливає із прес-релізу Федерального статистичного бюро країни (Destatis).

40. Велика Британія та ЄС бойкотуватимуть виступи російської делегації на саміті G20 в Індонезії наступного тижня.

- Лондон та Брюссель мають намір добиватися ізоляції москви на форумі.

- Сполучене Королівство та Євросоюз під час саміту закликатимуть рф до деескалації конфлікту в Україні.

- При цьому ЄС має намір дати зрозуміти, що переговори щодо мирного врегулювання мають відбуватися на прийнятних для Києва умовах.

- У той же час у європейських столицях вважають, що будь-який заклик до деескалації на адресу рф може не знайти своє відображення у підсумковій декларації саміту через позицію москви та Пекіну.

41. Євросоюз за рахунок ЗПГ знизив залежність від російського газу на 33%.

- Імпорт російського газу за жовтень у Євросоюзі становив 7%, у минулі роки показник перебував на рівні 40%.

- За даними осіннього економічного прогнозу Єврокомісії, газ із росії замінили постачанням ЗПГ.

42. ЄС наступного тижня посилить санкції проти Ірану – Шольц.

- "Ми повинні звертати увагу і вживати заходів, коли порушуються права людини. Ми є свідками сміливої боротьби іранців за більшу свободу і справедливість і жорстокого насильства проти них. Санкції - це один зі способів, за допомогою якого ми посилюємо тиск на режим", - сказав Шольц.

43. Депардьє закриває свій продюсерський центр в росії.

- Стало відомо, що актор Жерар Депардьє закриває свій продюсерський центр "ПЦ ЖД" в росії через паузу в проєктах.