Номінаційний комітет все ще не працює

Номінаційний комітет все ще не працює

Нагадаємо, що незалежні члени комітету з відбору кандидатів до наглядових рад держпідприємств припинили свою роботу наприкінці квітня після того, як Кабмін змінив керівництво "Нафтогазу".

Для відновлення своєї участі в номінаційному комітеті міжнародні партнери України очікують від уряду плану дій у реформі корпоративного управління.

"Доки не буде ясності щодо плану дій у рамках реформи корпоративного управління, неголосуючі члени конкурсної комісії з відбору кандидатів у незалежні члени наглядових рад державних підприємств, представники Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), Міжнародної фінансової корпорації (IFC), Міжнародного валютного фонду (МВФ), а також бізнес-омбудсмен в Україні припинили участь у роботі цієї комісії", - повідомили в IFC.

Наразі термін відновлення участі в комісії незалежних експертів не анонсується.

Згідно з українським законодавством і нормативною базою, у наглядових радах найбільших держкомпаній більшість членів мають бути незалежними, їх відбирає рекрутер і номінаційний комітет із дорадчими голосами донорів, затверджує - Кабмін.

За даними агентства "Інтерфакс-Україна", з 1 травня немає наглядових рад у 12 великих компаніях, контрольні пакети яких передано Фонду держмайна України. У цьому списку, зокрема, Одеський припортовий завод (ОПЗ), "Центренерго", "Турбоатом", "Електроважмаш", п'ять підконтрольних державі обленерго (без "Тернопільобленерго"), "Харківенергозбут", Дніпровська та Криворізька ТЕЦ.

Тож, не дивлячись на усі заяви влади про найшвидше відновлення роботи номінаційного комітету, можемо впевнено сказати, що міжнародні партнери на порожні обіцянки щось змінити не реагують і вимагають чіткого плану по відновленню проведення реформи корпоративного управління.

На жаль, такого плану ще й досі немає.

ЗеФакТи