Інопланетяни у небі над США?

Інопланетяни у небі над США?

Увага прихильників наукової фантастики прикута до звіту Пентагону, що буде оприлюднений наприкінці червня, про непізнані літаючі об’єкти, із якими американські пілоти винищувачів стикались протягом років.

У питанні непізнаних літаючих об’єктів Пентагон зазвичай відмовлявся давати будь-які коментарі. Але на запит Сенату міністерство оборони США уперше розсекретить таку інформацію. Деякі американські медіа із посиланням на власні джерела вже повідомляють певні висновки звіту.

Відеозаписи, що підбурили інтерес

Торік у мережу потрапили три відео, записані пілотами винищувачів ВПС США, де вони побачили об’єкт, що дивним чином і дуже швидко літав у повітрі. Ці відео були записані як частина прихованої групи у Пентагоні, що із 2007 року збирала й аналізувала випадки зустрічей із тим, що там називають Непізнаний повітряний феномен.

Один із інцидентів, що привернув найбільше уваги, стався у Каліфорнії. Радар авіаносця США зафіксував численні літаючі об’єкти, що рухались дивним чином. Було піднято два винищувачі F18. Обидва пілоти повідомили, що протягом 5 хвилин спостерігали, як об'єкт циліндричної форми "не підкорявся законам фізики". Після його раптового зникнення, він з'явився на 100 кілометрів звідти на радарі третього винищувача.

Після публікації відео в інтернеті Пентагону довелось визнати, що ці записи – справжні. Чимало колишніх й нинішніх посадовців почали дискусію про те, що громадськість повинна дізнатись, що ж військовикам вдалось з’ясувати.

Зокрема, колишній президент США Барак Обама підкреслив: "Існують відео й записи про об’єктів у небі, про які ми не знаємо, що це таке. Ми не можемо пояснити, як вони рухаються, їхню траєкторію".

У грудні сенатор-республіканець Марко Рубіо, що тоді очолював комітет із розвідки, зобов’язав Пентагон подати Конгресу й громадськості звіт про ці об’єкти. На це міноборони мало півроку, й термін спливає у червні. "Це об’єкти, що літають над нашими об’єктами з національної безпеки. Ми не знаємо, хто вони, що вони, вони не наші. Ми маємо з’ясувати", - заявив Рубіо.

Чи на відео - інопланетяни?

Напередодні публікації звіту Пентагону в інтерв'ю CNN директор НАСА Білл Нельсон поділився своїми очікуваннями. За його словами, навіть для вищих ешелонів аерокосмічної агенції США не зрозуміло, що це за об'єкти, які побачили пілоти винищувачів.

Однак, він каже, що навряд чи ці НЛО - свідчення позаземного життя, що відвідує Землю. "Думаю, я би знав (якби це було так - ред.)", - сказав Нельсон. Але він визнав, що цілковито виключати це як можливість - передчасно.

CNN також пише, що п'ять джерел, обізнаних із результатами досліджень Пентагону, підтверджують, що посадовці не знайшли доказів того, що ці непізнані літаючі об'єкти - кораблі інопланетян. Але також експерти не дійшли однозначної відповіді про те, що ці об'єкти являють собою.

The New York Times із посиланням на свої джерела також повідомляє, що у звіті йтиметься, що чимало запитань щодо природи цих об'єктів залишаються відкритими. Зокрема, дослідники не змогли пов'язати більшість із понад 120 інцидентів зустрічі із феноменом протягом останніх 20 років із наявними військовими чи іншими технологіями.

Як пише видання, Китай та Росія активно розробляють гіперзвукові технології, й якщо виявиться, що ці об'єкти створені урядами цих держав, то ці знахідки, спекулюють медіа, будуть іще більш небезпечними для США, враховуючи те, що ці технології значно перевершують наявні американські розробки.

Історія вивчення НЛО

Досліджувати НЛО Пентагон почав 70 років тому. Хоча в останні роки свідчень появи таких об’єктів було все більше, посадовці відмовлялись надавати про це інформацію.

Марк Родігер, Центр вивчення НЛО, розповідає: "Усі ці роки ми вивчали НЛО, і докази базувались майже виключно на словах свідків. Це зрозуміло. Це цікаво, й це переконувало мене довгі роки. Але окрім слів свідків потрібно щось іще, і тому відеозаписи військових – це настільки захоплююче".

Відповісти на запитання, чи становлять такі непізнані об’єкти загрозу людям – обов’язкова мета звіту, але деякі дослідники сподіваються, що він проллє світло і на природу таких явищ. "Це те, про що ми, представники цієї галузі, говорили давно: це справжній феномен, і його потрібно серйозно вивчати", - каже Родігер.

Поки скептики пояснюють відеозаписи ймовірними проблемами із відеообладнанням на винищувачах, їхні опоненти спекулюють, що такі об’єкти можуть мати лише три походження: американське, китайське чи російське, - або позаземне. І додають, що перші дві версії – малоймовірні, адже таких технологій у землян поки немає.