Нова система штрафів для водіїв

Нова система штрафів для водіїв

Автомобілісти з переляком сприйняли звістку про внесення змін до закону, який дозволить по-новому штрафувати водіїв-порушників.

Київ.depo.ua проаналізував, чого тепер треба боятися водіям після прийняття законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху".

Почнемо з найцікавішого. Для автомобілістів вводяться штрафні бали. На початку кожного року водієві їх нараховується 150. За кожне порушення Правил дорожнього руху буде відраховуватися певна кількість балів. Як тільки бали закінчуються - за порушення платите штраф. Наприклад, 50 балів будуть знімати за перевищення швидкості більш ніж на 20 км. Така сама кількість балів буде за те, що водій не пропустив пішохода на "зебрі", або пересік суцільну смугу. У разі таких порушень, якщо у вас вже закінчилися бали, треба буде сплатити штраф у розмірі 255 гривень. Раніше було від 255 до 340 гривень.

Тепер у водіїв-порушників не будуть вилучати водійські посвідчення. Раніше було так: створив аварійну обстановку або потрапив у ДТП - даішник під час складання протоколу обов`язково вилучав права. До рішення суду по цій справі водію видавали тимчасове посвідчення. Зараз ця норма взагалі вилучена із законодавства. Тобто, позбавити вас водійських прав можуть тільки за рішенням суду.

На цьому приємні цікавинки закінчуються. Згідно внесених Верховною Радою змін, тепер за порушення Правил дорожнього руху штрафи буде сплачувати безпосередній власник автомобіля, тобто - на кого зареєстровано машину на якій було вчинене порушення. Слід зазначити, що це стосується у більшій мірі автоматичної фіксації порушень ПДР.

В Україні дуже багато машин продається без зняття з обліку. Схема дуже проста: даєш власникові авта гроші за нього, а він тобі взамін - технічний паспорт на автомобіль. От і вся "угода" купівлі-продажу - їздь собі і проблем не знай.

Тепер у громадян, які так продавали свої машини, може виникнути купа проблем. Наприклад, перевищив новий власник автомобіля швидкість і це зафіксував пристрій автоматичної фіксації порушень ПДР. Папери на сплату штрафу прийдуть за адресою проживання безпосереднього хазяїна машини і саме він має діставати гроші з кишені.

Більше того, якщо порушення зафіксоване автоматичним пристроєм, то постанова про накладення штрафу виноситься без участі особи до якої застосовується грошове покарання. Правоохоронні органи просто визначають, хто власник машини і він за усе платить.

Цю постанову надсилають рекомендованим листом за адресою проживання власника авто. У цій постанові обов`язково повинне бути посилання на веб-сайт, де знаходиться відео- чи фотозйомка правопорушення. Власнику машини-порушниці повинні принести цього листа додому, після чого треба розписатися за отримання так званого "листа щастя". Якщо власника машини немає вдома, підпис можуть поставити члени його сім`ї. Відвертітися від отримання цієї постанови не вдасться - поштар просто поставить відмітку про відмову отримання листа. Саме ця дата буде вважатися днем отримання постанови правопорушення.

Якщо протягом місяця штраф не сплачується - накладається пеня у подвійному розмірі штрафу. Якщо і тоді водій-порушник не платить штраф і пеню - усе це буде стягуватися примусово. До того ж, після закінчення 30 днів водія, що не сплатив штраф і пеню, позбавлять права керування автомобілем.

Цікаво, що якщо протягом трьох днів з дня вручення постанови про накладення штрафу, ви сплатите 50% від його суми, така постанова буде вважатися виконаною. Така собі система знижок.

Звичайно, власник автомобіля на якому порушили ПДР може оскаржити у суді, що не він перебував за кермом. Втім, знаючи нашу судову систему, на це піде бозна скільки часу.

До того ж, раніше справа про адміністративне правопорушення розглядалася відкрито, крім справ які стосуються державної таємниці. Тепер, якщо водія "зловила" фото- чи відеозйомка під час порушення правил дорожнього руху, то ця справа буде закритою. Іншими словами, якщо порушення ПДР зафіксовано у автоматичному режимі, то водій буде одразу винен. Оскаржити це все вже можна буде тільки по факту винесення вироку.

Втім, слід зазначити, що не за усі порушення Правил дорожнього руху несе відповідальність саме власник авто.

Наприклад, за створення аварійної обстановки на дорозі буде відповідати саме водій, що перебував за кермом у момент події. Власник авто тут буде "чистим" перед законом.

За створення аварійної обстановки правоохоронцями буде накладено штраф у розмірі 680 гривень, або взагалі позбавлення права керування автомобілем на строк від шести місяців до одного року. За створення аварійної обстановки водій не зможе віддутися зняттям балів - у цьому випадку ця норма не діє.

Хоча й тут є свої підводні камені. У попередній редакції закону було прописано, що якщо ви, порушивши Правила, створили аварійну обстановку, правоохоронцю потрібно було взяти показання у водія-порушника, де він міг розписати, чому порушував. Крім цього, даішник мав взяти показання у водія у відношенні якого ви створили аварійну обстановку. Також треба були свідки, або відеофіксація порушення правил, або фотозйомка. На основі цього працівником міліції складався адмінпротокол.

У новій редакції усі ці норми взагалі вилучили. Простіше кажучи, правоохоронцю тепер не потрібно напружуватися і для накладення штрафу достатньо лише однієї думки поліцейського. Але водій усе ж може оскаржити звинувачення протягом десяти днів.

Дивно, але в законі не прописано, що робити з автомобілями-порушниками, які зареєстровані на тимчасово-окупованих територіях України. Наприклад, по всій Україні їздить безліч машин з Донбасу, а їхні власники все ще прописані там.

Такі автомобілі можуть підпадати хіба що під статтю "Транспортні засоби, що зареєстровані за межами України".

Якщо, наприклад, водій на донецьких номерах порушив ПДР у столиці і це зафіксовано в автоматичному режимі, то дані про таке порушення вносяться до спеціальних реєстрів МВС та Державної прикордонної служби.

І от, коли водій машини, зареєстрованої на Донбасі, захоче поїхати туди, прикордонники віддадуть йому усі документи на сплату штрафу. Враховуючи, що переселенці майже не їздять на свою "малу Батьківщину", то й штраф за порушення немає куди виписувати - порушуй і катайся далі.

У той самий час законодавці не забули потурбуватися про себе. Саме народні депутати полюбляють встановлювати на свої автівки проблискові маячки чи так звані "крякалки", які видають різноманітні звуки. Як і раніше за таке правопорушення конфіскують ці сирени, а от штраф буде набагато меншим за їх використання. Якщо раніше за це треба було викласти мінімум 42,5 тис. гривень, то зараз - усього 8,5 тис. гривень.