"Новини економіки - картопля" - Петр Чернышов

"Новини економіки - картопля" - Петр Чернышов

Днями пролетіла новина: у новій російській мережі «Вкусно и точка!» оголосили, що картопля закінчується, і вони зможуть знову продавати картоплю-фрі лише з нового врожаю в росіі, тобто з осені. Нагадую, що це мережа, яка раніше на тій території була «Мак Дональдсом», потім вийшла звідти і продала мережу місцевому «талановитому підприємцю».

Українська частина ФБ, ясна річ, тішилася (хоча чого б це? У нас ось Мак Дональдси взагалі не працюють поки що!).

Російська частина ФБ кричала: «Як образливо! Ми що, навіть картоплю не можемо виготовити в достатній кількості?»

Я думаю, що правда тут є глибше і вона цікавіша.

Ясно, що росія може виростити набагато більше картоплі, ніж потрібно Мак Дональдсу ( тим паче, що в них є країна-союзник, де вирощування бульби- це суть нації ).

Щоб смажити картоплю в Мак Дональдсі, потрібно 4 речі:

сам продукт (правильно нарізаний та заморожений), спеціальна олія, масло , сіль і ОБЛАДНАННЯ. Мені відомо, що картоплю Мак закупляв у росіі, сіль- теж не проблема там.

Олія- Мак використовує дуже особливо виготовлену соняшникову олію, яка для нього змішується на заводі, і ніде, окрім Мака, використовуватися не може. Завод «Каргилл» також у росіі- соняшник може бути з України, але тут можливий облом у логістиці.

Мак ще в березні збирався працювати в росіі весь 2022 рік і далі. Урожай картоплі - вересень і далі, тобто на літо мали бути запаси з попереднього. І коли зараз говорять, що її раптом нема на літо цього року, то повірити в це важко.

А тепер останній пункт ОБЛАДНАННЯ.

Я був кілька разів на екскурсіях у Маках і бачив фільми про заводи, що їм виготовляють сировину. Заводи і самі ресторани нафаршировані дуже високотехнологічним обладнанням, яке ріже, варить, заморожує, смажить, пакує і т.ін.

У Маку, оскільки треба досягати супер=ефективність - усе обладнання дуже добре узгоджено одне з одним, і виробляють та ОБСЛУГОВУЮТЬ його всього кілька світових постачальників. Тим, хто працював на великих заводах і ресторанах з великим потоком людей , повинно бути зрозуміло: обладнання там постійно ламається, його потрібно швидко лагодити, також треба заміняти елементи, які «віджили» своє. Коли твої ресторани та заводи обслуговує вся логістика світового Маку, то нема проблем: вони самі все бачать. Якщо твій ніж/ жаровня/ олієзбірник пропрацювали близько до максимальної норми, установленої виробником, система сама це побачить і автоматично запустить доставку нового в цей ресторан/ завод.

Але якщо ти не частина великого Мака, а просто «Точка», то є невеликі нюанси)))

Тобі самому потрібно це все замовляти, а частина виробників нічого тепер у росію постачати не хоче. А якщо ти купив цей ніж/ жаровню/ олієзбірник у Китаї , то все дороге обладнання або зламається, або (це буде за щастя) працюватиме на половину швидкості. А якщо потрібно взагалі змінити апарат, який робить, скажімо, молочні коктейлі чи смажить пиріжки? Де його придбати?

Ось мій прогноз: у них там 850 ресторанів і приблизно 20заводів. Якщо вони купили в Мака так, що він не зобов’язаний постачати нові запчастини та обладнання , то їм скоро кранти. А якщо Мак зобов’язаний, то скоро невдовзі це знайдуть хороші активісти, і тоді погано буде Маку.

Тому головна тут не картопля , а логістика .

А тепер на місце Мака поставте будь-що, що було західним у росіі: обладнання на заводах, літаки, поїзди , автомобілі, будівельні машини і т.ін. І подумайте, що з цим всім скоро буде? Особливо якщо їм не вдасться нагнути країни типу Казахстану і Грузії, через які наразі ще можна відправляти запасні та змінні частини.