Новини економіки - НІМЕЧЧИНА

Новини економіки - НІМЕЧЧИНА

Зараз багато хто слідкує за тим, що відбувається в Німеччині. І ви здивуєтесь, але саме її зараз називають NEW SICK MAN OF EUROPE («новий хворий Європи»). Раніше це були Греція, Італія та навіть Великобританія.

Відбулася неабияка подія: у Німеччині трапився перший торговий дефіцит (у травні). Наразі не дуже великий - усього 1 млрд євро, але це всіх дуже налякало.

Ось як, виявляється, була побудована бізнес-модель цієї країни:

1) купляєш дуже дешеві нафту й газ із Росії;

2) використовуєш це як сировину для виробництва різних крутих штук у хімічній промисловості АБО як енергію в інших галузях;

3) експортуєш те, що вийшло, у Китай;

4) ПРИБУТОК!!!

Політиків і народ не цікавило, що залежність від двох таких авторитарних режимів є небезпечною. Німеччина залежить від Росії приблизно аж на третину від свого загального споживання енергії .

Тепер вони намагаються зіскочити з цієї голки.

Щодо Китаю, то тут теж все не так просто. У них була ідея (вважаю, що смішна): якщо ми будемо торгувати з Китаєм, вони зрозуміють, як чудово влаштований капіталізм і демократія , і будуть змінюватися у правильний бік. Навіть назвали це “Wandel durch Handel” - “Change Through Trade”.

Та Китай просто торгував, переймаючи технології , а змінюватися і не збирався.

І тепер, коли Німеччина серйозно критикує всілякі проблеми в Китаї , наприклад, свободу слова чи ситуацію з уйгурами (де вроді дійсно є концтабори), то збагачений тепер Китай відповідає санкціями для німецьких компаній.

Ну і Китай, звісно, сам собі прострелив ногу своєю політикою “ZERO-COVID”, зупинивши цілі заводи і навіть міста.

Коротко кажучи, німецьке чудо раптом перестає бути чудом.

І в цей момент Украіна приходить і каже: «Мені потрібно ДУЖЕ багато грошей!»

Тяжко уявити, що це прохання знайде розуміння в німців, у яких перестала рости економіка, торговий дефіцит та є інфляція близько 10%.

Яку ж відповідь нам дадуть? Хвилююсь!

Peter Chernyshov