Новини зі США. Середа, 16 листопада 2022 - Igor Aizenberg

Новини зі США. Середа, 16 листопада 2022 - Igor Aizenberg

Слава Україні!

Слава захисникам України та усієї сучасної цивілізації!


Сьогодні свідомо випуск новин роблю українською. Буду вдячний за поширення, щоб в Україні це прочитало якомога більше людей.

(Для тих, хто бачить цей текст російською чи будь-якою іншою мовою, знайте, що ви бачите та читаєте автоматичний переклад від ФБ з української).

Власне, новина одна. Літер багато, але прочитайте.

Та у майбутньому будь-які провокативні вкиди про «перемовини», про «мир», до яких, ніби то примушують Україну США, викидайте у сміття, не читаючи, не дивлячись.

Прочитайте цей текст, щоб розуміти реальність.

Шкодую лише, що жодне українське видання не переклало цей текст, щоб з ним ознайомились в Україні всі. Тому й прошу про максимальне поширення.

* Заява голови Об’єднаного комітету начальників штабів Збройних Сил США чотиризіркового генерала Марка Міллі на прес-конференції після сьомої зустрічі Контактної групи «Рамштайн» з надання військової допомоги Україні.

«Дякую, міністре Остін. Я вдячний за ваше лідерство, у той час, коли ми зібралися сьогодні вранці на сьоме поспіль засідання Української контактної групи, яке, як ви знаєте, ми проводимо щомісяця.

І дякую також усім міністрам оборони, які взяли участь, і всім моїм колегам, усім начальникам генеральних штабів, які брали участь. Високопоставлені представники з майже 50 країн з'явилися на цьому засіданні сьогодні вранці і продовжують брати участь у цих дискусіях, які є дуже, дуже продуктивними.

Місія групи залишається чіткою - підтримувати Україну в її протистоянні незаконній і неспровокованій російській агресії і продовжувати надавати Україні можливості, необхідні для захисту її суверенітету.

На цих засіданнях контактної групи та через інші засоби тісної координації, які я та міністр маємо з нашими колегами - я щотижня розмовляю з генералом Залужним, а мій персонал постійно спілкується з його персоналом - ми продовжуємо реагувати на потреби України на полі бою та на їхні потреби в засобах боротьби за свою свободу.

Це війна за вибором - це війна за вибором для Росії, яка її розв’язала.

Вони зробили величезну стратегічну помилку.

Вони зробили вибір у лютому цього року незаконно вторгнутися в країну, яка не становила жодної загрози для Росії. Роблячи цей вибір, Росія поставила перед собою кілька цілей.

Вони хотіли повалити Президента Зеленського та його уряд.

Вони хотіли забезпечити доступ до Чорного моря. Вони хотіли захопити Одесу.

Вони хотіли захопити весь шлях до річки Дніпро, зробити паузу, а потім продовжити наступ аж до Карпатських гір.

Коротше кажучи, вони хотіли захопити всю Україну, і вони програли.

Вони не досягли цих цілей. Вони не досягли своїх стратегічних цілей і вони зараз не досягають своїх оперативно-тактичних цілей.

У березні та на початку квітня Росія змінила свої військові цілі. Тоді їхня війна була зосереджена на захопленні Донбасу, Донецької та Луганської областей. Це були їхні оперативні цілі, і вони зазнали там невдачі.

Потім вони знову змінили цілі, розповсюдивши свої зазіхання на Запорізьку та Херсонську області.

Але стратегічне переосмислення їхніх цілей, цілей їхнього незаконного вторгнення провалилося, кожної з них. І ми щойно стали свідками того, як минулого тижня Росія відступила з Херсона. Вони відступили через річку Дніпро, вони перемістилися на більш захищені позиції на південь від річки. Їхні втрати завдяки українському успіху і майстерності та хоробрості на полі бою були дуже й дуже значними.

І очевидно, що російська воля до боротьби не може порівнюватися з українською волею до боротьби. На полі бою дуже успішним був наступ українців під Харковом, де вони форсували річку Оскіл, просунулися на схід і знаходяться біля міста Сватове.

Зараз тривають значні бої під Бахмутом, а також в районі Сіверська та Соледара, де українці ведуть дуже, дуже успішну мобільну оборону. Обмежені зіткнення зараз відбуваються в Запорізькій області і обмежені зіткнення відбуваються в районі Запорізької атомної електростанції і навколо неї. І, як ми вже обговорювали, наступ (України) на Херсонщині вже є успішним.

Отже, по всій лінії фронту, яка складає близько 900 кілометрів, українці досягають успіху за успіхом, а росіяни щоразу зазнають поразки. Вони програли стратегічно, вони програли оперативно і, повторюю, вони програли тактично.

Те, що вони намагалися зробити, їм не вдалося. Вони розпочали цю війну, і Росія може закінчити цю війну. Росія може зробити інший вибір, і вони могли б зробити цей інший вибір сьогодні, щоб закінчити цю війну. Однак Росія вирішила використати цей час для того, щоб спробувати перегрупувати свої сили, і вони нав'язують кампанію терору, кампанію максимальних страждань українському цивільному населенню для того, щоб перемогти український моральний дух.

Росіяни завдають ударів по всій глибині і ширині всієї України крилатими ракетами повітряного базування, крилатими ракетами морського базування «калібр» та іншими типами боєприпасів. Вони завдають ударів по українській цивільній інфраструктурі, яка має мало або взагалі не має військового призначення.

Хоча оцінки тривають, вчорашні удари виглядали так, ніби було випущено, можливо, до 90 або навіть, можливо, 100 ракет, і ми матимемо кращі оцінки в найближчі дні. Але це, ймовірно, була найбільша хвиля ракет, яку ми бачили з початку війни.

Ці ракети, знову ж таки, були цілеспрямовано націлені на пошкодження цивільних об'єктів енергетики, щоб завдати непотрібних страждань цивільному населенню. За нашими оцінками, зараз понад чверть цивільного населення України залишається без електроенергії.

Свідомий напад на цивільну енергосистему, що спричинив надмірну супутню шкоду та непотрібні страждання цивільному населенню, є воєнним злочином.

З настанням зими сім'ї залишаться без світла, а головне - без тепла. Базові умови виживання та життєдіяльності людей будуть серйозно порушені, а людські страждання українського населення зростуть.

Ці атаки, безсумнівно, обмежать здатність України піклуватися про хворих і людей похилого віку. Їхні лікарні будуть працювати частково. Люди похилого віку опиняться наодинці зі стихією.

Але і умовах невпинної російської агресії та незліченних людських страждань Україна продовжуватиме стояти. Україна не збирається відступати. Український народ сильний, витривалий, а головне - вільний і хоче залишатися вільним.

Україна збирається продовжувати боротьбу з росіянами. І я щойно мав важливу розмову з моїм українським колегою, і він запевнив мене, що це майбутнє України.

У той час, як Україна продовжує боротьбу, можливості протиповітряної оборони стають критично важливими для її майбутнього успіху. Інтегрована система протиповітряної оборони, інтегрована система протиповітряної та протиракетної оборони - це те, що необхідно, оскільки Україна відбиває російські повітряні атаки.

І значна частина обговорень на сьогоднішній зустрічі з майже 50 країнами була зосереджена на тому, як ми, як глобальна коаліція, можемо забезпечити правильне поєднання систем протиповітряної оборони та боєприпасів для України, щоб продовжувати контролювати небо і не дати росіянам досягти переваги в повітрі.

Для боротьби з триваючими російськими ударами минулого четверга Сполучені Штати оголосили про виділення допомоги на $400 мільйонів на підтримку України, і ці кошти включають ракети для систем протиповітряної оборони HAWK, що є доповненням до цих систем, які нещодавно виділила Іспанія. Є й інші системи протиповітряної оборони, включені в цей 400-мільйонний пакет, а також наземні засоби, такі як броньовані «Хаммери», гранатомети, додаткові боєприпаси для HIMARS та багато іншого обладнання.

Війни не ведуться арміями, вони ведуться народами. Ця війна ведеться українським народом, і вона ведеться російським народом, і це війна, в яку керівництво Росії вирішило втягнути Росію. Вони не повинні були цього робити, але вони це зробили, і вони порушили український суверенітет і вони порушили територіальну цілісність України.

Це повністю суперечить базовим правилам, які підкреслює Статут Організації Об'єднаних Націй, створений наприкінці Другої світової війни. Це одна з найбільш значних спроб зруйнувати заснований на правилах порядок, за який велася Друга світова війна, і ми, Сполучені Штати, сповнені рішучості продовжувати підтримувати Україну засобами для самозахисту стільки часу, скільки це буде потрібно.

Але врешті-решт, Україна залишиться - залишиться вільною і незалежною країною зі своєю територією в недоторканості. Росія може закінчити цю війну сьогодні. Росія може покласти їй край прямо зараз, але вона цього не зробить. Вони збираються продовжувати цю боротьбу. Вони збираються продовжувати цю боротьбу і взимку, наскільки ми можемо судити, і ми, Сполучені Штати, за вказівкою Президента та міністра оборони, продовжуватимемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно для того, щоб зберегти її вільною, суверенною, незалежною, з її територією в недоторканості.

Президент Сполучених Штатів дав нам дуже, дуже чітко зрозуміти, що це справа України - вирішувати, як і коли вона буде вести переговори з росіянами, і ми будемо продовжувати підтримувати її стільки, скільки це буде потрібно. Сполучені Штати продовжуватимуть підтримувати Україну, надаючи найкраще можливе обладнання для позиціонування на полі бою, щоб дати їм сильні позиції проти росіян, і це також стосується всіх інших країн, які взяли участь у сьогоднішньому засіданні. Існує абсолютне відчуття невідкладності, абсолютне відчуття рішучості з боку всіх держав-членів, які взяли участь у нашому сьогоднішньому засіданні, і я можу сказати вам, що згуртованість і узгодженість організації є повною, а рішучість - високою.

Українці не просять, щоб хтось воював за них. Вони не хочуть, щоб за них воювали американські солдати, чи британські, чи німецькі, чи французькі, чи будь-хто інший. Вони будуть боротися за себе. Все, що Україна просить - це засоби для боротьби, і ми сповнені рішучості надати ці засоби. Українці будуть робити свою справу, а ми продовжуватимемо підтримувати їх стільки, скільки буде потрібно. Для мене і контактної групи сьогодні очевидно, що це не тільки позиція США, але це позиція всіх країн, які були там сьогодні. Ми будемо там стільки, скільки буде потрібно для того, щоб Україна була вільною. Дякую».

* Коротке, але важливе доповнення. Із заяви міністра оборони США Ллойда Остіна ні тій самій прес-конференції:

«Ми все ще збираємо інформацію, але ми не бачили нічого, що суперечило б попередній оцінці президента Дуди, що цей вибух, швидше за все, був результатом української ракети ППО, яка, на жаль, впала на території Польщі, і якими б не були остаточні висновки, світ знає, що остаточну відповідальність за цей інцидент несе Росія.

Росія здійснила черговий ракетний обстріл України, спеціально спрямований на ураження української цивільної інфраструктури. Цей трагічний і тривожний інцидент є ще одним нагадуванням про безрозсудність розв’язаною Росією війни. Україна має основоположне право захищати себе, і ми продовжуватимемо бути солідарними з народом України, який захищає свою країну».

Дякую всім, хто прочитав. Бережіть себе і своїх близьких. Бережіть один одного, допомагайте один одному. Здоров'я всім.

Зло буде зупинене. І Добро переможе. Інакше бути не може.

Українські Друзі, обіймаю та люблю вас усіх. Бережіть один одного, дуже вас прошу.

І знову буду вам дуже вдячний, якщо напишете під цим дописом, як ви.

Сьогодні в Україні вирішується доля світу. І Україна переможе!

Слава Україні! Слава та низький уклін захисникам України!