Новий наратив Китаю починає викристалізовуватися, - Bloomberg

Новий наратив Китаю починає викристалізовуватися, - Bloomberg

Новий рік розпочався з несподіваних новин з Китаю, які можуть вимагати від нас переоцінки зміни керівництва на жовтневому з'їзді Комуністичної партії - і його наслідків.

Після того, як Сі Цзіньпін завершив свою владну реконструкцію, з'явилось два основних наративи. Один з них полягав у тому, що посилення контролю китайського лідера віщує погані новини для приватного сектору та відносин із Заходом, зважаючи на його схильність до жорсткішого контролю економіки та войовничий підхід до дипломатії у стилі "Воїна-вовка".

В іншому наративі йдеться про те, що прихід Сі на посаду надасть йому більшої впевненості у проведенні реформ, а також підкреслюється ділова хватка та авторитет ймовірного нового прем'єр-міністра Лі Цяна.

Низка нещодавніх подій свідчить про те, що нова керівна команда дійсно готова надати приватному сектору більше простору та підтримки та що вона виступає за певне зближення з демократичними країнами. Звичайно, дещо з цього може бути об'єктивною необхідністю з огляду на нинішній стан Китаю. Також незрозуміло, як на це відреагують представники приватного сектору, як в Китаї, так і за кордоном.

Але схоже на те, що один наратив набирає обертів.

Що стосується внутрішнього бізнесу, то в Китаї спостерігається більш добра, м'яка позиція по відношенню до великих технологічних компаній. Фінтех-гігант Ant Group Co. отримав дозвіл на нове залучення капіталу - великий контраст в порівнянні з 2020 роком, коли влада забороняла первинне публічне розміщення акцій фірми.

Компанія Тencent Holdings Ltd., величезна інтернет -"платформа", отримала схвалення на розробку низки ігор-блокбокстерів. Це поворот на 180 градусів в порівнянні з попередніми кроками регуляторів щодо запровадження жорстких заходів проти онлайн-ігор, які призвели до падіння акцій Tencent.

Також відбулася зміна позиції Пекіна по відношенню до забудовників, які були загнані в глухий кут кампанією по зменшенню боргового навантаження, що отримала назву "три червоні лінії". У п'ятницю агентство Bloomberg повідомило, що Китай планує послабити ці обмеження. Ця новина послідувала за схваленням реструктуризації боргу одного забудовника, а іншого - на випуск нового акціонерного капіталу.

Все це відбувається після раптового і все більш катастрофічного демонтажу політики "нульового ковіду", яка, як і багато інших реформ, була ініціативою, спрямованою на допомогу в перезавантаженні китайської економіки. Однак іронія полягає в тому, що безпрецедентна хвиля інфекції, яка послідувала за цим - не кажучи вже про потенційну кількість смертей - має протилежний ефект.

На фронті міжнародних відносин "добріша, м'якша" манера проглядається у виступі нового міністра закордонних справ Китаю Цинь Гана, який щедро вихваляв американський народ. Це також проявилося в обговоренні Пекіном планів відновлення імпорту австралійського вугілля після більш ніж дворічної заборони. Заборона була накладена через невдоволення занепокоєннями Канберри щодо прозорості Китаю стосовно Covid-19 - занепокоєння, яке весь світ висловлює саме зараз знову.

Тож наскільки значущими є ці очевидні маневри? І як далеко вони зайдуть, щоб зменшити занепокоєння в приватному секторі Китаю та серед західних держав?

"Китай змінює свою політику в нашому напрямку - до більш теплих відносин з США, до більшої підтримки ринкових інститутів", - сказав Лоуренс Саммерс, колишній міністр фінансів і платний коментатор Bloomberg Television. За його словами, все ще неясно, чи буде Китай далі дотримуватися жорстких підходів останніх років.

Є певні свідчення того, що насправді ми не стоїмо на порозі якогось нового золотого віку для китайських компаній.

Пен Сен, голова китайського аналітичного центру, пов'язаного з урядом, заявив у п'ятницю, що незабаром будуть запроваджені заходи для просування "загального процвітання" Сі - ініціативи, яка в недавньому минулому була явно неприємною для китайських технологічних гігантів та девелоперів нерухомості.

Сен, колишній високопоставлений фахівець з економічного планування, вказав на необхідність створення механізму регулювання накопичення багатства - коригування того, що він назвав надмірними доходами - і конфіскації нелегальних заробітків.

Навряд чи це те, від чого будуть у захваті технологічні підприємці.

Інші сприйняли послання про "загальне процвітання" близько до серця. Відомий інвестиційний банк China International Capital Corp. вже заявляє, що вищому керівництву доведеться літати економ-класом - навіть на міжнародних рейсах.

У глобальному сенсі, важко подумати, що передові демократичні країни швидко забудуть тривалий досвід використання Китаєм "меркантилістських" заходів в якості кийка в дипломатичних суперечках з торговельними партнерами.

Навпаки: міністр економіки та торгівлі Японії Ясутоші Нісімура заявив у четвер, що розробка плану протидії "економічному примусу" з боку Китаю буде головним питанням на цьогорічному саміті "Великої сімки", який прийматиме його країна. Він також обговорив зі своїм американським колегою співпрацю у сфері експортного контролю.

Ключовими показниками, за якими слід стежити, будуть приватні інвестиції в Китай, які зросли на мізерні 1,1% у січні-листопаді 2022 року, а також те, чи виявляють члени G-7 бажання скасувати торгівельні та інвестиційні обмеження у найближчі місяці.

Що стосується питання чи вибрав Китай один з двох наративів, які з'явилися на партійному з'їзді, чи обидва, чи жоден з них, - ніхто не знає точно. Можливо, Пекін цього і прагне.

Переклад Dash Kas