Новий період потрясінь ринку електроенергії

Новий період потрясінь ринку електроенергії

Команда Зеленського, а точніше представники групи Коломойського-Пінчука у команді Зеленського, хоче знизити тарифи для… Ні, не вгадали, не для населення. Правильна відповідь – для своєї рідної промисловості. Нижча ціна на електроенергію – більше прибутків від експорту виробленої продукції, яка, як виявиться пізніше, осідає на рахунках в офшорах.

Але «неймовірна» і «супер-реформаторська» ідея, яку подають від імені президента Зеленського, вартує того, що іще раз її повторити- тарифи будуть знижені для промисловості, а не для народу. Хоча, більше 40% виборців Зеленського першим (не другим чи третім) кроком хочуть саме зниження комунальних тарифів, серед яких вартість електроенергії.

Традиційно від імені промисловості у Зеленського виступає Герус. Шкода, що у Верховній Раді не буде комітету лобістів. Адже він готовий голова такого комітету )
Представники Зеленського із радістю розповідають про зниження ціни на електроенергію на 20%. І ніби сміятись не можна над такими пропозиціями – це серйозні речі. І сміх може бути хіба що гірким. Бо усі «пропозиції» Геруса – які навряд чи бачив сам Зеленський – полягають у тому, щоб фактично зупинити і заморозити ринок електроенергії.

Навіть більше – мова йтиме про ліквідацію ринку. Адже всі «пропозиції» - це лише відкат назад, до умов жорсткого регулювання і посилення бюрократичної ролі на ринку. Я вже мовчу про те, що міжнародні партнери просто не зрозуміють такий «фінт вухами» і їх реакція може дуже не сподобатися Зеленському. Ні, топати ногами вони не будуть. А просто прикрутять фінансові краники )

Я би звернув увагу на пропозицію Геруса про «необхідність» врегулювання питання з так званими прайс-кепами або ціновими обмеженнями. Зокрема, мова йде про підвищення на 10% максимальної нічної ціни і пониження максимальної денної ціни на 15-20%. Другий момент, зниження вартості вугілля у ціні електроенергії. Герус це подає таким чином, що вугілля для ТЕС не має бути дорожчим, ніж вугілля у Роттердамі.

В результаті через такі псевдо-реформи все може звершитися тим, що підготовка до опалювального сезону і саме проходження сезону 2019-2020 рр. буде провалена. І знову на горизонті замаячать віялові відключення електроенергії. Адже енергетики банально не матимуть коштів для закупівлі імпортного ресурсу. Звичайно, в ручному режимі спробують вирівнювати ситуацію за рахунок АЕС і ГЕС, але це до виходу з ладу чергового блоку АЕС. Це трапляється доволі часто.

Отак, Україна непомітно увійшла в новий період потрясінь для ринку електроенергії.

Yuriy Korolchuk