"Новий поворот у справі Pentagon Leaks" - Валерий Калниш

"Новий поворот у справі Pentagon Leaks" - Валерий Калниш

Федеральне велике журі присяжних у штаті Массачусетс висунуло звинувачення колишньому військовослужбовцю Національної військової гвардії США Джеку Тейшейрі за шістьма пунктами. 

Тейшейра звинувачується по 6 пунктах у незаконному зберіганні та передачі інформації пов’язану з національною обороною. Кожне звинувачення в несанкціонованому зберіганні та передачі такої інформації передбачає покарання до 10 років ув'язнення і штраф до $250 тис.

Два моменти які можуть втішити (насправді - ні) цього хлопця:

а) його звинувачують по тім самим статтям, що і Дональда Трампа, якому Тейшейра симпатизував, будучи його виборцем і тим самим республіканцем з атрибутами трампіста (популізм, нехтування думкою інших, помірний расист);

б) суд США ще жодного разу не давав «по максимуму» по цім звинуваченням.

Не буду зупиняться на всіх пунктах (про них можна почитати на сайті американського Мінюсту), скажу лише про один.

Серед доданих звинувачень окремо фігурує Україна. Тейшейра не просто звинувачується у зливі як такому, а безпосередньо в тому, що надавав секретну інформацією про війну в Україні, а саме – перелік наданного нам військового обладнання, спосіб його передачі та використання. Він також звинувачується у розкритті документа з описом переміщення військ в Україні, який, як стверджується в звинуваченні, базується на «делікатній розвідданій США, зібраній за допомогою секретних джерел і методів».

Тим самим, ці документи, які можна було побачити в мережі, визнані легітимними та правдивими, і ніякі це не були фальсифікації.