Новости из США. Пятница, 6 января - Igor Aizenberg

Новости из США. Пятница, 6 января - Igor Aizenberg

Рекордний новий пакет американської військової допомоги Україні.

Президент Джо Байден схвалив рекордний новий пакет військової допомоги Україні на $2.85 мільярди за процедурою PDA, згідно якої президент має право прийняти рішення про передачу дружній державі у надзвичайній ситуації зброї, боєприпасів та військового обладнання безпосередньо з баз Пентагону. Україна отримає цю зброю, боєприпаси та обладнання у найкоротші терміни.

Президент також схвалив ще один пакет допомоги Україні у галузі безпеки на $225 мільйонів у рамках бюджету Держдепартаменту, який виділено на забезпечення довгострокових потреб України у галузі безпеки.

Держдепартамент також уповноважений використати $625 мільйонів для оплати зброї, війскьового обладнання та боєприпасів для України від країн союзників та партнерів.

- Згідно прес-релізу міністерства оборони за процедурою PDA Україна отримає з баз Пентагону:

• 50 бойових машин піхоти Bradley з 500 протитанковими ракетами TOW та 250000 боєприпасів калібру 25 мм;

• 100 бронетранспортерів М113;

• 55 протимінних захищених від засідок автомобілів (MRAP);

• 138 високомобільних багатоцільових колісних машин (HMMWV);

• 18 155-мм самохідних гаубиць і 18 машин підтримки боєприпасів;

• 70000 155-мм артилерійських снарядів;

• 500 високоточних 155-мм артилерійських снарядів Escalibur з GPS наведенням;

• 1200 155-мм мін до систем дистанційного протитанкового мінування (ПТРК);

• 36 буксируваних 105-мм гаубиць та 95000 105-мм артилерійських снарядів;

• 10000 120-мм мін;

• Додаткові ракети для високомобільних ракетних систем (HIMARS);

• Ракети РІМ-7 для протиповітряної оборони;

• 4000 авіаційних ракет "Zuni";

• близько 2000 протитанкових ракет;

• снайперські гвинтівки, кулемети, боєприпаси до гранатометів та стрілецької зброї;

• протипіхотні боєприпаси "Клеймор";

• прилади нічного бачення та оптику;

• запасні частини та інше польове спорядження.

- У заяві державного секретаря Тоні Блінкена про решту коштів, виділених через Держдепартамент, говориться, зокрема, наступне:

«Я також оголошую, що, працюючи з Конгресом, ми плануємо надати додаткову допомогу на $907 мільйонів в рамках іноземного військового фінансування та в рамках Закону про додаткові асигнування на потреби України на 2022 рік. Кошти будуть спрямовані на підтримку України та країн, які постраждали від війни Росії проти Україні. $225 мільйонів для України будуть використані для покриття потреб Збройних Сил України воєнного часу для забезпечення їх засобами, необхідними для захисту від російської агресії, а також можуть бути використані для підтримки технічного обслуговування обладнання, раніше наданого Україні в рамках Ініціативи сприяння безпеці України міністерства оборони США та попередніх пакетів допомоги за процедурою PDA. У більш довгостроковій перспективі ці кошти можуть бути використані для відновлення спроможності України забезпечувати власну оборону шляхом розвитку та модернізації її Збройних Сил.

Таким чином, загальний обсяг військової допомоги Україні з боку США з початку роботи Адміністрації досягне безпрецедентного рівня - близько $24.9 мільярдів.

Крім того, понад $682 мільйони виділені на зовнішнє військове фінансування європейських союзників і партнерів, будуть спрямовані на розбудову спроможностей тих, хто постраждав від війни Росії проти Україні, щодо стримування та захисту від нових загроз територіальному суверенітету, підвищення професіоналізації та модернізації сил безпеки, посилення військової інтеграції партнерів з НАТО та зміцнення оборонних кібернетичних спроможностей.

Тільки Росія може покласти край цій війні вже сьогодні. Поки вона цього не зробить, цього року, як і в попередні роки, і стільки, скільки буде потрібно, ми будемо разом з Україною».


Палата Представителей снова не смогла избрать спикера.

UPD 0:10 EST. Похоже, что в 15-м туре Маккарти будет избран спикером. Уже пять ультраправых воздержались от голосования, что снижает для Маккарти порог голосов, которые е у нужно набрать, до 215. В 14-м туре он уже набирал 216 голосов.

В пятницу прошли еще три безрезультатных тура выборов спикера Палаты Представителей.

В последнем из состоявшихся туров, который закончился только что, республиканец Кевин Маккарти получил 216 голосов, демократ Хаким Джеффрис получил, как и во всех предыдущих турах, голоса всех 212 демократов. Четверо ультраправых республиканцев голосовали за других кандидатов, двое ультраправых республиканцев воздержались.

Таким образом, результативно голосовали 232 члена Палаты, Маккарти набрал ровно половину от этого числа - 216 голосов, и ему не хватило для избрания одного голоса.

Представители Маккарти предложили объявить перерыв в заседании Палаты до полудня понедельника. Все демократы голосовали против этого предложения. Республиканцам не удалось собрать 218 голосов за это предложение, семеро из них проголосовали против. «Спикериада» продолжится ночью.

Палата Представителей согласно своему регламенту не может приступить к работе и привести новоизбранных членов к присяге, пока не будет избран спикер.

Маккарти пошёл на множество беспрецедентных уступок ультраправым, обещал им множество изменений в регламенте, включая инициирование любым членом Палаты голосования отнедоверии спикеру, блокирование повышения потолка государственного долга (что может привести к дефолту США по госдолгу), создание комиссий по безумным расследованиям, но по-прежнему пока что не добился поддержки со стороны шести ультраправых.

Прямо сейчас Маккарти пытается убедить ультраправых республиканцев Гетца и Боберт проголосовать за него в следующем туре (они воздержались от голосования в последнем, 14-м туре).

Слава Україні! Слава ЗСУ!