«Обама чи Трамп - частина 2» - Олег Пономар

«Обама чи Трамп - частина 2» - Олег Пономар

Коментар до вчорашнього посту "Обама чи Трамп", невелика довідка про систему влади в США, та безкоштовні поради блоґеру-початківцю.

В Україні є окремі посади президента та прем'єр-міністра. Можливо не всі знають, що у США взагалі немає прем'єр-міністра, бо за конституцією президент є водночас і головою уряду. Зрозуміло, що санкції оголошують міністерство фінансів (департамент скарбниці) та міністерство закордонних справ (державний департамент). Але вони як міністерства, підпорядковуються голові уряду, тобто президентові США. Саме тому я пишу "Обама наклав санкції" чи "Трамп не наклав санкцій".

Про нафту. Коли я пишу "Обама опустив", а "Трамп підняв", я не маю на увазі, що президент США дзвонить до небесної канцелярії (у відділ цін на нафту) та вирішує питання. Ні. Мова йде про угоду Обами з Іраном та скасування обмежень на експорт іранської нафти, а також про його особисту домовленість зі саудитами про збільшення видобутку їхньої нафти (а саудити, скориставшись зниженням ціни, натомість захопили деякі традиційно московські ринки збуту нафти, наприклад в Европі).

У 2014 році, коли тривали активні бойові дії на території України, США обрали тактику санкцій для приструнення агресора. Але тактика санкцій не має сенсу за ціни нафти у $100, і саме тому після анексії Криму Обама полетів до Саудівської Аравії. А Трамп розірвав угоду з Іраном, і тому я написав "підняв ціни".

Чому я пишу саме так? З двох причин. Перша — мої читачі є добре підкутими та без зайвих пояснень розуміють що мається на увазі такими фразами. Друга — пост має бути лаконічним і динамічним, аби бути читабельним.

Але пост не має бути дуже сухим, тому я й додав пункт 9 — про жінку )

Гарного вечора.

Олег Пономар