Облікова ставка НБУ підвищена до 8%

Облікова ставка НБУ підвищена до 8%

За повідомленням НБУ правління Національного банку України ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 8% річних.

«В умовах суттєвішого посилення фундаментального інфляційного тиску це є необхідним для повернення інфляції до цілі 5% у 2022 році та утримання під контролем інфляційних очікувань»,- йдеться у повідомленні.

У червні 2021 року споживча інфляція в річному вимірі залишилася на рівні попереднього місяця (9,5%), але була вищою за квітневий прогноз Національного банку (9,2%).

З огляду на стрімке зростання світових цін та подальше відновлення попиту Національний банк погіршив прогноз інфляції у 2021 році з 8,0% до 9,6%.

В НБУ очікують, що інфляція вже найближчим часом незначно перевищить 10%, але сповільниться наприкінці 2021 року й повернеться до цілі 5% у другому півріччі 2022 року.

Щодо зростання економіки, Національний банк зберіг прогноз зростання реального ВВП у 2021 році на рівні 3,8%. Незважаючи на прагнення офісу президента досягти рівня зростання ВВП у 5%.

Також, прогноз Національного банку передбачає подальше підвищення облікової ставки до 8,5% та збереження її на цьому рівні до ІІ кварталу 2022 року для повернення інфляції до цілі 5% у 2022 році й утримання під контролем інфляційних очікувань.

Економіка країни знаходиться у крутому піке, а от чи зможе з нього вийти з такими «пілотами», поки що невідомо.