"...обшуки й слідчі дії СБУ" - Євген Якунов

"...обшуки й слідчі дії СБУ" - Євген Якунов

Щодо кліриків УПЦ РПЦ - це єдино вірний і єдино можливий метод дій держави щодо конфесії, очолюваної Онуфрієм.

Я гадаю, матеріал на фігурантів накопали вже давно, стежили за листуванням, вели розробку за всіма спецслужбистськими правилами. Допити й обшуки - то вже вишенька на торті. Я думаю, й без них доказів вистачає.

Втім, очікувати швидких посадок не варто. Все це робиться не для покарання окремих священників. Валізи з компроматом скоріш за все, стануть способом тиску на Онуфрія і його оточення. Спочатку будуть довірчі співбесіди, потім - особисто підписані письмові зобов'язання, попередження про злочин - методів тут багато. Хто зна, може й поліграф змусять пройти. духовній же особі не личить боятися бути заскоченим на брехні?

Я б в усякому разі діяв так. Якщо батюшки не закінчували спецшколу по підготовці резидентів-нелегалів у тамтешньому ГУР, вони підуть на співробітництво. Якщо проходили - тоді сядуть за шпигунство. Як звичайні громадяни України, завербовані ворогом. І сан тут ні при чому.

Не думаю, що завдання стоїть зруйнувати чи заборонити церкву як таку з її численною паствою. Це було б контропродуктивно, для цього немає правових механізмів. І, чесно кажучи, можливостей - якщо зважити на кількість фанатичних прихильників УПЦ РПЦ..

Вистачить, я думаю, декларації про повний розрив з РПЦ, засудження Кирила як провідника людиноненависницької ідеології, ну й очищення лав з відправленням до Москви особливо невгамовних батюшок і призначення на ключові пости лояльних до України людей.

Чи піде Онуфрій на співробітництво з владою? Все залежить від ваги зібраних СБУ аргументів. Якщо вони будуть переконливими, діватися йому буде нікуди.

Ідею гарячих голів - миттєво заборонити УПЦ РПЦ можна реалізувати. Для цього може вистачити санкцій, накладених РНБО, із блокуванням банківських рахунків включно.

Але бажаного результату це не дасть, зважаючи на велику кількість затятих вірян, про яку я вже згадував. Заборонити ж бо комусь проводити літургії чи здійснювати інші таїнства державі не під силу через конституційну заборону. Силувати мирян до переходу в ПЦУ теж було б не комільфо. Та й віра - це дуже непоступлива штука. Послуху від вірян можна добитися, лише схиливши на свій бік клір.

Оголосити всіх віруючих УПЦ РПЦ ворогами України теж можна. Але я хотів би подивитися, як ця погроза реалізовуватиметься в реалі. І як виглядатиме той, хто її спробує виконати?

Так само одним розчерком у постанові Кабміну можна позбавити УПЦ права на оренду приміщень в Києво-Печерській Лаврі. З точки зору майнового права це не викличе заперечень. Але з точки зору свободи совісті - викличе. Мало того, що цей крок можуть не зрозуміти в Європі (забрати храм у віруючих однієї конфесії і передати іншій? Це якось по-Швондерськи). Гірше те, що його не зрозуміють в самій Україні. Бо від такого рішення відгонить тоталітаризмом. До того ж чи готові ми спостерігати, як прочани днюватимуть й ночуватимуть біля воріт Лаври? Чи готові розганяти їх сльозогінним газом? Ото буде картинка!

Тож не треба очікувати різких рухів. Швидких і простих рішень не буде. віра і церква - то дуже тонка матерія. Нахрапом проблему не вирішиш.

Треба буде розбиратися по кожному випадку, по кожній парафії, по кожному священнику й диякону окремо. Із повним висвітленням усього цього в ЗМІ. Вода камінь точить, Господні жорна мелють повільно, але невідворотно.

Якщо ж взятися за питання глобально, то чому б не встановити в країні конфесійну справедливість? Чом би не поставити заможність церкви у залежність від кількості палких прихильників? Ухвалити, наприклад, законодавчо таку річ як особистий податок на церкву, який сплачують німці?

Там кожна людина в податкових деклараціях пише, до якої конфесії себе зараховує і зобов'язується сплачувати відповідні податки які йдуть на утримання церков, зарплату священникам та на велику благодійну роботу. якою займаються німецькі релігійні організації. Бюджет католицької церкви, наприклад, сягає кількох мільярдів євро щороку. Відповідно, усі інші шляхи фінансування церков мають бути або легалізовані, або закриті.

От і стане зрозумілим, яка церква істинно народна, а яку утримує Кремль. А ми ж готові сплачувати 5-7% доходів за рідну церкву? Еге ж?

Економіка ж бо - потужна річ. В тому числі економіка тої соціальної страти, яка забезпечує наш зв'язок із Богом.