Одинадцять місяців широкомасштабного вторгнення військ російської федерації: Факти та коментарі

Одинадцять місяців широкомасштабного вторгнення військ російської федерації: Факти та коментарі

1. Безумовно, головна новина - це оголошення про домовленість країн НАТО щодо постачання військової техніки Україні. Восьмий «Рамштайн» пройшов дуже вдало за кількісними і якісними показниками. Маленька Естонія віддала озброєння вже на 370 мільйонів долларів, більше 1% власного ВВП, у тому числі всю свою артилерію 155 калібру, що викликало погрози з Москви та пониження дипломатичного статусу відносин. Маленька Фінляндія, яка ще не є членом НАТО тим не менше довела рахунок до 560 мільйонів. Швеція, яка має потужну військову промисловість, надає надсучасну артилерію та бойові машини піхоти. Сполучені штати вдруге поспіль виклали на стіл пропозицію з майже рекордною сумою - 2,5 млрд після 2,85 млрд військової допомоги, яка покриває майже весь спектр озброєнь, крім літаків, танків та ракет середньої дальності.

2. У фокусі уваги цього тижня були танки. Польща пропонує озброїти цілу бригаду ЗСУ модернізованими радянськими Т-72, а Марокко першою з африканських країн починає постачання радянських танків (маю надію, що Туніс долучиться до цієї ініціативи). Паралельно з‘явилася новина, що Пакистан відправив величезну кількість снарядів. Головною ж інтригою був дозвіл Німеччини іншим країнам на постачання танків Леопард-2 Україні. Дуже активну позицію зайняв союзник з особливим статусом - Польща. Багатоденне мовчання німецького уряду змінилося на дивні хороводи навколо танків: дозволити іншим країнам, чи віддати свої; чи є вільні танки, чи їхній стан це дозволяє; чи віддадуть свої танки паралельно інші країни НАТО. Навіть рішення Британії терміново надати Україні «Челленджер-2» перед засіданням у Рамштайні не переконало німецьких можновладців, які твердо вирішили обмежитися гаубицями та бронемашинами Мардер.

3. Безпрецедентний тиск, як всередині німецького суспільства, так і зовні; від США, Франції, Британії та Польщі мав результат. Ввечері 24 січня німецький уряд "майже" розблокував постачання своїх леопардів та передання союзниками. Станом на вечір, Норвегія та Нідерланди висловили готовнімть надати Леопарди; Франція розглядає питання відвантаження Леклерків або участі у постачанні німецьких танків. Великий резерв Леопардів має Іспанія, яка має ліцензійне виробництво на своїй території. Уважно слідкуємо за руками, які нові блоки можуть з‘явитися на цьому шляху. У будь-якому разі для України все це означає одне: в лютому українська армія отримає сучасну бронетехніку абсолютно різних марок, а вже на початку березня ми будемо мати значно більшу кількість наших танків відчутно зросте. Ні, ми не отримаємо кількісну перевагу над противником, але матимемо якісну. Це підтверджкється досвідом попередніх місяців, коли після початку результативної роботи «Хаймарсів» ворог швидкість перекидання ворожої техніки впала, а Україна отримала величезну перевагу в мобільності пересувань «броні» між фронтами. Ця, сучасна швидкісна і дуже потужно озброєна техніка має багато переваг над знятим зі зберігання російським металобрухтом. Його кількість та велика кількість мобілізованих, життя яких Росія готова в будь-якій пропорції розміняти на цю техніку, та величезні обсяги мінування нашої території ворогом робить наступ складним, а необхідність витримувати навалу на Донбасі - фактором, який може вплинути на рішення та плани щодо звільнення нашої території.

4. Влітку минулого року українські пілоти почали навчання в США. Думаю, принципові рішення про те, які саме літаки отримають ЗСУ, були ухвалені саме тоді. Було названо А-10, F-15, але більше ніж про інші, експерти говорили про F-16, які є найбільш сучасним, дешевим, універсальним і масовим літаком серед названих варіантів.

Він є на озброєнні багатьох країн світу і наявність дозволу США на такі постачання автоматично відкриває для України можливості вже у березні-квітні підняти в повітря переможну авіаційну групу, яка одразу зможе вирішити питання прикриття фронту з повітря, допоможе сучасному ПРО збивати російські ракети над мирними містами України, та остаточно зробить всю окуповану територію, включно з Кримом, зоною небезпеки для ворога. Ракети з цих літаків стануть вагомою загрозою складам та казармам ворога, як у Луганську і Маріуполі, так і в Севастополі та Керчі. Уряд Нідерландів, який останнім часом в питаннях підтримки України за активністю можна порівняти лише з естонським, польським та британським, вже заявив про готовність віддати до 15 таких літаків. Питання про швидкість руху по Кримському мосту в бік Росії стає актуальним.

5. І останнє. Довгий час питання про постачання танків «Abrams” Сполученими Штатами обговорювалося майже безнадійно. Сьогодні, на фоні інших новин, воно виглядає, як важливе, але не принципове. Саме тому воно, ймовірно, і буде вирішено протягом найближчого місяця

Красовицький щоденно