Одні галузі української економіки розбомблені, інші народжуються

Одні галузі української економіки розбомблені, інші народжуються

Війна змінила обличчя української економіки, значні промислові потужності, включаючи низку металургійних гігантів, зруйновано, аграрні поля заміновано.

Багато компаній повідомляють про загибель своїх працівників, втрату майна, каже президент Американської торговельної палати Андрій Гундер.

Все ж 84% компаній-членів асоціації, яку він очолює, продовжують працювати в Україні навіть попри війну.

Також виникають нові галузі, які можуть стати майбутнім української економіки, додає він. Серед таких галузей Гундер назвав, наприклад, видобуток літію, необхідного для виробництва електричних батарей, оборонну сферу та програмування.

"Ми дивимося на різні сектори, - каже Гундер. - Є ті, які раніше не були розвинені, наприклад, сектор мінералів, або цінних металів, таких як літій. Україна має одні з найбільших в Європі запаси літію. А це нові напрямки ринку. І для України це важливо. Нафтогазова галузь - Україна має запаси і, якщо будуть правильні технології, буде видобуток. Тут є найбільші сховища газу в Європі. Дуже багато можливостей".

Він додає, що новий сектор, який зараз дуже активно розвивається – це сектор безпеки. «Ми вважаємо, що Україна може бути справжнім лідером в цьому».

Він додає, що оборонна промисловість розвивається у тісній співпраці з бійцями на передовій, бо бізнес гнучко реагує на їхні потреби.

"Коли працівники компаній їдуть на передову і бачать, що є потреба, вони повертаються і кажуть: «Як ми можемо задовольнити цю потребу, дати те, що збройні сили потребують, найновіші технології?» – ділиться Гундер почутими історіями.

Але найголовніше, за його словами, є те, що компанії бачать стійкість і натхнення українців і вони натхненні тим, що Україна робить.

«Ми кажемо: "Дивіться, якщо українці під час війни досягають феноменальних результатів, то під час миру, після перемоги, будуть можливості для інвестицій», – каже Гундер.

Майбутні інвестори проявляють інтерес

Українська влада намагається залучити до України кошти приватних інвесторів. Для відновлення економіки України, за оцінками Світового банку, потрібно більш як 400 мільярдів доларів. Для порівняння, компанії-члени однієї з найстарших та найбільших бізнес-асоціацій України, Американської торгової палати в Україні інвестували до України близько 50 млрд доларів загалом.

Але саме ці інвестори, які попри війну та складнощі бізнесового середовища, продовжують працювати в Україні та інвестувати до неї, можуть стати найпотужнішими "амбасадорами" для новачків, каже Гундер.

Він відзначає, велика фінансова компанія BlackRock вже спілкувалась з американськими бізнесменами в Україні й оголосила про створення нового інвестиційного фонду розвитку.

Завдання для спецпредставниці США

Почути бізнес, що працює в Україні, стане нагальним завданням для новопризначеної спецпредставниці США з економічного відновлення України Пенні Пріцкер, візит до України якої очікується незабаром, каже Гундер.

Пріцкер, яку Байден представив Зеленському під час зустрічі в Білому домі, за словами американського президента, допомагатиме Україні "знову відкрити ринки, мобілізувати інвестиції та провести необхідні економічні реформи".

Але, найголовніше, за його словами, це – судова реформа, яка допоможе вирішувати суперечки у правовому полі.

«Верховенство права, судова реформа – про це треба дійсно говорити, і я думаю, що Пенні Пріцкер буде це питання порушувати разом з президентом Зеленським і з урядом, бо цього хочуть інвестори і це потрібно для майбутнього розвитку економіки України», – вважає Гундер.

Він також розповів про те, чому Пенні Пріцкер вже називають пані Маршал, про те, з яких джерел надходитимуть гроші на відбудову України, та про те, чому пріоритетом для України є не лише захист великих міст, але і портів навколо Одеси.