"ОЛІГАРХАМ ЧИ ВЕТЕРАНСЬКОМУ БІЗНЕСУ..." - Александр Гончаров

"ОЛІГАРХАМ ЧИ ВЕТЕРАНСЬКОМУ БІЗНЕСУ..." - Александр Гончаров

...ДІСТАНУТЬСЯ ОСНОВНІ ПРОЕКТИ З ВІДНОВЛЕННЯ ЕЛЕКТРИФІКАЦІЇ УКРАЇНИ?

В експертній спільноті почали активно обговорювати енергетичну галузь, до якої найближчими роками потечуть гігантські інвестиції. І насамперед фахівці звертають увагу на відновлення наших електромереж.

До речі, у нещодавній статті «Financial Times» було зазначено, що саме електромережеве господарство є у всьому світі найслабшою ланкою енергопереходу. Тому глобальні інвестиції в електромережеве господарство мають зрости цього десятиліття мінімум на 67%! І немає сумнівів у тому, що це питання щодо фінансування проектів електрифікації буде вирішено оперативно та позитивно. Оскільки до 2050 року потрібно побудувати близько 80 млн км мереж(!), тобто більш ніж подвоїти поточні показники.

     І, звичайно, нинішня зруйнована Україна для відновлення своєї економіки потребуватиме, зокрема, масштабного будівництва сонячних та вітряних електростанцій, але при цьому черги на підключення до електромереж можуть розтягтися на роки.

     Для вирішення цих проблем з українськими електромережами та об'єктами енергетики наші міжнародні спонсори вже зараз почали виділяти мільярдні суми на інфраструктурні проекти. Але дуже хотілося, щоби ми не стали свідками повторення в Україні горезвісної програми «Велике будівництво». Тому вважаю за необхідне насамперед залучати для реалізації проектів електрифікації представників ветеранського бізнесу, підприємства та компанії яких мають відповідні дозволи та кваліфікованих фахівців.

     Пора вже і нам, платникам податків, робити висновки із прорахунків та помилок.