"Операція Кайли Мюллер" - Карл Волох

"Операція Кайли Мюллер" - Карл Волох

Операція, в ході якої був знищений «халіф» Аль-Багдаді, отримала ім‘я Кайли Мюллер - молодої американки, котру терорист номер один захопив і зробив своєю сексуальною рабинею, а потім убив під час якоїсь із американських атак на ІДІЛ. Не знаю, правда чи психологічний прийом, але Трамп, який спостерігав за операцією онлайн, стверджує, що М‘ясник під час спроби його захоплення істерично верещав.
Ну, а тепер - головне.
Оцінки операції, точніше, ролі в ній американського президента, є настільки протилежними, ніби описуються не врівноваженими об‘єктивними західними медіа, а, для прикладу, відверто заангажованими українськими. Симпатики Трампа живописують геніальну спеціальну акцію, де навіть відступ американців із курдських районів Сирії та передача їх Турції були операцією прикриття, котра й привела супер обережного Аль-Багдаді залишитися декілька днів поспіль у селі біля турецького кордону (і взагалі підштовхнула мегатерориста знизити заходи безпеки).
Противники Трампа (та ж Нью Йорк Таймс), змальовують успіх американських розвідників і військових як такий, що стався всупереч президентові, стверджуючи, зокрема, що вирішальну роль у визначенні місця перебування «халіфа» зіграли курди, яких президент згодом так ганебно зрадив, віддавши на поталу туркам. Та й взагалі, відхід американців поставив операцію на межу зриву.
І ось тут, у цій доведеній до абсолюту контраверсійності, криється справжня біда. Я, звичайно, не пропагую одностайність чи ревізію чийогось права на власну думку (цього лайна наївся досить за комуністів). Але провідні західні медіа перетворилися на партійні рупори і не демонструють навіть натяку на об‘єктивність. Відтак, і довіри до них жодної бути не може. А поняття «свобода слова», що є одним із стовпів демократії, означає далеко не тільки можливість безперешкодно висловлювати свою думку, а й відповідальність перед суспільством за його об‘єктивне інформування. Бо інакше це пропаганда.
Думаю, цивілізованому світові доведеться в найближчі роки ревізувати свої підходи і вимоги до цієї проблема. Інакше на нього очікують дуже важкі часи.

Карл Волох