"Ось як ламаються стереотипи!" - Володимир Співаковский

"Ось як ламаються стереотипи!" - Володимир Співаковский

Вважається, що для того, щоб стати хорошим програмістом, треба добре розумітися на математиці і мати математичні здібності.

І дитину відправляють навчатися на фіз-мат-кібернетичні факультети.

Проте! Виявилося, що найбільш корисною навичкою для програмістів виявилася зовсім не математика, а здатність до вивчення мов.

Про це свідчать результати дослідження вчених із університету Вашингтона, опублікованого в журналі Nature's Scientific Reports.

У дослідженні взяли участь 42 особи, які раніше ніколи не вчилися програмувати. На початку експерименту учасники пройшли тести на увагу, пам'ять, логіку, здібності до мов, рахунку та вирішення математичних завдань.

Найкраще себе показали учасники з високими здібностями до мов, пам'яті та логіки. Математичні здібності майже не показали кореляції.

Прорахунок полягає в тому, що програмування та кодування помилково поєднуються з цифрами, розрахунками та алгоритмами.

А насправді ключовими словами є мови. Причому як іноземні, а й мови програмування. Тобто зовсім інший ряд знань і абсолютно інша нейронна мережа.

Програмістам легко даються англійська, іспанська, Python, Java, Паскаль та ін. А ось мат-аналіз з інтегралами – не дуже.

Така сама ситуація з ChatGPT. Усі думають, що там у лабораторіях щосили орють інтелектуали айтішники. А насправді - GPT себе називає скромно: Я - всього лише лінгвістична модель штучного інтелекту.

Тому головні інтелектуали – це не ті, що пишуть коди, а ті, хто складає технічне завдання. Щоб що? Щоб ухоплювати семантичні сенси, пов'язувати абзаци, знаходити суміжні явища, писати грамотно, зв'язково та логічно.

Тож тепер майбутнім айтішникам треба дуже добре думати, який вибрати виш. І де на кого навчають. Щоб не помилитися, не втратити час і не втратити свої природні здібності.

До речі, можете спитати у GPT…. Зізнайтеся йому відверто - що ви за життя взагалі вмієте, хочете, можете, мрієте. І він вам піднесе це доленосний кейс-урок, викладе вашу оболонку перед вами і напише: Ось ви який!

А ви йому: Так, я такий. А ти, будь ласка, виклади мені мою майбутню запасну професію.

І це ще один крок до системи освіти рівня 4.0. Там збираємо весь пазл.