Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

В Україні стартувало проведення ЗНО-2021. 21 травня в Україні розпочалась основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання. Цьогорічна кількість зареєстрованих учасників є однією найбільших за останні роки – майже 390 тисяч осіб.

Вакцинацію освітян здійснюватимуть вакциною Pfizer. Вакцинація працівників сфери освіти розпочнеться після отримання регіонами нової партії вакцини Comirnaty від компанії Pfizer-BioNTech. Очікується, що можливість вакцинації стане можливою вже найближчим часом.

Повернення до аудиторій підтримує 50% респондентів. У Держслужбі якості освіти, посилаючись на результати опитування, повідомили, що лише половина викладачів та студентів вважає, що після карантину освітній процес має повернутися до класичної системи навчання.

У МОН кажутьщо все більше учнів задоволені дистанційним навчанням. У Міністерстві освіти висловили задоволення результатами моніторингу, які свідчать про позитивну динаміку оцінки учнями організації дистанційного навчання в Україні.

У Міністерстві освіти відкрили студентський офіс. Очікується, що основним напрямом діяльності нового допоміжного органу стане реалізація нових проєктів та ініціатив міністерства спільно з органами студентського самоврядування.

Учасників ЗНО закликали не купувати «відповіді на тести». Український центр оцінювання якості освіти напередодні початку ЗНО закликав учасників тестування та їхніх батьків не звертати уваги на пропозиції «продажу відповідей на завдання тестів 2021 року».

Виші зможуть заробляти на комерціалізації досліджень. Кабінет Міністрів підтримав законопроєкт, яким пропонується вдосконалити механізм державної підтримки інноваційної діяльності державних університетів, академій, інститутів та наукових установ.

МОН і Профспілка ухвалили нову Галузеву угоду. Документ визначає узгоджені позиції сторін, спрямовані на співробітництво, створення умов та підвищення ефективності роботи закладів освіти, а також реалізацію професійних, трудових і соціальних гарантій освітян та студентів.

Інституційні аудити поширять на дитсадки і профтехи. Державна служба якості освіти ініціюватиме прийняття нормативно-правових актів, що дасть змогу розпочати пілотування інституційних аудитів у закладах дошкільної, позашкільної та професійної освіти.

МОН проти закриття спеціальних шкіл. Міністр освіти наголошує на необхідності збереження в регіонах спеціальних закладів для навчання дітей з особливими освітніми потребами. У МОН заявили, що не погоджуватимуть рішень з реорганізації шкіл у разі порушення прав дітей.