Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Завершується основна сесія ЗНО-2021. У вівторок, 15 червня, проведенням тестування з географії завершиться основна сесія ЗНО. Вже найближчим часом розпочнеться оголошення результатів тестування, які вступники використовуватимуть під час вступної кампанії.

Участь у ЗНО в магістратуру візьмуть 133 тисячі бакалаврів. Абсолютна більшість вступників у магістратуру складатимуть єдиний вступний іспит з іноземних мов, який відбуватиметься у формі тесту. Окрім того, 16 тисяч учасників вступної кампанії складатимуть тест з права.

У регіонах перевірять стан пожежної безпеки шкіл. Міністерству освіти та науки та обласним державним адміністраціям доручено до 30 серпня створити безпечні та нешкідливі умови освітнього процесу у сфері пожежної безпеки.

МОН повідомляє про 184 тисячі вакцинованих освітян. Станом на 07 червня в Україні вакцинувалися понад 184 тисячі педагогічних працівників. За словами міністра освіти, вакцинація освітян сприятиме безпечному проведенню навчання в традиційному форматі.

В Україні запровадять додаткові платні тести ЗНО. Наступного року кожен учасник ЗНО матиме право пройти тестування із п'яти предметів. Водночас у разі бажання абітурієнт зможе додатково скласти тести понад встановлену кількість за власні кошти.

Перелік предметів ЗНО у 2022 році не зміниться. Міністерством освіти ухвалено рішення не змінювати запроваджений цього року перелік предметів, з яких буде проведено ЗНО в 2022 році. Зокрема, відомство продовжить практику проведення окремого тесту з української мови.

Розпочали роботу освітні центри «Донбас–Україна». В Україні розпочали роботу освітні центри, створені для вступу до українських закладів вищої освіти абітурієнтів з тимчасово окупованих територій. Ці вступники можуть вступати до українських вишів без результатів ЗНО.

Українські виші включені до авторитетного світового рейтингуВісім українських університетів увійшли до переліку закладів освіти, представлених у рейтингу QS World University Rankings. Рейтинг укладається понад 15 років і вважається одним з авторитетних у світі.

Іноземні студенти в Україні зможуть навчатись іноземною мовою. Парламентський Комітет з питань освіти і науки рекомендував Верховній Раді прийняти законопроєкт, згідно з яким іноземці, які здобуватимуть освіту в Україні зможуть навчатися іноземною мовою.

Сільські школи та бібліотеки отримають швидкий Інтернет. Уряд виділить територіальним громадам 483 млн для реалізації проекту «Інтернет-субвенція». Очікується, що понад мільйон українців отримають можливість вперше підключитися до оптичного Інтернету.

В Україні можуть пом’якшити карантинні обмеження. За даними Міністерства охорони здоров’я, сьогодні на всій території України діє зелений рівень епідемічної небезпеки, тому відомство розглядає можливість пом’якшення карантинних обмежень.

Затверджені нові заходи безпеки для дитячих таборів. Міністерством охорони здоров'я затверджені нові протиепідемічні заходи у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку на період карантину. Документ визначає перелік заходів, яких мають додержуватись дитячі табори