Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

ГуракСлужба якості освіти захищатиме інтереси учнів. Очільник Держслужби наголосив, що служба завжди захищатиме інтереси учнів, батьків та вчителів. Окрім того, пріоритетним завданням служби є надання міністерству аналітичної інформації для прийняття управлінських рішень.

Вакцинація вчителів дозволить звично розпочати рік– МОЗ. У Міністерстві охорони здоров'я зазначають, що вакцинація вчителів від COVID-19 дозволить розпочати навчальний рік у звичному режимі. В Україні вже вакциновано понад 410 тисяч працівників закладів освіти.

Опублікований консолідований рейтинг вишів України. Освіта.ua складено щорічний Консолідований рейтинг українських закладів вищої освіти. Рейтинг університетів в 2021 році охоплює результати 242 закладів вищої освіти, а також містить 10 тематичних підрейтингів.

Вступники можуть повідомити про порушення у вишах. Вступники до закладів вищої освіти, а також працівники приймальних комісій та громадськості можуть звернутись до Державної служби якості освіти у разі виявлення порушень під час вступної кампанії.

МОН оголосило конкурс держзамовлення для вишів. Міністерством освіти і науки оголошений конкурсний відбір виконавців державного замовлення на підготовку фахівців в 2021 році. Прийом документів від закладів освіти триватиме до 15 липня.

МОН планує продовжити співпрацю з Британською Радою. Міністерство освіти розраховує на продовження співпраці з Британською Радою, зокрема, у питаннях підготовки вчителів та забезпечення учнів сучасними навчальними матеріалами.

Оприлюднений рейтинг найкращих технічних університетів. За результатами Консолідованого рейтингу вишів, найкращими технічними університетами визнано Київський політехнічний інститут, Львівську політехніку та Харківський національний університет радіоелектроніки.

Школи зможуть перейти на нові норми харчування пізніше. Заклади дошкільної та середньої освіти зможуть здійснити гнучкий перехід на нові норми харчування. Перехідний період триватиме до 1 січня 2022 року через труднощі з організацією закупівель харчових продуктів.

У Держслужбі якості освіти створили громадську раду. До складу громадської ради при Держслужбі обрано десять представників інститутів громадянського суспільства. Очікується, що громадська рада буде долучена до реалізації політики у питаннях забезпечення якості освіти.

МОН планує перезавантажити систему профосвітиОсвітнє відомство планує перезавантажити систему професійної освіти й зруйнувати стереотип про її непрестижність. За словами міністра, професійна освіта довгий час не отримувала належної уваги з боку керівництва держави.

Омбудсмен назвав найпоширеніший корупційний сектор в освіті. За визначенням освітнього омбудсмена, до корупції найчастіше призводять низькі зарплати в освітніх установах, а також історична толерантність до корупції та сприйняття її як норми.

Пороговий бал ЄВІ з іноземних мов склав 12 балів. Пороговий бал за виконання завдань єдиного вступного іспиту з іноземних мов для вступу в магістратуру в 2021 році дорівнює 12 тестовим балам. Відповідне рішення ухвалено членами предметних фахових комісій з іноземних мов.

Визначено поріг тестів з права для вступу в магістратуру. Фаховими комісіями єдиного фахового вступного випробування для вступу в магістратуру визначено пороги тестів «склав/не склав» за виконання завдань двох блоків іспиту з права.