Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Інформація про скасування навчання з 1 вересня – фейк. Міністерство освіти спростувало неправдиву інформацію про начебто скасування освітнього процесу в закладах освіти та закликало користуватись перевіреними джерелами інформації.

МОН прагне за три роки забезпечити кожного вчителя комп'ютером. Сергій Шкарлет повідомив, що Міністерство освіти прагне до 2024 року зробити так, аби в кожного педагога був комп’ютер. Вже цього року держава планує закупити близько 60 тисяч ноутбуків для вчителів.

У МОЗ заявили, що спонукатимуть освітян до вакцинації. У Міністерстві охорони здоров'я мають намір спонукати максимальну кількість освітян до вакцинації. За словами головного санітарного лікаря, держава не повинна стикатися з небажанням освітян вакцинуватися.

Щеплені освітяни не отримають преференцій. Головний санітарний лікар заявив, що уряд не буде робити преференцій для вакцинованих громадян, зокрема, вчителів. Він висловив переконання, що преференцією вже є те, що вакцинована людина перенесе COVID-19 легко.

У МОЗ думають про недопуск нещеплених студентів до гуртожитків. Міністерство охорони здоров’я незабаром оприлюднить офіційну позицію відомства щодо впровадження норми, яка врегулює питання поселення до гуртожитків вакцинованих та невакцинованих осіб.

МОН: «зависання» коштів на місцевих рахунках є недопустимим.  Міністр освіти, коментуючи накопичення 7 млрд грн залишків субвенції на рахунках місцевих бюджетів заявив, що безцільне збереження коштів субвенції на рахунках місцевих бюджетів є недопустимим.

Шмигаль також заявив про важливість вакцинації освітян. Прем’єр-міністр наголосив на важливості вакцинації освітніх колективів для безпечного проведення освітнього процесу. Він також нагадав, що вакцинація є необхідною умовою для роботи шкіл.

Більшість абітурієнтів вступили за 1-м та 2-м пріоритетами. 77% абітурієнтів отримали рекомендації на місця держзамовлення за 1-м та 2-м пріоритетами. За словами міністра освіти, це свідчить про те, що абітурієнти змогли вступити до найбільш омріяних університетів.

Південні області пропонують перенести початок навчального року. В Одеській обласній державній адміністрації пропонують центральній владі розглянути можливість застосування змінного розкладу початку навчального року залежно від регіону та кліматичних умов.

Нові норми шкільного харчування впровадять з 1 січня. Кабінет Міністрів ухвалив рішення відповідно до якого, школи матимуть час для переходу на нові норми та порядок організації харчування учнів, що передбачений оновленим санітарним регламентом.

Цього року до шкіл прийдуть 3 тисячі молодих вчителів. На початку навчального року до освітянської спільноти країні приєднається близько трьох тисяч молодих вчителів, які розпочнуть свою роботу в школах.

Регіони посилять дотримання протиепідемічних заходів. У Міністерстві охорони здоров'я повідомили про посилення контролю за дотриманням протиепідемічних заходів в усіх регіонах з метою стримання розповсюдження коронавірусної хвороби.

Більшості школярів не потрібна медична довідка. Вимога надання медичної довідки учнями напередодні першого вересня передбачена лише під час вступу до школи. Школярам, які вже навчаються, медичну довідку можна не надавати.