Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

МОН затвердило план заходів цивільного захисту. Документ передбачає проведення низки заходів, зокрема й закладами освіти, з удосконалення єдиної державної системи цивільного захисту та підготовки учнів й студентів діям у надзвичайних ситуаціях тощо.

МОЗ скоротило терміни самоізоляції при COVID-19. Відомством ухвалено рішення про скорочення тривалості лікування при COVID-19. Відтепер самоізоляцію можна завершувати за відсутності симптомів через 5 днів від їх появи або від дати позитивного результату тесту.

Для участі у пробному ЗНО зареєстровано 155 тисяч осіб. Найбільш популярними серед цьогорічних учасників є пробні тести з української мови і літератури, математики та англійської мови. До 10 березня учасники отримають  запрошення на пробне тестування.

Затверджені рекомендації з моніторингу зайнятості випускників. Документ МОН, окрім рекомендацій з проведення моніторингу зайнятості, містить рекомендації з визначення показника працевлаштування для Формули розподілу бюджету між вишами.

В уряді розглядають підвищення зарплат вчителів до 15 тисяч. Міністерством освіти спільно із Міністерством фінансів розглядаються можливі варіанти забезпечення оплати праці вчителів у розмірі не менше 15 тисяч грн на місяць з 1 вересня 2022 року.

Відтепер лікарняний можна відкрити дистанційно. Пацієнти, які мають прояви грипу, гострої респіраторної хвороби COVID-19 або гострого респіраторного захворювання, можуть відкрити електронний лікарняний у дистанційному режимі.

КМУ підтримав проект закону «Про освіту дорослих». Законопроект надасть змогу здобувати фахову передвищу освіту та відповідний ступінь вищої освіти за іншою спеціальністю особам, які мають стаж не менше 7 років, за рахунок пільгових довгострокових кредитів.

МОН надало грифи підручникам для 5 класу. Освітнім відомством надано грифи підручникам для 5 класу закладів загальної середньої освіти. Загалом грифи «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» отримали 133 назви шкільних підручників.

Учителям врахують сертифікацію як проходження атестації. Учителям, які пройшли сертифікацію, все ж таки буде враховано її успішне проходження при атестації. Про це повідомив голова профільного Комітету ВР за підсумками консультацій з представниками МОН.

Визначено додаткові міста, де відбудеться ЗНО у магістратуру. У 2022 році вступні іспити в магістратуру, окрім обласних центрів, будуть проведені в семи інших містах – Кривому Розі, Білій Церкві, Покровську, Мелітополі, Кременчуці, Умані та Кам’янець-Подільському.

Локдауну через «Омікрон» в Україні не буде. Міністр охорони здоров'я заявив, що попри зростання кількості випадків захворювання на COVID-19, кількість госпіталізованих не збільшується, а це означає, що всеукраїнський локдаун оголошуватися не буде.

В Україні оновлять підходи до викладання інформатики. В Україні буде оновлено зміст шкільного курсу з інформатики, а також підходи до навчання інформатики у школах. Пілотний проєкт стартує вже 1 вересня. Проєкт стане частиною великої реформи IT-освіти.

У Раду поданий законопроєкт про скасування ДПА-2022. Проєктом закону пропонується надати учням і студентам, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти в 2022 році, право самостійно обирати вид оцінювання результатів їх навчання.

Половина шкіл поки працює дистанційно. Більше половини шкіл країни переведені на дистанційне навчання. Наразі дистанційно працюють 7 874 школи. Порівняно із попередніми показниками, рівень охоплення освітян вакцинацією значно не змінився.