Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Близько 200 тисяч учнів уже закінчили навчальний рік. За словами міністра освіти Сергія Шкарлета, в Україні майже 280 шкіл завершили навчання. Близько 200 тисяч школярів вже закінчили 2021/22 навчальний рік.

ЗНО відбудеться у Києві та 20 областях. Зважаючи на безпекову ситуацію, проведення зовнішнього незалежного оцінювання, яке цього року відбудеться у форматі національного мультипредметного тесту, проходитиме у 20 областях України та Києві.

Виші чотирьох областей переїхали в безпечні регіони. За інформацією МОН, заклади фахової передвищої та вищої освіти Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей наразі завершують переміщення до безпечних регіонів України.

США можуть долучитися до відновлення закладів освіти. Президент Володимир Зеленський під час онлайн-спілкування з університетською спільнотою США запросив науковців приєднатися до програми відбудови шкіл і вишів в Україні.

Держава підтримає учасників бойових дій у здобутті освіти. Учасникам бойових дій та їхнім дітям буде надано державну цільову підтримку для здобуття професійної, фахової передвищої та вищої освіти в державних закладах освіти.

МОН обговорює можливості для вступників з ТОТ. У відомстві обговорюють питання щодо додаткових можливостей для вступу випускників із тимчасово окупованих територій до закладів вищої освіти. Зокрема, вступу і після завершення вступної кампанії.

В Україні оновлять перелік професій державного значення. Уряд має намір оновити перелік професій, підготовка за якими здійснюється за кошти бюджету. Оновлення переліку стосуватиметься затребуваних професій в умовах воєнного стану та повоєнної відбудови.

Окупанти значно пошкодили 1 800 закладів освіти. За час агресії рф орки повністю зруйнували 161 освітній заклад, а 1611 – зазнали значних пошкоджень. Найбільше постраждали заклади Донецької і Харківської областей – зруйновано або пошкоджено понад 400 у кожній.

Затверджений Порядок проведення мультитесту ЗНО. Документ визначає засади проведення тесту для оцінювання результатів навчання абітурієнтів, які претендуватимуть на бюджетну форму навчання або вступатимуть на висококон’юнктурні спеціальності.

Розпочався етап підтвердження участі в ЗНО. Підтвердження участі в основній сесії мультипредметного тесту передбачатиме два обов’язкових етапи – безпосередньо підтвердження участі у ЗНО та вибір міста або країни проходження тестування.

ЗНО для вступників проведуть у 23 країнах Європи. Тестування за кордоном буде проведено так само, як і в Україні, тобто в спеціально обладнаних комп’ютерних центрах, де з учасниками працюватимуть українськомовні педагоги.

Якісна підготовка онлайн до мультитесту ЗНО 2022 року. Популярна платформа ЗНО-ОНЛАЙН пропонує майбутнім вступникам, які планують складати національний мультипредметний тест ЗНО, скористатися новим сервісом з підготовки до мультитесту.