Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Розпочалася реєстрація вступників у магістратуру. Реєстрацію проводять приймальні комісії закладів вищої освіти. Вступник може реєструватися в будь-якому виші, який здійснює набір за обраною вступником спеціальністю. Реєстрація вступників триватиме до 18 липня.

Абітурієнти з ТОТ зможуть вступати онлайн. Абітурієнти з тимчасово окупованих територій під час проведення вступної кампанії зможуть вступити до українських закладів вищої освіти за результатами індивідуальної співбесіди у режимі онлайн.

Відкрито гарячі лінії з питань реєстрації е-кабінетів. Абітурієнти можуть отримати допомогу з питань реєстрації та роботи з електронними кабінетами. З питаннями можна звертатись з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 18:00, у суботу чи неділю – з 9:00 до 15:00.

160 тисяч вступників визначилися з місцем проходження НМТ. Бажання складати мультитест в Україні вже підтвердили понад 141 тисяча осіб. Ще понад 17 тисяч потенційних вступників підтвердили своє бажання брати участь в основній сесії НМТ за кордоном.

Мінцифри запускає проект з навчання ІТ-спеціальностей. Міністерство цифрової трансформації запускає проект, завдяки якому українці віком від 21 до 60 років зможуть безоплатно отримати професію у сфері IT. Навчання за програмою триватиме від 2 до 6 місяців.

МОН рекомендувало вишам графік навчального року. Закладам фахової передвищої та вищої освіти рекомендовано розглянути можливість початку навчання для студентів старших курсів з 15 серпня, а також використовувати для навчання суботні дні.

Стартував прийом е-заяв до коледжів після 9 класу. Цього року переважна кількість вступників на базі 9-ти класів мають подавати заяви тільки в електронній формі. Подати електронні заяви на бюджетну та контрактну форми навчання можна до 18:00 13 липня.

МОН просить виші розпочати традиційне навчання. Міністерство освіти і науки рекомендує керівникам закладів фахової передвищої та вищої освіти розпочати навчання максимально наближено до традиційного формату. Виші мають підготувати укриття для студентів.

Розпочато реєстрацію електронних кабінетів вступників. 1 липня розпочалась реєстрація е-кабінетів вступників, які мають намір вступати до закладів вищої освіти для здобуття рівня бакалавра. Створення кабінету дозволить подавати заяви про вступ.

Україна отримала грант для виплати зарплат освітянам. Україна отримала грант від США розміром $1,3 млрд, кошти якого, зокрема, будуть направлені для забезпечення оплати праці працівників бюджетних установ освітньої сфери.

Тривалість відпусток освітян відновлено. Верховна Рада ухвалила законопроект, що врегульовує питання тривалості відпусток педагогічних і науково-педагогічних працівників. Законопроект буде підписаний головою парламенту.

Розпочалася вступна кампанія до профтехів. 01 липня розпочався прийом документів від вступників до закладів професійної освіти. Цього року для вступників виділено 87 тисяч місць у різних регіонах України, окрім Луганської та Херсонської областей.