Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Більшість шкіл мають захисні споруди. У Міністерстві внутрішніх справ повідомили, що у більшості шкіл є укриття, якими можна буде скористатися під час повітряних загроз. Наразі проводиться аудит укриттів та розробляється відповідна логістика.

Батьки обиратимуть формат навчання дитини. Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет наголошує, що батьки у разі побоювання за безпеку дитини зможуть обрати будь-яку форму навчання своєї дитини – дистанційну, індивідуальну або екстернатну.

В Україні створюватимуть паспорти безпеки шкіл. Паспорт школи міститиме інформацію про плани руху до бомбосховища, плани евакуації, розрахунковий час заходу до бомбосховища тощо. З безпековими умовами навчання дитини будуть ознайомленні батьки.

Більшість випускників отримали документи про освіту. У Міністерстві освіти і науки повідомили, що документи про освіту отримали понад 90% випускників 9-х і 11-х класів. У 12 областях України процес видачі документів завершено повністю.

До шкіл вже зарахували 300 тисяч першачків. Найбільшу кількість заяв від батьків отримано у Львівській, Дніпропетровській, Одеській, Київській, Івано-Франківській і Рівненській областях та Києві. Зарахування дітей до 1-го класу триватиме до 31 серпня.

План відновлення України передбачає інвестиції в освіту. У Швейцарії презентували План відновлення України. У відбудовчий період планується розбудова мережі закладів освіти, реалізація стратегії розвитку вищої освіти, продовження реформи НУШ тощо.

Школи обиратимуть, хто проводитиме їхній аудит. Школи отримали право обирати, хто оцінюватиме якість їхньої діяльності – держава в особі територіальних управлінь Державної служби якості освіти, або акредитоване громадське фахове об’єднання.

Школи самостійно визначать форму організації навчання. Структура та тривалість навчального тижня, дня, занять і відпочинку, а також форми організації освітнього процесу у новому навчальному році визначатимуться педрадами закладів освіти.

За безпеку закладів освіти відповідатимуть їхні керівники. У Міністерстві освіти і науки повідомили, що персональна відповідальність за організацію безпечних умов для здобувачів освіти та працівників буде покладена на керівників закладів освіти.

Основне місце проживання залишили 43 тисячі вчителів. В Україні кілька десятків тисяч учителів були вимушені переміститися зі своїх територій. У МОН зазначають, що найвищі показники відпливу вчителів зафіксовані в Харківській, Запорізькій і Київській областях.

Українські школи потребують 165 тисяч ноутбуків. Відсутність цифрових пристроїв є однією з найсерйозніших перешкод на шляху організації онлайн-освіти. За інформацією МОН, освітня сфера наразі потребує 203 тисяч планшетів і 165 тисяч ноутбуків.

Заклади профосвіти розпочнуть навчання 1 вересня. МОН пропонує закладам професійної освіти розпочати навчання 1 вересня. Планується, що перший семестр триватиме до 1 грудня. Після канікул навчання буде відновлено 15 лютого та триватиме до 30 червня.

Де дивитися рейтингові списки вступників у коледж. Інформаційна система Вступ.ОСВІТА.UA розпочала інформування абітурієнтів про перебіг вступної кампанії. Списки вступників з конкурсним балом оприлюднюються за кожною спеціальністю та оновлюються щоранку.