Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Школи без укриттів працюватимуть онлайн. У МОН наголошують, що в офлайн-режимі працюватимуть лише ті заклади, в яких є обладнані укриття. Відповідно, школи які не матимуть укриттів, будуть надавати освіту в онлайн або практикувати змішану форму.

Більшість батьків обирає дистанційну освіту, – омбудсмен. За інформацією Служби освітнього омбудсмена понад 60% українських батьків обирають для своєї дитини дистанційну форму навчання. В опитуванні взяли участь понад 25 тисяч батьків, які перебувають в Україні.

Розпочалась основна сесія ЗНО в магістратуру. Сесія тестування триватиме до 17 серпня. Дату, час і адресу проведення тестування зазначено в запрошеннях, розміщених у кабінетах учасників вступних випробувань до магістратури.

У МОН розкритикували «соціологію» освітнього омбудсмена. У відомстві висловили здивування ініціативі омбудсмена щодо проведення опитування батьків про форму навчання, зазначивши, що репрезентативні опитування проводить Держслужба якості освіти.

В Україні з’явилась можливість перевірки сертифіката НМТ. У МОН зазначають, що сервіс є важливим для приймальних комісій, адже багато учасників НМТ не мають паперових сертифікатів, і у разі подання паперових заяв сертифікат можна буде перевірити.

На додатковий НМТ зареєстровано 26 тисяч осіб. Завершився другий етап підтвердження участі в додатковій сесії національного мультипредметного тесту. Бажання складати НМТ в Україні підтвердили понад 22 тисячі осіб, а за межами України – 3 750 учасників.

У МОН надали рекомендації з виховання учнів. Документ містить поради з патріотичного виховання, протидії булінгу, запобігання домашньому насильству, профілактики шкідливих звичок, сприяння розвитку учнівського самоврядування, сімейного виховання тощо.

Учнів не відрахують зі шкіл через обрану форму навчання. У МОН наголошують, що жодного учня не буде відраховано через обрану батьками форму здобуття освіти. Водночас відомство має інформацію про залякування батьків щодо відрахування дітей зі шкіл.

Школи Києва визначать форму навчання за 10 днів. Нині більшість столичних шкіл перебуває у процесі обрання формату навчання в новому навчальному році. У столичному департаменті освіти очікують, що школи ухвалять рішення найближчим часом.

Перевірка регіонів: готовність шкіл від 20% до 70%. За даними Міністерства освіти і науки, готовність шкіл до початку у регіонах є різною. Загальний показник готовності закладів нині складає 36%. Батьки матимуть право самі обирати формат навчання дітей.

У жовтні стартує іпотечна програма для освітян і науковців. Державна програма доступної іпотеки запрацює для педагогів, науковців та ще кількох категорій громадян з 1 жовтня. У Мінекономіки очікують, що до кінця року громадяни отримають близько 2 тисяч квартир.

У Києві відмовилися від російської мови у школах. Освітніми програмами столичних шкіл на новий навчальний навчальний рік не передбачається викладання предметів російською. Також у школах не будуть вивчати російську як окремий предмет так і факультативно.