Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

20 тисяч вчителів зможуть надавати психологічну допомогу. Понад 20 тисяч педагогів пройшли курс підвищення кваліфікації з психологічної допомоги і зможуть надавати першу психологічну допомогу та емоційну підтримку дітям під час навчання.

Окупанти знищують українську освіту, – профспілка. У Профспілці працівників освіти оприлюднили заяву про те, що освітяни, які перебувають в окупації, перебувають у вкрай складному становищі. На цих територіях знищується українська система освіти.

За кордоном перебувають 492 тисячі українських школярів. Незважаючи на значну кількість українських школярів, які перебувають за кордоном, у МОН висловлюють стриманий оптимізм, наголошуючи, що 170 тисяч дітей все ж повернулися до України.

Значна частина окупованих шкіл не розпочала очну роботу. У Генеральному штабі ЗСУ повідомили, що попри намагання окупантів та їх поплічників, значна частина навчальних закладів так і не розпочала роботу в очному форматі.

В Україні вивчать думку викладачів та студентів вишів. Опитування, що проводиться Держслужбою якості освіти, має на меті з’ясувати думку педагогічних працівників та студентів про організацію і формат навчання у новому навчальному році.

Ще три тисячі шкіл відкриють у середині вересня. На сьогодні на контрольованій території України знаходиться 13 881 школа. Очне навчання 1 вересня було розпочато у 6 786 шкіл. Ще 3 093 школи планується відкрити до 15 вересня.

Тренерів та вихователів дитсадків звільнять від призову. Педагогічних працівників дошкільних закладів, а також тренерів закладів фізичної культури державної або комунальної форми власності звільнять від призову на військову службу під час мобілізації.

Міжнародних партнерів залучать до відновлення шкіл. Станом на сьогодні в Україні повністю зруйновано або пошкоджено 823 школи. Наразі Україна активно працює з міжнародними партнерами щодо швидкого відновлення цих об'єктів.

ЗНО у 2023 році планують провести у травні–липні. У Міністерстві освіти і науки планують провести зовнішнє оцінювання у звичному форматі. До переліку предметів, з яких буде проведено ЗНО, включено традиційний для довоєнного часу список тестів.

У регіонах створять шкільні класи безпеки. Найближчим часом в Україні буде створено понад 30 класів безпеки у закладах освіти різних областей, діяльність яких має посилити профілактичну роботу зі школярами щодо питань безпеки життєдіяльності.

Уряд забезпечить своєчасні зарплати освітянам. У Міністерстві фінансів заявили, що Кабмін у наступному році забезпечить своєчасну виплату заробітних плат, зокрема, й освітянам. Мінімальна заробітна плата у 2023 році буде на рівні грудня минулого року.

Студенти з ТОТ зможуть перевестися на бюджет. Студентам з-поміж внутрішньо переміщених осіб і тих, хто проживає на особливо небезпечних територіях, держава надасть можливість перевестися на навчання за кошти держбюджету.