Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Фонд оплати праці вчителів зростає через змішане навчання. У Профспілці працівників освіти зазначають, що визначених у проєкті бюджету на 2023 рік видатків буде недостатньо, оскільки потреби фонду оплати праці зростають через запровадження змішаного навчання.

МОН готується до вступної кампанії за результатами НМТ. Міністерство освіти і науки має альтернативний варіант зарахування вступників до закладів вищої освіти наступного року, що передбачає вступ за результатами оновленого мультипредметного тесту.

ЮНІСЕФ надав $3 млн для українських опорних шкіл. Одна тисяча опорних шкіл отримали від ЮНІСЕФ по 3 тисячі доларів для підтримки безперервного навчання дітей. Школи зможуть використати допомогу на підтримувальні дрібні ремонтні роботи, підготовку до зимового періоду тощо.

Цього року студентами стали пів мільйона вступників. Загалом пів мільйона вступників зараховано до закладів фахової передвищої та вищої освіти. Для здобуття ступеня бакалавра на бюджет зараховано 63 тисячі вступників, контрактом – 78 тисяч першокурсників.

Школи Києва працюватимуть онлайн при вранішній тривозі. У КМДА розробили алгоритм дій шкіл у разі оголошення повітряної тривоги. У разі оголошення тривоги перед початком уроків, освітній процес автоматично відбуватиметься дистанційно.

Львівська політехніка лідирує за кількістю заяв вступників. Львівська політехніка очолює рейтинг вишів кількістю поданих заяв вступників на базі повної середньої освіти. Водночас НТУУ «КПІ» очолив рейтинг за наданими рекомендаціями на бюджет.

Майже половина шкіл перейшла на електронні журнали. За даними моніторингу, проведеного Державною службою якості освіти, електронні журнали і електронні щоденники використовують у роботі 46% українських шкіл.

Якість навчання у старшій школі постраждала найменше. За словами міністра освіти і науки, найменше падіння якості навчання в сьогоднішніх умовах спостерігається у старшій школі, оскільки учні свідомо додатково займаються для складання ЗНО або НМТ.

Більшість вчителів володіють прийомами емоційної підтримки. Абсолютна більшість українських вчителів зазначають, що володіють прийомами надання першої психологічної допомоги та емоційної підтримки учасникам освітнього процесу.

Переміщені коледжі зможуть отримати акредитацію. Кабінет Міністрів надав можливість закладам фахової передвищої освіти, що розміщені на території воєнних дій або переміщені з окупованої території, отримувати умовну акредитацію освітніх програм.

Ще одну категорію студентів переведуть на бюджет. Кабінет Міністрів підтримав ініціативу щодо переведення на навчання за кошти держбюджету окремих категорій студентів, які були зараховані на контрактне навчання до 2021 року включно.

Конкурс Учитель року проведуть у 4 номінаціях. Всеукраїнський конкурс «Учитель року - 2023» буде проведений у 4 номінаціях – «Захист України», «Основи здоров'я», «Початкова освіта», «Фізична культура». Конкурс відбудеться у два тури.

Осінні канікули у Києві розпочнуться 31 жовтня. У КМДА повідомили, що причин для перенесення канікул у столиці наразі немає. Осінні канікули для столичних школярів почнуться за планом – 31 жовтня. Канікули триватимуть включно до 6 листопада.