Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Дипломи та атестати будуть доступні у смартфоні. Кабінет Міністрів ухвалив постанову, що дозволить впровадити документи про освіту в застосунку Дія. Документи можна буде використовувати при вступі до закладів професійної та вищої освіти, працевлаштуванні тощо.

Більшість школярів навчаються дистанційно. Наразі більшість українських школярів переведені на дистанційне навчання. З майже 4 млн учнів дистанційним навчанням охоплено 2 млн 175 тисяч школярів. За змішаною формою навчаються 953 тисячі учнів.

У ВР пропонують підвищити вимоги до директора УЦОЯО. Парламентарі пропонують підвищити кваліфікаційні вимоги до директора Українського центру оцінювання якості освіти. Відповідний законопроєкт зареєстрований у ВР і направлений на розгляд профільного комітету.

Освітній процес підлаштують під відключення електрики. За словами міністра освіти і науки, освітній процес у школах буде підлаштований під графіки відключення електропостачання. Наразі склалася некомфортна ситуація для організації навчання через переривання уроків.

Учителям пропонують ресурс з тестами PISA. На сайті PISA опубліковано практичні завдання з математики, читання, природничо-наукових дисциплін. За допомогою тестів учителі можуть вимірювати здатність учнів застосовувати свої знання.

Обдарованим студентам призначили урядову стипендію. 28 найбільш обдарованих українських студентів отримали академічні стипендії Кабінету Міністрів. Стипендіатів пропонували заклади вищої освіти за пропозицією вчених рад.

Студентів з ТОТ переведуть на бюджет у першу чергу. У Мінреінтеграції наголошують, що студенти з окупованих територій та внутрішньо переміщені студенти, які навчаються за контрактом, мають бути переведені на вакантні місця держзамовлення першочергово.

У Києві вилучили російську мову з освітніх програм. У столиці виключили російську мову з навчальних програм закладів дошкільної та загальної середньої освіти. Очікується, що рішення надасть можливість уникнути ескалації напруги в суспільстві.

До яких іспитів готуватися вступникам 2023 року. У МОН розглядають два варіанти проведення вступних іспитів: за результатами ЗНО або національного мультипредметного тесту. Водночас НМТ розглядається як суттєва альтернатива звичному ЗНО.