Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

У київських школах перенесено час початку уроків. Із 28 листопада навчання в столичних школах в офлайн та в онлайн режимах буде починатись та закінчуватись у світловий проміжок дня, а саме з 09:00 до 16:00.

Україна отримає 14 мільйонів євро на шкільні автобуси. Голова Європейської Комісії Урсула фон дер Ляйен повідомила, що Україна отримає кошти на закупівлю шкільних автобусів. Розмір допомоги складатиме 14 мільйонів євро.

Завершено третій етап сертифікації вчителів. Цей етап передбачав вивчення практичного досвіду роботи вчителя. Оцінювання професійних компетентностей пройшли 1317 учителів початкових класів. Результати сертифікації учасники дізнаються до 9 грудня.

Традиційне ЗНО у 2023 році замінить удосконалений НМТ. Причиною відмови від ЗНО є перешкоди щодо його проведення, а також неможливість охоплення тестуванням потенційних вступників до українських університетів, які тимчасово перебувають за кордоном.

Якими будуть тести НМТ у 2023 році. НМТ міститиме обов’язковий та додатковий блоки. Обов’язковий блок буде складатися з чотирьох предметів – української мови, математики, історії України, іноземної мови. Додатковий блок включатиме тест з фізики, хімії чи біології.

Реєстрація на НМТ розпочнеться у квітні. Міністерство освіти і науки планує розпочати реєстрацію для участі в НМТ, який у 2023 році замінить традиційне ЗНО, у квітні. Тестування вступників планується провести у червні – липні у межах основної та додаткової сесій.

Табачнику повідомлено про підозру у держзраді. Міністра освіти і науки часів президентства Віктора Януковича Дмитра Табачника підозрюють у допомозі гауляйтерам окупованих частин Херсонської та Запорізької областей.

Україна долучилась до Глобального партнерства в галузі освіти. Україна долучилась до Глобального партнерства в галузі освіти (GPE) та може отримати допомогу у розмірі 43 млн доларів. Організація підтримує пріоритетні напрями діяльності, визначені урядом України.

Розпочато переведення деяких категорій студентів на бюджет. Заклади вищої освіти розпочали переведення окремих категорій студентів-контрактників на бюджетну форму навчання. Переведення розпочали зі студентів, які навчаються у 13 українських вишах.

В Україні вдосконалять проведення аудитів шкіл. В Державній службі якості освіти презентували інформаційно-аналітичну систему EvaluEd. За словами голови Держслужби, система відображатиме реальний стан справ у закладах освіти.

В Україні створили цифрову бібліотеку для дітей 1-4 класів. Застосунок створено за підтримки організації «Save the Children» в партнерстві з МОН. Очікується, що бібліотека допоможе дітям продовжувати навчання незалежно від місця перебування.