Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Україна візьме участь у дослідженні PISA – 2025. PISA не перевіряє рівень навчальних досягнень учнів. У ході дослідження оцінюються вміння 15-річних учнів використовувати знання з читання, математики та природничих дисциплін у життєвих ситуаціях.

Ветерани викладатимуть військову підготовку в школах. Уряд планує надати захисникам України можливість працювати у сфері військово-патріотичного виховання. Також залучення ветеранів стане складовою їхньої інтеграції у цивільне життя.

Майже 13 тисячам студентів дозволено переведення на бюджет. Станом на 19 грудня за рахунок перерозподілу місць між закладами освіти надано дозвіл для переведення на навчання за держзамовленням майже для 13 тисяч студентів.

У 2022 році студентами стали понад 600 тисяч осіб. За результатами вступної кампанії у 2022 році студентами закладів професійної, фахової передвищої та вищої освіти стало понад 600 тисяч осіб. Студентами закладів вищої освіти стали 415 тисяч осіб.

Уряд схвалив Стратегію впровадження гендерної рівності. Документ визначає базові принципи, цільові групи та стратегічні цілі щодо реалізації державної політики стосовно забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у сфері освіти.

У Києві перенесли дату оцінювання школярів. Рішення ухвалено через відсутність зв'язку між учнями і вчителями внаслідок переривання та призупинення навчання у звʼязку із повітряними тривогами, відсутністю електроенергії, опалення тощо.

Уряд перерозподілив кошти на зарплати вчителів. З метою виплати заробітної плати учителям шкіл та недопущення утворення заборгованості буде здійснений розподіл резерву освітньої субвенції місцевим бюджетам з державного бюджету.

До акредитації шкіл зможе долучатись громадськість. Громадська акредитація закладів освіти може стати альтернативою інституційним аудитам. Акредитація передбачатиме оцінювання школи щодо ефективності внутрішньої системи забезпечення якості освіти.

Пункти незламності працюватимуть за єдиними стандартами. Робота пунктів незламності в усіх куточках України буде уніфікована. Наразі в Україні вже функціонує понад 5 тисяч «Пунктів незламності». Водночас їхню кількість планується збільшити втричі.

Школярі вивчатимуть теми з безпеки руху на велосипеді. Оновлена навчальна програма з предмета «Основи здоров’я», що затверджена МОН,  передбачає вивчення учнями 6–9 класів правил дорожнього руху для велосипедистів.