Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

У школах можуть ввести вивчення правил дорожнього руху. Профільний парламентський комітет рекомендує ВР прийняти за основу законопроєкт, яким пропонується підвищити безпеку дорожнього руху шляхом вивчення правил в закладах освіти.

Оприлюднено демоверсію тесту НМТ з історії України. Демонстраційний тест з історії України є аналогічним до вступного тесту, який буде застосований під час відбору абітурієнтів для вступу на спеціальності бакалавра (магістра медичного спрямування) за структурою, типами завдань, тривалістю їх виконання.

Закон про проведення НМТ підписаний Президентом. Реалізація закону дозволить Міністерству освіти і науки провести вступну кампанію до закладів вищої освіти, а також скасувати проведення ДПА для випускників шкіл.

Пільги та конкурси при вступі містять високі корупційні ризики. У Кабінеті Міністрів наголошують, що досі в Україні залишаються траєкторії вступу з високими корупційними ризиками, наприклад, за творчим конкурсом та внутрішнім вступним екзаменом.

Вимагання вигоди за іспити є масштабною проблемою вишів. Можливість викладачів отримувати неправомірну вигоду за здачу заліків чи іспитів під час сесій є масштабною проблемою під час провадження освітньої діяльності закладів вищої освіти.

Магістранти-юристи складатимуть випускний іспит. Для випускників магістратури за спеціальностями з права та міжнародного права буде запроваджено єдиний державний кваліфікаційний іспит. Пілотування іспиту заплановано на вересень 2023 року.

В Україні знизився рівень демократизації управління у вишах. Експерти зазначають, що окремі рішення органів влади уможливлюють «обхід» законодавчих обмежень щодо обіймання посади керівника закладу вищої освіти не більш як два строки.

Оприлюднені коефіцієнти для спеціальностей при вступі. Міністерством освіти і науки оприлюднені значення вагових коефіцієнтів, які застосовуватимуться для кожної спеціальності при вступі до закладів вищої освіти.

Визначені спеціальності, що мають особливу підтримку. Особливістю вступу на спеціальності, яким надається особлива підтримка держави, є те, що на них можна бути зарахованим на навчання за контрактом без результатів зовнішніх іспитів.

Порядок прийому до закладів вищої освіти: основні тези. МОН затверджений Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2023 році. Документ врегульовує питання прийому на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра та магістра.

Вартість утримання одного учня різниться у 19 разів. За даними Державної служби якості освіти, вартість утримання одного учня в громадах складає від 10 до 190 тисяч грн на рік. Значна різниця спричинена різною наповнюваністю закладів освіти.

Відтік талантів є неуникним, якщо Україна прямує до ЄС. Екс-міністерка освіти Анна Новосад наголошує, що Україні необхідно працювати з досвідом інших країн, зокрема, Польщі, де молодь масово виїздила до Великої Британії або Німеччини після приєднання до ЄС.

Держава фінансуватиме публікації науковців за кордоном. Міністерство освіти і науки планує запровадити фінансування публікацій українських науковців у закордонних виданнях. Йдеться про публікації у виданнях, що включені до провідних баз даних.

Школам пропонують розробляти власні освітні програми. Державна служба якості освіти запрошує до співпраці школи, які мають намір реалізовувати своє право на академічну автономію, розробивши та затвердивши власні освітні програми.