Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Розпочалась реєстрація педагогів на сертифікацію. Участь у сертифікації цьогоріч зможуть узяти 4 тисячі педагогів: 1500 учителів початкових класів, по 1000 вчителів математики та української мови і літератури та 500 учителів історії.

Реорганізація вишів не вплине на студентів, які навчаються. За словами заступника міністра Михайла Винницького, усі студенти, які вже навчаються в закладах вищої освіти, що підлягають реорганізації, продовжать освітні програми до їх завершення.

Реорганізовані виші отримуватимуть від 1 до 1,5 млн дол. на обладнання. Таким чином відбудеться модернізація мережі, адже кожне об’єднання чи приєднання вишів передбачає інвестиції в науково-дослідне, навчальне, лабораторне обладнання.

У МОН працюватимуть над покращенням заочної освіти. Заочне навчання як форма здобуття вищої освіти залишиться. Для покращення будуть використані технологічні можливості, які забезпечує дистанційне навчання.

Понад 400 шкіл забезпечать поліцейською вартою безпеки. Метою проєкту, який із січня розпочнеться в 9 регіонах України, є захист дітей у школах в умовах повномасштабної війни та створення безпекового середовища після війни.

Найповільніше реєструються на сертифікацію вчителі математики. Натомість для вчителів початкових класів та історії й правознавства квоти на реєстрацію вже вичерпані в 13 та 15 областях відповідно.

МОН планує готувати нових управлінців університетів. У межах проєкту планується навчити управління сучасною університетською спільнотою до однієї тисячі проректорів, деканів, завідувачів кафедр.

Приєднані виші збережуть галузеву спрямованість. Після приєднання спеціалізовані наукові школи ставатимуть автономними інститутами або факультетами. Частина фахівців продовжить роботу в галузевому інституті, а інші зможуть інтегруватися до кафедр університету, до якого приєднується заклад.