Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

У МОН розробили вимоги до випускників педагогічних вишів. Відомством розроблений проєкт стандарту вищої освіти зі спеціальності «Середня освіта» на рівні бакалавра. Метою стандарту є визначення вимог до випускника вишу – бакалавра зі спеціальності «Середня освіта».

Старшокласники проходитимуть початкову загальновійськову підготовку. Початкова загальновійськова підготовка здійснюватиметься для формування первинних загальновійськових знань, а також усвідомлення учнями свого обов’язку щодо збройного захисту України.

Рада ухвалила закон про індивідуальні освітні траєкторії студентів. Студенти зможуть індивідуалізувати освітні траєкторії за допомогою міждисциплінарних освітніх програм. Закон також уможливлює вибір спеціальності не при вступі, а після року навчання.

Два виші приєднано до інших університетів. Донецький нацуніверситет економіки і торгівлі приєднано до Криворізького національного університету, а Придніпровську державну академію фізкультури приєднано до Українського державного університету науки і технологій у Дніпрі.

Аспіранти складатимуть єдиний іспит з іноземної й української мови. Метою контролю стане підтвердження володіння компетентностями відповідно до Національної рамки кваліфікацій, що передбачає використання академічної української та іноземної мови у професійній діяльності.

МОН планує змоделювати мережу профільних шкіл. За результатами роботи у МОН планують зрозуміти, скільки закладів освіти потрібно побудувати, скільки підлягають оптимізації, які треба ліквідувати, скільки і які об'єднати, а яким закладам необхідно змінити статус.

МОН прагне зберегти зв’язок дітей за кордоном з Україною. МОН та Суспільне мовлення підписали меморандум про партнерство. Метою меморандуму є поширення освітнього контенту Суспільного серед закладів освіти в Україні та за кордоном.

Освітній ступінь бакалавра можна буде здобути за три роки. Студенти-контрактники матимуть можливість завершити 4-річну бакалаврську програму за три роки або навпаки – поєднати навчання з роботою і завершити необхідні 240 кредитів ЄКТС за 6–8 років.

В Україні триває моніторинг якості початкової освіти. Участь у моніторингу беруть понад 12 тисяч учнів 4-х класів з 408 шкіл. Школярі виконують тестові завдання із читання, математики та природничо-наукових дисциплін, а також відповідають на запитання анкети.